Review: Noctua NH-D15

Productpagina @ Noctua.at
Prijzen & Levertijden @ Tweakers.net
Prijzen & Levertijden @ Hardware.info


Noctua zal de meesten van jullie bekend zijn, als het op ventilatoren en processorkoelers aan komt heeft het bedrijf uit Oostenrijk een zeer bijzondere reputatie opgebouwd waar menig ventilator-maker van zal dromen. Ik heb zelf een lange geschiedenis met producten van Noctua, en dan ook met enkel met positieve ervaringen. Mensen die wel eens een Noctua processorkoeler hebben gekocht zullen beamen dat het verwennerij is om er mee te werken. Vanaf de verpakking, tot het inbouwen, en uiteraard de prestaties; de uitvoering was op alle fronten altijd wel gelikt. Dat al die punten opgingen voor hun vorige topmodel, de NH-D14, kon je in elke review aflezen. Wanneer je als bedrijf dan met een opvolger komt zijn de verwachtingen uiteraard bijzonder hoog, en ik kon dan ook niet wachten om er mee aan de slag te gaan.

Hoewel ik de Noctua NH-D15 gemakshalve maar even de opvolger noem, is dat niet geheel juist. Het is wel degelijk de opvolger als het nieuwe topmodel van Noctua, echter zal de NH-D14 voorlopig nog in productie blijven. Niet alleen vanwege de uitstekende reputatie die de koeler heeft opgebouwd, maar ongetwijfeld ook omdat de NH-D15 een goede 20 euro hoger gepositioneerd is.

Nu zullen wellicht twee dingen in je op komen. 1) 20 euro meer dan de D14, en die was al 70 euro! En 2) Hoe weet jij nou dat de NH-D14 nog in productie blijft. Het antwoord op de eerste vraag is: Ja. Noctua positioneert de NH-D15 als –de- ultieme luchtkoeler voor high-end oplossingen. Gewaagd zou je denken, maar ze hebben hun reputatie natuurlijk niet voor niets. De antwoord op vraag 2 is interessanter. Af en toe breng ik wat tijd door in Wenen, en dat is precies waar Noctua hun kantoor heeft. Met een beetje brutaliteit en een beetje mazzel mocht ik een kijkje komen nemen, en heb ik kennis mogen maken met enkele van de mensen daar. Gezien ik flink wat foto’s heb mogen nemen en wat leuke feitjes heb geleerd zal ik deze niet in deze review, maar in een aankomende blog-post met jullie delen. Wel kan ik alvast zeggen dat het een hele leuke dag was om met dit kleine en bijzonder sympathieke familiebedrijf kennis te mogen maken.

Maar terug naar het product zelf. 90 euro voor een luchtkoeler schept verwachtingen, en de Noctua NH-D15 zal spectaculaire prestaties moeten neerzetten om dat te verantwoorden. Kom maar op!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.