Review: Epson EcoTank ET-2550
Productpagina @ Epson


Kanttekening: Het is een relatief lang artikel geworden, het product brengt namelijk een opvallend nieuw concept naar de markt. De conclusie is echter een aardig complete samenvatting voor de lezer met beperkt tijd.

Techniek, en dan in het bijzonder IT-gerelateerde techniek, gaat soms absurd snel vooruit; er gaat haast geen dag voorbij waar ik geen artikel tegen kom waar ik verbaasd naar zit te kijken hoe knap het allemaal is. Toch zijn er van die dingen in tech-land die gevoelsmatig maar niet op willen schieten, zoals bijvoorbeeld printers. Nu zijn meer categorieën onderhevig aan een extreme cost-down mentaliteit wat er ook toe heeft geleid dat de aanschafskosten van computers en randzaken een fractie zijn van wat ze ooit waren, maar bij printers lijken we er inhoudelijk, kwalitatief of wat betrouwbaarheid betreft weinig op vooruit gegaan vergeleken met de jaren 80 en 90 terwijl we in andere categorieën toch vaak wel grote vooruitgang hebben gezien.

Sterker nog, menig ‘top IT frustraties’ lijstje zal ‘printers’ er in hebben staan, of dat lijstje nu in de jaren 90 is geschreven of vandaag de dag. Ze kosten geen pepernoot meer in de aanschaf, maar op één of andere manier is er altijd gezeur. Zo moeten de koppen altijd even uitvoerig worden gereinigd op het moment dat je nog even snel iets moet printen voordat je de deur uit gaat, zijn je cartridges gevoelsmatig na een halve pagina al leeg, en als je toevallig een keer een paar weken niet print zijn je nieuwe cartridges per ongeluk opgedroogd. Maar goed, je kan dan wel voor drie tientjes een printer in de supermarkt halen, lang leve onze korte termijn visie. Uiteraard kan ik geen printer review maken zonder de legendarische film ‘Office Space’ aan te halen, een film uit 1999 maar die vandaag de dag niet minder leuk is. (Clip audio is NSFW)

Toegegeven, ik overdreef ietwat, maar de vorige alinea lang niet zo ver van de realiteit als je zou denken, en printer-gedoe is ook zeker niet beperkt tot de goedkoopste consumentenspullen. Duurdere laserprinters zijn in gebruik soms niet eens gek veel goedkoper, of daadwerkelijk beter gebouwd, en pas in het ‘echte’ zakelijke segment mag kwaliteit weer eens wat kosten. En daar zit de clue: de consumenten en zelfs klein-zakelijke markt kijkt veelal niet verder dan de aanschafsprijs. Geen fabrikant die natuurlijk total cost of ownership gaat aanhalen bij die ‘goedkope’ modellen, want daar gaat het vaak mis. Zoals vaker kunnen we dus stellen dat we het deels aan onszelf te danken hebben dat fabrikanten hele gekke sprongen zijn gaan maken om die aanschafsprijs te drukken, inclusief het aanbieden van printers rond (of zelfs onder?) de kostprijs om later alsnog te profiteren. Dat gaat dan weer gepaard met rare praktijken om te zorgen dat mensen enkel originele inkt kunnen gebruiken, en uiteindelijk wordt niemand er beter van.

Insert de Epson EcoTank, een productlijn waarbij Epson aan geeft dat zij het anders willen doen. Ouderwets prijzig in de aanschaf, maar dan met de belofte dat je vervolgens extreem lage printkosten hebt, en vooral ook geen gedoe met cartridges. Niks geen sub-5ml standaard cartridge of 13ml ‘XL’ cartridge, maar gewoon 4x 70ml ‘Tanks’ aan de zijkant waar je tot 4000 zwarte en 6500 kleurenprints mee moet halen, en uiteraard ook printer met slechts een halve druppel inkt aanwezig bij aanschaf, maar gewoon volle tanks. Laten we maar snel gaan kijken hoe deze 299 euro kostende EcoTank ET-2550 voor de dag komt, en of deze weer wat liefde voor de productcategorie printers kan opwekken.

Er zijn verschillende EcoTank printers beschikbaar. De goedkoopste ET-2500 begint bij 269 euro, het A4 topmodel de ET-4550 kost ca 499 euro, en er is eventueel ook een A3 ET-14000 model beschikbaar voor 699 euro.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.