Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik is gemeten bij 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High.
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark).

Het interessante aan deze OCCT GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het maximale verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


In idle zien we dat zowel AMD als Nvidia het tegenwoordig erg goed doen, de GTX 970 is daar geen uitzondering op en laat op rustige momenten ook een goed resultaat zien. Vergeet niet dat we niet heel ver terug in de tijd hoeven te gaan om >100W idle game systemen tegen te komen. Voor het verbruik van een beetje gloeilamp blijft je pc dus rustig in idle staan, iets wat overigens nauwelijks veranderd als je een beetje gaat browsen of in Office werkt, al zal je dan wel het verbruik van je monitor moeten meerekenen. Dat de GTX 770 een klein beetje zuiniger was in idle verbaasde mij, maar bij een her-test kwamen dezelfde resultaten naar voren. Dergelijke kleine verschillen zijn helaas lastig om goede conclusies over te trekken.

Zetten we de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB aan het werk dan zien we dat hij, zeker gezien de prestaties, eigenlijk erg weinig verbruikt. Gemiddeld genomen liggen de prestaties ruim hoger dan de GTX 770, maar het werkelijke verbruik ligt zo maar ~10% lager. Ook de R9 280, die wat prestaties betreft helemaal niet in de buurt komt van de GTX 970, verbruikt even veel tot soms zelfs meer. Uiteraard is de mooiste vergelijking die met de R9 290, want de AMD ligt niet alleen wat prestaties betreft achter de GTX 970, maar hij verbruikt ook nog eens flink meer. Omdat de R9 290X (Let op de X dit keer) nog meer verbruikt dan de R9 290, wat prestaties betreft dicht bij de GTX 970 zit (althans, bij 1080p en 1440p), en in aanschaf grofweg even veel kost, is dit een flink voordeel van de nieuwe generatie Nvidia. Op de lange termijn kost een huidige Nvidia oplossing je dus aanzienlijk minder dan AMD.

Een handige vuistregel is namelijk dat 1 Watt, wanneer je dit een jaar lang 24/7 zou verstoken, grofweg 2 euro op de energierekening is. Een verschil van 100 Watt tijdens gamen (en in OCCT zien we bijna 140 Watt verschil, dus het zal in andere games nog toe kunnen nemen), bij 2 uurtjes gamen per dag, kost je dus grofweg 16-17 euro meer per jaar. Dit is een hele vlotte (lees: grove) berekening, maar iets wat we desondanks niet mogen vergeten. Voor de casual gamer valt het uiteraard wat lager uit, maar als je flink langer achter je spelletjes zit kan je een GPU upgrade in 2-3 jaar bij elkaar besparen.

Geen moment tijdens het maken van deze review is een belasting van 300W bereikt, het hoogste wat ik waar heb genomen was ca. 287 W, en dat was slechts een kortstondig moment. Dit is bij het stopcontact gemeten, dus daar zit het verlies van de voeding al in. Een degelijke 300-350W voeding zou normaliter dus voldoende moeten zijn, echter heeft deze kaart een voeding met minimaal 2 6-pin PCI-E aansluitingen nodig (gezien de bijgeleverde 6->8pin adapter) wat we zelden zien bij voedingen met dergelijke vermogens. Als gevolg kom je dan al snel uit bij voedingen van 400-450W en hoger, wat m.i. ook een redelijke aanbeveling is voor deze GTX 970. Zou hou je ook een genoeg ruimte over om een i7 en de GTX 970 zelf te overklokken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.