Met het EcoTank concept gaat Epson regelrecht tegen de conventie van de laatste jaren in. Weinig ‘tech’ weet te frustreren zoals printers dat soms weten te doen, en daar probeert Epson nu een streep door te zetten. Op een aantal vlakken is dat ook absoluut gelukt, en zit ik hier met een printer naast mij waar ik een aardige glimlach van heb gekregen. Het idee is simpel: je betaalt Epson een ouderwets ‘hoog’ bedrag bij aanschaf, maar dan krijg je wel direct inkt voor vele duizenden pagina’s, heb je geen ‘gedoe’ meer, en mocht je door je inkt heen gaan dan kan je ongekend goedkoop extra inkt bijkopen.

Eerst even de kritiek: Zaligmakend is deze EcoTank ET-2550 niet. Zo is de fysieke bouwkwaliteit niet beter dan een printer van 100 euro (of nog lager) en ook wat features betreft is het karig. De 30 euro meerprijs boven de ET-2500 voor een SD kaartlezer, Air-/Cloudprint, en een LCD scherm is nog een redelijke overweging, maar als je een ADF wilt kom je bij een model van 400 euro uit (ET-4500), en als je ook dubbelzijdig wilt printen zelfs op 500 euro (ET-4550). De 4000 serie modellen bieden nog wel wat andere voordelen zoals extra snelheid, maar de meerprijs voor ‘features’ is gewoon fors. Mijn voornaamste kritiekpunt voor de ET-2500/2550: Een apparaat met ‘Eco’ in de naam zou m.i. gewoon dubbelzijdig moeten kunnen printen. Dat je printkosten van 3 cent per pagina naar 0,2 gaan is super, maar als de papierkosten ook nog eens van 0,8 naar 0,4 cent zouden gaan zou je nog een flink stuk zuiniger zijn. Ook maakt de papierinvoer aan de achterzijde het apparaat onnodig groter, en is een papierlade van max 100 pagina’s sowieso niet heel bijzonder, zaken die beter kunnen op een apparaat bewust gemaakt voor zij die toch flink wat printen.

Voor je hem aanschaft moet je tevens zeker zijn dat je (of vermoedelijk jullie) aardig wat printen en ook toch regelmatig wat kleur in de prints willen. Twee voorwaardes die je overigens niet moet onderschatten en wat de EcoTank ook een beetje naar gezinsgebruik doet neigen. Veel minder dan een printje of 100 per maand maakt de keuze voor een EcoTank al wat lastiger, maar zodra je dat doet komt een laser of inktjet printer wat prijs per pagina betreft simpelweg niet in de buurt van deze EcoTank, not even close. Die opmerking gaat al ruim op zodra je enkel de standaard meegeleverde 70ml inktflessen hebt opgebruikt, maar dat gat wordt zelfs gigantisch wanneer je in de toekomst een keer een nieuwe fles inkt koopt; In een flesje inkt voor de EcoTank krijg je namelijk zo maar twintig keer zo veel inkt voor dezelfde prijs als menig standaard cartridge en een dito sterke prijs per pagina verhouding.

Niet alleen krijgt de EcoTank dikke punten voor de lage kosten, maar ook de grootste frustratie bij printers is verleden tijd: het ‘cartridge gedoe’. Vullen is nog wel een klein beetje moeite en duurt een paar minuutjes met een beetje voorzichtigheid, maar daarna kan je weer duizenden pagina’s printen. Niet meer dat gevoel dat je cartridge –weer- leeg is, dat je net de juiste kleur cartridge niet meer hebt liggen, etcetera. Eigenlijk net zoiets als wat mensen van laserprinters verwachten (al vind ik toners met hun poeder juist hinderlijker), maar weinig laserprinters komen per toner in de buurt van de printcapaciteit van een enkel EcoTank flesje. Nog minder gedoe dan bij laserprinters dus.

De eerste generatie EcoTank, o.a de L555, kreeg in reviews wel wat commentaar over de printkwaliteit. In deze tweede generatie lijkt de printkwaliteit en tevens scankwaliteit echter prima in orde. Zowel voor intern gebruik, facturen, eindscriptie, of zelfs foto’s; het ziet er prima uit. Verder is de EcoTank zuinig in gebruik en opvallend zuinig in standby (1,7W), en is de snelheid en vooral reactietijd erg goed in orde. Vanuit de standby stand liggen de eerste druppels in minder dan 3 seconden op het papier, en zelfs als je de printer geheel uit zet is het luttele seconden alvorens hij klaar is voor gebruik. Printsnelheid van documenten in zwart of met beperkt kleur is ook positief, al duurt het printen van afbeeldingen in hoge kwaliteit wel weer een aardige tijd. Als de featureset voor je voldoet kan je dus stellen dat het praktisch gezien een prettige printer in gebruik is.

Zodra je als gezin, ZZP’er, of klein kantoor wel lekker regelmatig wil printen, ook een scan/kopie feature wilt, toch goed op de centjes wilt letten, en vooral ook geen gedoe wilt hebben met het regelmatig vervangen van cartridges, dan is het EcoTank concept iets wat hele hoge ogen gooit. Zakelijke gebruikers zullen wel richting de 4000 serie willen gaan voor de ADF en de hogere snelheid, maar als het op de kosten aan komt is een EcoTank voor fanatieke printers bijna een no-brainer. Epson vraagt hier duidelijk om je sympathie door je voor een eerlijke prijs (lees: gun hen ook enige inkomsten) een product te verkopen waar je vervolgens zonder raar gedoe flink en goedkoop mee kan printen. Naarmate de EcoTank printers enkele jaren oud worden zullen we de conclusie moeten trekken of dit daadwerkelijk ‘eerlijk’ was, maar zelfs in een ongunstig scenario moet het gek lopen dat de uiteindelijke prijs per pagina (aanschafskosten meegerekend) niet een stuk gunstiger gaat uitpakken dan bij welke inkt- of laserprinter dan ook. De tijd zal het dus leren precies -hoe- gunstig, maar vooralsnog ben ik erg positief over de EcoTank, en het feit dat er een interessant alternatief is voor het verdienmodel met (te) goedkope producten en vervolgens hinder voor de consument.


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.