Tijd om de appel en de peer definitief te beoordelen, voornamelijk los van elkaar, want hoewel de Sonos app en de Google Chromecast ervaring head-to-head gaan zitten deze speakers in geen geval in elkaars vaarwater. Om te beginnen de Sonos, die ik gemakshalve maar de appel noem vanwege de gelijkenissen met het merk Apple zelf. Sonos zet een slim, aantrekkelijk systeem neer wat je haast wel moet waarderen. Ze zijn groot geworden door de gebruikservaring voorop te stellen en te richten op eenvoud, wat we zien in een kinderlijk eenvoudige installatie, goede app ervaring, en een chique unboxing ervaring; zaken die je het gevoel geven dat je verwend wordt en je eigenlijk vooraf een beetje opwarmen. Dat je vervolgens weinig kunt tweaken zal voor sommigen een nadeel zijn, maar ze maken duidelijk dat de doelgroep elders ligt met hun minimalistische design, nette materialen, en de indruk van luxe. Het geluid wat een enkele Play:1 voor 229 euro neer zet is echter niet heel overtuigend voor dat bedrag, maar wel weer goed genoeg om een niet-audiofiel een positieve ervaring te bezorgen waardoor het begrijpelijk een product is geworden waar mensen, zeker niet-techies, graag mee weglopen. De materialen, de uitstraling, de naam en het gemak maken het vervolgens een prettig speakertje voor wat achtergrond muziek. Als je maar een klein plekje kwijt wilt aan een speaker krijg je voor het formaat toch best wat leuks.

Edifier zet met de R2000DB echter alles in op de geluidskwaliteit, en het verschil in de weergave van alle vormen van muziek is dan ook gerust gigantisch te noemen. De R2000DB is een indrukwekkende set waarmee je je computer in een heuse studio opstelling omtovert en waar je met kneiterhoge volumes kan knallen, of even goed van uitstekend detail op lagere volumes kan genieten. Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor andere elementen, want de verpakking is ook prima, je hebt tal van aansluitopties waaronder optisch en bluetooth, je krijgt er alle kabels bij, en de bouwkwaliteit en afwerking van deze set is zonder twijfel uitstekend. Maar zonder consequenties is de keuze voor een dergelijke set ook zeker niet: Ze zijn groot en zwaar (vermoedelijk –te- voor menig bureau) als je ze vergelijkt met andere pittige pc speakers, en met de Play:1 ernaast zijn het gerust kolossen. Hoewel ze met een Chromecast Audio even slim en even multi-room worden als Sonos zit je nog wel met dat extra kastje en kabels. Iets minder ‘Apple’, liefhebber dus, en vooral veel meer power voor je geld. Één ding is zeker in de vergelijking met de eerdere review, de meerprijs van iets van 100 euro boven de R1700BT zorgt voor een nog overtuigender geluid. Hoe groot je studeerkamer of andere ruimte dan ook mag zijn, je komt hier wat muziek, films, of gaming betreft echt –niets- te kort, wat ze mijn (tot nu toe in elk geval) favoriete PC speakers maken, mits je ze kwijt kan.

Bovenstaande samenvatting mist echter het belangrijkste focuspunt van Sonos, de uitbreidbaarheid. De meerwaarde van hun product zit bij het combineren met andere Sonos apparatuur, maar als je met een budget van 200-300 euro zit ben je feitelijk niet interessant voor ze. De Play:1 is eerder een prettige toevoeging als achter-speaker wanneer je reeds Play:3’s (299 eur per stuk) voor hebt staan, of een Playbar (799 eur) met een Sub (nogmaals 799 eur), in welk geval ca 460 euro voor wat extra geluid achter je wel een redelijke upgrade biedt voor (relatief) niet overdreven veel extra. Oftewel audio in een hele andere prijsklasse, waarbij Sonos zorgt dat al je speakers eenvoudig en draadloos samen werken. Enkel Sonos speakers uiteraard, want het blijft een gesloten systeem. Ze zijn daar (begrijpelijk) groot mee geworden, maar ook zij zullen de hete adem van Google inmiddels in hun nek moeten voelen nu je voor een paar tientjes praktisch elke speaker even hip en modern kan maken als Sonos. Niet alleen dat, maar ik kan de speakers bij mijn TV nu samen laten werken met de speakers bij mijn PC of andere ruimte, ongeacht welk merk speakers ik reeds heb staan, zonder meteen alles door één merk te hoeven vervangen. Sonos heeft zeker niet stil gestaan; het tijdperk waarin bridges nodig waren ligt achter ons en de verbindingen en app ervaring is beter dan ooit tevoren, maar het gat is inmiddels aardig gedicht waardoor fabrikanten die zelf geen Sonos-achtige ontwikkelingen hebben doormaakt met een beetje hulp van Google toch spontaan geduchte concurrentie vormen voor Sonos en andere gesloten systemen. De tijd zal ons moeten leren of Sonos net als Apple vast kan houden aan hun reputatie en een premium experience om een meerprijs te verklaren, Apple doet tenslotte nog altijd uitstekende zaken en er valt nog altijd meer dan genoeg voor Sonos te zeggen, maar dat er fabrikanten in de rij staan om te laten zien dat je voor minder geld imposanter geluid in huis kan halen laat onder andere Edifier duidelijk zien.


Zonder twijfel ‘Editor’s Choice’ voor de R2000DB


De Sonos Play:1 krijgt de seal of approval als elegante oplossing voor wat achtergrondmuziek of als aanvulling op een reeds bestaande Sonos opstelling

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”264243″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.