Installatie van een speakerset lijkt haast een zinloos onderdeel, en voor de Edifier gaat dat ook zeker op. Een traditionele speakerset in de zin dat je kabels aansluit, en gaan. Besturen doe je met de afstandsbediening, fysieke knoppen, of via het bronapparaat. Bluetooth werkt naar behoren maar is als techniek inmiddels wel wat achterhaald als we naar streaming kijken. Het voornaamste element om rekening mee te houden ‘in de praktijk’ komt feitelijk neer op het plaatsen van de enorme speakers.

De Sonos is een ander verhaal, want die is dusdanig klein dat je die altijd wel kwijt kan, en die kan enkel met de app worden bedient. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat een internetverbinding is vereist voor Sonos. Een draadloos netwerk zou je eventueel omheen kunnen werken, maar is feitelijk de basis van een moderne (bridge-lose) Sonos setup.

Sonos installeren is een kwestie van de app downloaden, twee knoppen tegelijk inhouden, aangeven wat je draadloze netwerk naam en wachtwoord is, en gaan. Apple-stijl gebruiksvriendelijkheid, al kan je ook spreken van een Apple-stijl geslotenheid van het systeem en de app, want als er iets niet naar behoren werkt dan valt er werkelijk niets in te stellen.

Eenmaal in de app is het vooral een kwestie van selecteren wat je af wilt spelen. De meest eenvoudige oplossing is een abonnement te nemen op bijvoorbeeld Spotify, Apple Music, Soundcloud, Deezoer of één van de tig andere ondersteunde diensten. Op die manier kan je eenvoudig toegang krijgen tot eindeloos muziek ‘on demand’ voor iets van een tientje per maand. Je eigen muziekbibliotheek binnen je netwerk afspelen is uiteraard ook geen issue, en voor zij die geen extra geld uit willen geven per mand is TuneIn Radio een geweldige applicatie, hiermee heb je toegang tot praktisch oneindig veel radiostations waar zeker voor iedere smaak wat te vinden is. ‘On demand’ is het niet, maar met de keuze tot je beschikking is het zeker niet behelpen. In Tune-In zien we ook ‘gewoon’ populaire Nederlandse radiostations die we live kunnen beluisteren. Verder werkt de app zoals je van Sonos zou verwachten gewoon goed; vlot, stabiel, intuïtief. Dat hebben ze inmiddels wel aardig doorontwikkeld en vormt de basis van hun reputatie.


Toch kent Sonos een jonge doch geduchte concurrent tegenwoordig: Google. Waar Sonos jaren lang heeft kunnen teren op hun eigen systeem en unieke gebruikservaring zet Google met de Chromecast Audio daar een meer ‘open’ alternatief tegenover. Met ‘open’ doel ik op het feit dat je praktisch vrij staat in je speakerkeuze, en de meeste speakers kan omtoveren tot ‘slimme’ streaming speakers zoals Sonos, en net als Sonos kan je speakers door je hele huis combineren door gebruik van meerdere Chromecast Audio apparaatjes. Net als Sonos heeft Google hun gebruikservaring uitstekend in orde, van de chique verpakking tot de prestentatie van het product, en van de kinderlijk eenvoudige installatie tot de gebruikservaring in de App.





De Chromecast Audio kan worden aangesloten op een 3.5mm, optische, of RCA (tulp), waardoor je ze dus op praktisch elke speakerset aan kan sluiten. Standaard zit er enkel een 3.5mm kabel bij, maar gezien Edifier een 3.5mm->RCA kabel bij hun R2000DB levert kan je de Chromecast direct op je speakerset kwijt, en maak je deze recht-toe-recht-aan speakerset helemaal modern. Nadeel is wel de afwerking van het geheel, want hoewel de Chromecast klein is zit je wel met een extra apparaatje, kabel, en USB-kabel naar de Chromecast voor stroom die je weg moet werken.

Kleine verschillen terzijde kan je gerust stellen dat de Chromecast en Sonos ervaring wat gebruiksgemak aan elkaar gewaagd zijn, met tig compatible muziekdiensten (inclusief alle grote jongens), opties tot je eigen muziekbibliotheek, en mijn favoriet: TuneIn radio. De Chromecast app is ook snel, stabiel, en intuïtief. Overigens heb ik enkel de telefoon versies bekeken, voor de liefhebber bieden beide bedrijven ook tablet apps aan. Één ding is zeker, waar Sonos voorheen ‘de’ ervaring wist te bieden is er nu overtuigende concurrentie.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.