Wat betreft koeling ben ik helaas minder gelukkig. Dat deze case vermoedelijk gemaakt is voor HTPC/NAS gebruik, en dat dit normaliter geen grote warmte tot gevolg heeft, is redelijk. Echter zelfs met dat gebruik waren mijn resultaten niet bijzonder. Ik heb bewust gebruik gemaakt van een i7 koeler in plaats van de stock Celeron koeler (Koper core t.o.v. Alu, en een stillere fan, maar voornamelijk omdat ik deze toevallig had liggen), in de bios had ik de cpu fan op minimale RPM gezet. In een normale mATX/ATX case resulteert dat in iets van 30, max 35 graden C in idle. Echter in idle draaide de Celeron al snel 45 C in de PC-Q27. Tijdens het spelen van een 1080p film kwam de CPU gelukkig niet boven de 58 graden uit, terwijl de cpu koeler op minimale RPM bleef.

Niet dramatisch dus, maar zeker niet goed te noemen. Vooral de idle temp baart wat zorgen, en ik verwacht dat bij gebruik van een AMD APU, of een zwaardere CPU met zwaardere taken, warmte een serieus punt zal zijn.

Het kwetsbare punt is uiteraard dat de voeding (toch een warmtebron) direct boven de CPU zit, in een case zonder actieve ventilatie. Mijn advies zou dus zijn om in het geval van zwaarder gebruik, dan wel een AMD APU, toch een losse case fan te overwegen, ten koste van een 3.5” HDD. Dit wellicht naast een eenvoudige low-profile koeler van beter-dan-stock kwaliteit. Als ik dat bij elkaar op tel, en uitgaande dat deze resultaten geen verrassing is voor Lian Li, blijf ik met een gevoel achter dat deze kast simpelweg voor slechts een zeer beperkt aantal doeleinden ontworpen is.Geluidsproductie was in mijn build in orde te noemen, maar dat is slecht deels door de case geholpen. De HDD dempers werken wel degelijk; de 7200rpm drives waren nog wel hoorbaar bij gebruik, maar zeker niet hinderlijk. De dunne/lichte panelen van de case bieden echter niet veel demping, dus een stille cpu koeler is wel een plus. Gezien de i7 koeler resulteerde in een rustige, maar wel hoorbare luchtstroom, zou ik mij met bijvoorbeeld een A4 of Celeron stock fan vermoedelijk ergeren aan het geluid. Daarnaast zouden een 2.5” HDD, SSD, of 5400rpm HDD in plaats van mijn 7200rpm schijven geen slechte overwegingen zijn. De G-360 is ook een zeer stille voeding bij laag verbruik, dus dat hielp ook in het voordeel van de Lian Li.

Het is dus vooral zaak om voor een stille build te zorgen als je een stil resultaat wilt. Waar normaliter de HDDs en de CPU koelers de boosdoeners zijn, kan ik enkel concluderen dat deze case met de HDD dempers het eerste voldoende helpt, en voor het tweede simpelweg wat hulp nodig heeft in de vorm van een 3rd party cpu koeler. Zeker als je deze in de huiskamer of slaapkamer wil plaatsen zou ik dat noodzakelijk vinden.Helaas, geen. Toch wel een minpunt ondanks dat er geen case fan bij zit. Het plaatsen van een case fan schat ik in veel builds toch noodzakelijk, en een eenvoudig filter aan de onderzijde had wel moeten kunnen voor dit bedrag. Dat is spijtig op zich, maar gezien het goed schoon maken van deze case meer tijd in beslag neemt dan een gemiddelde tower pc, is het ontbreken van een filter toch wel een fors minpunt.

600,763

600,754

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments