Dit is het onderdeel waar de Epson EcoTank echt zou moeten knallen, en dat doet hij ook. Dit hoofdstuk is vrij lang, waarbij enige nuance ook onvermijdelijk is. Wederom wil ik aangeven dat de conclusie dit ook samenvat, maar als je wat meer detail wilt lees je lekker verder.

Laten we eerst even naar de droge kosten per pagina kijken, dus zonder kosten van papier en/of printer aanschafskosten meegerekend. Omdat het met typische printers lastig vergelijken is gezien je daar nauwelijks inkt bij krijgt, kijk ik eerst enkel wat een pagina kost gebaseerd op de kostprijs van een losse fles, cartridge, of toner die je koopt op het moment dat je printer leeg is.

Een gemiddelde inktjet printer kost je per pagina zwart eenvoudig een cent of 3 a 4, gebaseerd op standaard cartridges. Met XL cartridges neemt die prijs soms ietsje af, of als je inkt gebruikt van prijsvechters kan je ook nog wat besparen, maar 3-4 cent is een aardige indicatie. Ik pak mijn Epson WorkForce 2540 er even bij, een aardig gemiddelde AIO die iets onder de 100 euro kost in aanschaf. Met een zwarte XL cartridge kom ik op ca 3 cent per pagina uit komt als ik een originele cartridge aanschaf bij een prijsvechter. Voor een pagina kleur mag je de kostprijs van een pagina zwart in de regel met 2,5 tot 3 vermenigvuldigen. Kijk ik wederom naar de WF-2540 waar je 450 pagina’s uit drie kleuren originele XL cartridges verwacht te halen (36 euro voor de drie kleuren) kom je op ca 8 cent per pagina kleur uit.

Laserprinters hebben veelal de reputatie stukken goedkoper in gebruik te zijn, maar in de praktijk is het verschil vaak niet zo groot als de meeste mensen denken, althans niet tot je bij de grotere zakelijke machines aan komt. Gemiddeld mag je uit gaan van een centje of 2 voor een pagina zwart, waarbij sommige echt zuinige types wel richting de 1 cent per pagina zwart kunnen gaan. Kleurprints komen veelal ook niet goedkoper uit dan bij inktjet printers, al zijn er wel modellen waar de cartridges voor ca 4 cent per pagina een kleurenprintje weten te drukken. Ik haal onze HP Color Laserjet Pro M275NW er even bij, een kleuren AIO laser van ca 275 euro in de aanschaf. Deze komt wat tonerkosten (wederom originele toners bij een prijsvechter) op ca 3,5 cent voor een pagina zwart, en voor een pagina kleur ruim boven de 10 cent, oftewel nog duurder dan bovengenoemde inktjetprinter per pagina. Drum kosten moet je ook meerekenen bij laserprinters, maar dat zijn veelal fracties van centen. Overigens ooit wel eens alternatieve toners gekocht voor die bak, maar dat bleek wat betreft kwaliteit en verbruik uiteindelijk een drama.

En hoe zit het dan met een EcoTank? 70ml inktflesje die je voor 8 euro kan vinden, 4000 pagina’s, oftewel 0,2 cent per pagina. Een fractie (minder dan 10% vergeleken met mijn voorbeelden) dus van de prijs per pagina van inktjet of laserjet printers. Kleurenpagina’s? 0,37 cent gebaseerd op drie flessen kleur, wederom a 8 euro per fles voor originele Epson inkt. Nice!

Nu is de realiteit iets complexer, uiteraard verbruik je wat zwart bij kleurenprints (dit element wordt bij geen van de printers meegewogen om het eerlijk te houden), uiteraard wijkt jouw gebruik van van de ISO standaard die voor al die cartridges wordt gebruikt, en wat netto kosten zullen dus altijd iets anders uitvallen, maar het geeft wel duidelijk aan hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Print je veel, of print je –heel- erg veel, dan mogen we toch spreken van enorme besparingen die de EcoTank weet te halen vergeleken met inktjet of laser printers.

Good guy Epson? Nou, ook zij willen natuurlijk wel wat verdienen, en dat mag natuurlijk ook. Dat verdienen gebeurt simpelweg bij de aanschaf in plaats van achteraf. Als je ziet dat je de vier volle tanks voor ca 32 euro kan kopen dan resteert bijna 270 euro voor een printer die m.i. zonder EcoTank eerder richting de 70 euro zou kosten (laten we het makkelijk houden om te rekenen). Oftewel je betaalt 200 euro vooraf zodat Epson wat verdient, jij geen gezeur hebt met het regelmatig moeten vervangen van lege cartridges op het moment dat je snel nog even wilt printen, opdrogende inkt, of dat je weer even ‘een paar tientjes’ moet betalen aan een bestelling inkt terwijl je dacht toch nauwelijks 100 pagina’tjes geprint te hebben. Dat Epson met deze stap ook inktclubs die ‘alternatieve’ inkt op de markt brengen vrijwel geheel buitenspel zet, waarom zou je tenslotte alternatieve inkt kopen met deze spotprijzen voor originele inkt en met risico voor je ‘dure’ apparaat, zal bij Epson vermoedelijk niemand een traantje om laten.

Wederom pakken we even twee voorbeelden erbij, dit keer om de aanschafsprijs een beetje in perspectief te zetten. De bovengenoemde WF-2540 inktjet met vier XL Cartridge bundels (alle cartridges keer vier) erbij kost ook ca 300 euro, en waar de EcoTank je standaard dan 4000 zwart en 6500 kleur biedt krijg je bij het 300 euro printer+inkt pakket van de WF-2540 ca 2000 zwart en 1800 kleur printjes.

Een echte budget zwart-wit laserprinter zoals de HP P1102W met vier extra losse zwarte toners geeft je ca 6400 zwarte prints voor een aanschafsprijs van 300 euro (ca 90 euro aanschaf en 52 euro per toner). Dat is dus best een scherp aanbod, maar laten we niet vergeten dat je dan geen kleuren kan printen, geen scan of copy functie hebt, en als je dan tegen die tijd je vijfde toner aan moet schaffen dat de EcoTank vanaf dat moment per pagina weer een veel lagere prijs biedt; 0,2 cent voor de Ecotank vs 3,2 cent per pagina voor de P1102W. Daarbij blijft het een discussie in hoeverre het ongezond is om een laserprinter in je direct omgeving te gebruiken, maar inhoudelijk ga ik daar verder niet op in. In specieke gevallen zijn zwart/wit laserprinters dus nog best interessant, al vind ik het een grote stap op een dergelijk apparaat met een AIO te vergelijken

Die flink klinkende aanschafsprijs blijft dus al snel heel goed mee te vallen, want welke AIO (en praktisch elke single function printer) ik er ook bij pak (en ik heb er flink wat bekeken de laatste dagen), als je het initiële prijsverschil vervolgens gaandeweg gaat investeren in inkt of toner dan kom je nimmer in de buurt bij de hoeveelheid prints die Epson met de EcoTank direct uit de doos weet te realiseren. En zodra je kosten gaat berekenen voor printjes voorbij de eerste paar duizend pagina’s die je uit de tanks haalt dan laat de EcoTank de alternatieven nog veel verder achter.

Er zitten twee ‘maaren’ aan dit verhaal, waarbij één een praktisch belangrijke is, en de ander een theoretische. De meest eenvoudige: Je moet in de basis iemand zijn die aardig wat print, print je elke week slechts een factuurtje of verzendlabel (al is het maar om uitdroging tegen te gaan), dan kom je met een prutjet printer van een paar tientjes met hooguit een nieuwe kleine cartridge per jaar ook uit de voeten en kom je normaliter niet in de buurt van die kostenpost van 300 euro (of de 260 euro van de goedkoopste EcoTank).

De tweede ‘maar’ is complexer, en heeft te maken met de betrouwbaarheid van de EcoTank printers op de lange termijn. Ik kan niet inschatten hoe veel jaar deze printer mee gaat, en of tegen de tijd dat ik die gigantische inkttanks een keer op heb gebruikt er geen andere problemen ontstaan. Een langere garantie krijg je er in elk geval niet bij, dus het is een kwestie van afwachten en hopen. Nu is de EcoTank al interessant in de prijs als je de standaard volle inkttanks opgebruikt, maar de echte mega winst die je bij toekomstige vullingen hoopt te halen en waarmee ik mij in mijn achterhoofd al een beetje rijk reken zal zelfs voor een fanatiek printend gezin toch even in de toekomst liggen. Epson zegt met het EcoTank systeem ‘gun ons wat winst bij de aanschaf, en vervolgens betaal je geen cent te veel’, en daar lijkt het ook zeker op, maar als achteraf blijkt dat die mooie vooruitzichten onterecht bleken dan zullen ze een aardig klusje hebben de reputatieschade te herstellen. Het zou Epson niet misstaan als ze het vertrouwen in hun product verder zouden onderbouwen met een uitgebreidere garantie.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.