Productpagina @ MSI.com


Het is weer even geleden dat ik een grafische kaart (GPU) review heb geschreven. Het onderwerp van vandaag is de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB. Deze grafische kaart, mocht je nog niet weten wat dat is, is dus primair bedoeld om mee te gamen als we MSI mogen geloven (net als alle andere GeForce GTX kaarten, maar dat terzijde).

De GTX 970 is samen met de GTX 980 de meest recente kaart uit de stal van Nvidia, gebaseerd op de GM204 chip, ook wel “Maxwell” genoemd, waarbij zoals past in het tijdperk waarin wij leven extra aandacht is uitgegaan naar zuinigheid en efficiëntie. Uiteraard zal het verbruik dan ook zeker aan bod komen in deze review, maar laten we niet vergeten wat ‘wij gamers’ natuurlijk nodig hebben: Prestaties! Met een prijs van ca 350 euro komt uiteraard de vraag of wij wel waar voor ons geld krijgen, maar ook of een extra investering in je grafische kaart nog wel zin heeft. Ook die vragen komen vandaag aan bod.

Andere onderdelen die vandaag aan bod komen zijn de uitstraling, de geluidsproductie, de warmteproductie, en ook gaan we kijken hoe ver wij deze kaart kunnen overklokken voordat we tegen crashes aan lopen, of voordat de kaart “poof” zegt, maar laten we hopen dat het zo ver niet gaat komen. De MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB gaat in deze review opnemen tegen een aardige reeks grafische kaarten met een andere chipset als basis: Een Nvidia GTX 770, een GTX 750 Ti, een AMD R9 290, 280, 270X en 270 en een oudere generatie AMD HD7950. Waarbij ik wel moet zeggen dat de GTX 970 de meest recente chipset is, en tevens op dit moment ook het meest high-end. Met dit brede overzicht hoop ik een duidelijke weergave te geven van wat je mag verwachten van grafische kaarten in verschillende categorieën tot en met de ca 350 euro, en dus tevens wat je mag verwachten als je besluit wat meer te investeren in je GPU. De GTX 980 mag dan wel het huidige topmodel zijn met een prijskaartje van ca 550 euro, maar ook 350 euro blijft een aardig bedrag voor een GPU en daar verwachten we wat moois voor terug te krijgen.

Uiteraard is het onvermijdelijk dat een groot deel van de review draait om de GTX 970 als een chip, maar uiteraard komen ook de specifieke elementen van de MSI uitvoering aan bod. Zo leggen ze de focus op stilte bij eenvoudige taken, door te zorgen dat de ventilator past begint te draaien wanneer de GPU daadwerkelijk serieus warmte begint te genereren, maar MSI heeft bij hun update van de Twin Frozr koeler, die inmiddels aan de 5e generatie toe is, wel meer leuke elementen toegevoegd waar we zo naar gaan kijken.

De MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB kost op het moment van schrijven 350,– euro en is ruim leverbaar bij tal van bekende webshops.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.