Let op: Overklokken kan leiden tot schade aan je grafische kaart of andere onderdelen, en als je er aan wilt beginnen zorg dan dat je goed bent ingelezen in de materie. Overklokken doe je op eigen risico, en met de kennis dat het gevolgen kan hebben voor je garantie.

Deze kaart komt standaard al met een lichte overklok, en met de meegeleverde Gaming App kan je de kaart vlot en eenvoudig nog wat verder overklokken. Zo behoud je garantie, maar uiteraard speelt deze software het heel erg safe. Dat houdt in: Er zit bijna altijd wel meer in de kaart. Maar goed, applicatie installeren, overklok indrukken, en klaar. Best saai eigenlijk.

Normaliter ben ik wat terughoudend met mijn overklok, liever speel ik het safe. Ik had echter wel positieve verhalen gehoord over de overklok capaciteiten van deze kaarten, en als je niet te wild met de voltages om gaat is het risico uiteraard minimaal. In elk geval een testje waard, al is het maar voor jullie: De lezers. MSI Afterburner installeren, en gaan!

Overklokken met de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB liep voorspoedig… te voorspoedig eigenlijk. Power Limit naar 110%, en vervolgens kleine verhogingen in de Core Clock en flinke stappen in de Memory klok gezet. De eerste korte benchmarks verliepen zonder problemen, en geen artifact of hikje of crash gezien. Ook de temperaturen liepen nauwelijks op, zelfs met het standaard fan profiel. In een uurtje tijd vond ik mijzelf met de volgende settings Afterburner en GPU-Z.



We zien hier dat de default kloksnelheid van de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB, 1114 MHz, naar maar liefst 1337 MHz is verhoogd (Vond het een mooi getal om te stoppen 😉 ). Laten we niet vergeten dat een GTX 970 een standaard klok heeft van 1050 MHz. Ook het geheugen is van ~1750 MHz naar 2000 MHz verhoogd (maal 4 voor GDDR5, oftewel de “7 GHz” uit de specificaties is op deze manier maar liefst 8 GHz geworden), en de boost snelheid van de GPU is maar liefst 1473 MHz.

Tijdens het testen met de overklok viel mij echter op dat de Core snelheid tijdens het gamen en de benchmarks continue op ~1500 MHz stond. Vreemd zou je denken, maar op zich… 1.5GHz core? Sexy klinkt het wel! Toen viel mij op dat zelfs bij een iets lagere overklok de kaart nog altijd naar 1.5GHz sprong tijdens load. Zelfs bij een bescheiden +160 MHz in Afterburner (Dit kwam neer op ~1273MHz in GPU-Z) sprong de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB nog naar 1500MHz tijdens het gamen, en tevens werden dezelfde benchmarkscores neergezet als bij de instelling met een flink hogere Core en vCore. Een Core Voltage verhoging van slechts +25 mV was al voldoende om hem stabiel te houden met deze boost (sterker nog: ik denk dat ik hem nog verder kan verlagen), wat ruim binnen welke veilige marge dan ook is.




Enkel een verhoging van de powerlimit, en een +25 mV op de Core, zorgde voor een boost van 1340 MHz. Nog altijd niet verkeerd natuurlijk, maar die +160 was dus nodig om de 1500MHz boost te behalen.

Vreemd is dergelijk overklokken wel, want bij de meeste grafische kaarten kom je al snel prik te kort, en moet je de Core Voltage stevig gaan verhogen om een hogere kloksnelheid stabiel te krijgen. Als niet-te-serieuze overklokker heb ik eigenlijk weinig idee wat nu de echte oorzaak is. Hoewel het niets is om over te klagen zou je toch vermoeden dat er gewoon nog meer in moet zitten wanneer hij zelfs bij een minimaal extra beetje voltage al in staat is 1.5 GHz aan te tikken. Op zich is het resultaat geen schande natuurlijk, en het lijkt er op dat een complete noob gewapend met Afterburner en een sterke drang om alle sliders direct naar rechts te schuiven zijn GPU in elk geval niet kapot kan maken, wat MSI mogelijk wat RMA’s scheelt. Zit er meer in deze chip? Zeer waarschijnlijk wel, maar dan zal je je goed moeten verdiepen in de materie, en mogelijk met de bios of met hardwarematige mods aan de slag moeten gaan, zaken die ik verder buiten beschouwing laat.

Maar goed, wat heeft die extra kloksnelheid tot gevolg in de praktijk? Zowel BioShock Infinite als Shadow of Mordor op 1440p (op de hoogste settings) met factory overklok en met deze 1500MHz boost overklok vergeleken:



~9% hogere FPS in BioShock, 10% in Shadow of Mordor. Een hele mooie winst, en dat zonder dat we risico’s nemen met onze grafische kaart. Overklokken van deze kaart kwam bij mij zeker een beetje apart over, maar het resultaat hoor je mij niet over klagen!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.