En toen was het tijd om te printen. In positieve zin valt op dat de printer snel klaar staat als je deze aan zet, luttele seconden. Of je de printer sowieso uit wilt zetten laat ik het in het midden, want met een gemeten 1,7W verbruik in de standby stand is de EcoTank geen grootverbruiker en doet hij zijn Eco naam op dat gebied eer aan; dit is ruim onder wat de meeste printers neer weten te zetten. In de uit stand meet ik een sluipverbruik van 0,2W, gezien de 1,7W standby ook 0,2W meer is dan de specificaties aangeven geef ik de Epson het voordeel van de twijfel dat het een afwijking van de meetapparatuur kan zijn, al zou ook 0,2W niet iets zijn om wakker van te liggen.

Ook de printsnelheid valt in eerste instantie positief op. Minder dan drie seconden na het loslaten van de ‘print’ button staan de eerste druppels op papier, en nog geen vijf seconden daarna ligt een willekeurig tekstdocument (één pagina, standaard instellingen) klaar om bekeken te worden. Dit tempo van ca vijf seconden per pagina voor een tekstdocument zet de printer vervolgens ook voort. Hoewel hogere snelheden mogelijk zijn door kwaliteit in te leveren is de standaard setting een mooie balans tussen kwaliteit en snelheid, dit is tenslotte ook geen echt zakelijke printer voor honderden documenten per dag waarbij elke seconde telt. Kanttekening: de 4000 serie ‘iets meer zakelijke’ EcoTank printers zijn nog wel sneller dan deze 2000 series.

Voegen we wat kleur toe aan de documenten, bijvoorbeeld wat grafieken, tabellen, of gekleurde achtergronden, dan zien we de printtijd uiteraard wat oplopen. Bij een beperkt aantal kleurelementen zelden tot meer dan een bescheiden 10 seconden per pagina, maar bij pagina’s met grote solide blokken kleur over de gehele lengte loopt het soms op tot 25 seconden voor één pagina. Dergelijke snelheden zullen consumenten vermoedelijk niet in de weg staan, want een scriptie voor school van een pagina of vijftig met flink wat grafieken en enkele illustraties is ook met een minuutje of vijf geregeld, en wat losse documentjes hier en daar liggen veelal klaar voordat je op kan staan en je hand uit kan steken richting de printer. Ook kleine zakelijke gebruikers, die snel wat facturen, niet overdreven lange documenten of contracten tevoorschijn willen toveren zullen niet hoeven klagen, zeker omdat de eerste responsetijd lekker vlot is.

Ook de printkwaliteit valt in positieve zin op. De eerste generatie EcoTank printers kregen nog wel enige kritiek over de kwaliteit van de afdruk dus ik hield mijn hart even vast, maar deze ET-2550 produceert toch keurige prints ‘gewoon’ op de standaard instelling. Of het een factuur betreft, een intern document, een kopie passport, event ticket of je eindscriptie, met deze afdrukkwaliteit kom je echt niet gek voor de dag. Je gaat geen prijzen winnen voor de beste kwaliteit ooit, noch is een EcoTank een drukwerk printer, maar ik mag echt niet klagen.

Printvoorbeelden:



Het enige wat een beetje tegen viel was de afdrukkwaliteit van foto’s op de standaard instelling. Wij maakten een foto van een foto van deze printer die door deze printer werd geprint (die zin moest ik even kwijt).


Je ziet hier duidelijk wat ruis in de details. Geen probleem bij een pie-chart, een gekleurd logo op een standaard documentje, of een willekeurige illustratie, maar een ‘foto-foto’ is het niet. Gelukkig had ik nog wat Epson Premium Photo Paper van minimaal 10 jaar geleden (de tijd voor de fotoboeken e.d. groot werden), en gaven wij deze EcoTank een tweede kans met een foto instelling op maximale kwaliteit. Ruim 10 minuten was de printer bezig om deze foto op een volledige pagina af te drukken, maar toen hadden we ook wat! De kwaliteit van de foto was ditmaal echt keurig. Helaas is het lastig om de kwaliteit goed in een review te verwerken, maar hopelijk geven de onderstaande foto’s van onze kleine zijn eerste CS:GO experience een beetje indicatie. Ik vind zowel de kleur, het contrast, en de scherpte meer dan dik in orde. Hou er rekening mee dat een 10×15 foto weliswaar een stuk sneller zal gaan dan bovengenoemde 10 minuten, je alsnog rekening mag houden met een aantal minuutjes. De EcoTank lijkt zodoende prima voor een incidentele foto, maar als je van plan bent hele fotoboeken zelf af te drukken is enige geduld vereist.




De scanner is ongeveer net zo spannend als het lijstje specificaties: niet heel erg. Het doet eigenlijk wat je verwacht van je gemiddelde huis tuin en keuken (of kleinkantoor) printer. De Epson scan software valt hier wel in de smaak met zijn relatief no-nonsense uitstraling, en met de vier ‘niveaus’ kan je de scankwaliteit zo kinderlijk eenvoudig of zo complex als je maar wensen kan aanpassen. Bij de eerste scan die je maakt zal de scanner even opwarmen, dit duurt een kleine 8 seconden, en ca 6 seconden daarna staat de ‘voorbeeldscan’ (preview) klaar. Een zwart/wit scan op 150 DPI, dit is voldoende voor eenvoudige documenten, duurt vervolgens niet meer dan twee keer knipperen met je ogen. Een kleur scan op 300 DPI, een gangbare instelling voor all-round scannen van documenten met fijnere details of figuren (of zelfs een redelijke foto weergave), doet de timer oplopen tot ca 25 seconden voor een complete A4 pagina. Voor incidenteel scannen en kopieren wederom dus best ok resultaten. (Zakelijke) gebruikers die veel documenten met kleurelementen willen scannen zullen daarbij toch eerder de document feeder missen dan problemen ondervinden met de scansnelheid van de Epson EcoTank ET-2550. De scan kwaliteit zal daar geen beperking zijn.

Stellen we de scanresolutie voor de aardigheid even op 1200 DPI om alle details naar boven te halen dan neemt de scantijd toe tot een kleine zes minuten, best fors al vraag ik mij af hoe vaak een dergelijke kwaliteit vereist is. Vooral interessant als je een keer een oude foto ofzo wilt scannen, al ontkom je natuurlijk bij het scannen van een geprinte foto aan enige ruis, stof, etcetera. Niets wat je de Epson kwalijk kan nemen, maar de resultaten tonen wederom dat het een apparaat is welke om goedkoop printen draait, en waarbij andere features zoals het echt high-res scannen vooral voor incidenteel gebruik zijn.

Een scanvoorbeeldje. Je ziet het gehele document (A4) en een detail zoom op 150 DPI Z/W, 300 DPI kleur, en 1200 DPI kleur.





Het document wat je ziet is een haarscherp geprinte oorkonde op A4 formaat, een mooi document om de scankwaliteit mee te testen. Het hele document is zichtbaar om een idee van schaal te geven van de detailscans. Om het verschil tussen 300 en 1200 DPI te zien moet je eigenlijk overdreven inzoomen op een zeer kleine letter. Het verschil is er dan wel, maar het is zelden interessant.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.