Uitpakken maar! De Noctua verpakking is zoals altijd keurig. Chic, stevig karton, luxe print. Mag natuurlijk ook wel in deze klasse.


Binnenin zet de trend zich door. Wederom stevig karton, duidelijke text om aan te duiden wat er in de individuele doosjes zit, het leidt zichzelf praktisch. Onder de ‘extra’s’ zit het grote blok zelf, en de 2e ventilator in een losse verpakking.



De doosjes met extra’s zijn gesplitst in drie. Als eerst een doosje met de extra’s die voor alle sockets van toepassing zijn: Daar zien we een Y-splitter om de twee ventilatoren op 1 moederbord fan-header aan te sluiten. Twee low-noise adapters om de maximale RPM van de ventilatoren van 1500 naar 1200 te verlagen, een tube met wat koelpasta, een lange schroevendraaier, en de fan-clips om de tweede ventilator te monteren. Niet direct noodzakelijk, maar wel leuk, zijn de extra schroefjes of gedempte ophang-rubbers om een ventilator eventueel elders in je behuizing te zetten, en de stalen case-badge. Mocht je je afvragen waarom er geen clips bij zitten voor een derde ventilator (wat wel zou passen), ik had dit bij mijn bezoek gevraagd, en zij gaven aan dat de derde-fan-optie uitvoerig is getest, maar geen noemenswaardige winst gaf dus dat ze de optie simpelweg niet bieden. Zo zouden klanten niet teleurgesteld worden als zij een (toch prijzige) extra ventilator aanschaffen om er vervolgens achter te komen dat ze nog geen graadje winst halen. Wanneer er dus extra fan-clips bij een Noctua processorkoeler zitten mag je dus verwachten dat er wel extra winst te behalen valt.


De andere doosjes zijn de Intel- en AMD mounting kit. Gezien de Intel stock koeler met push-pins vast wordt gezet krijg je voor Intel sockets een backplate. Bij AMD moederborden zit standaard al een backplate, dus in het AMD doosje vinden we enkel de schroeven en stalen beugels voor de voorzijde van het moederbord. Bij het inbouwen kom ik uiteraard terug op de details hoe we hier mee om gaan.



Eerst even het koelblok bekijken. Standaard zit de ventilator tussen de blokken al gemonteerd, dit is om ruimte te sparen in de verpakking, en deze moeten we er straks ook even uithalen. Het koelblok zelf is bijzonder groot, maar liefst 150mm breed. Het valt op de foto lastig te relativeren, maar het is één van de grootste blokken die ik in mijn handen heb gehad. De algehele uitstraling is uitstekend, de afwerking is uitstekend, er valt geen slecht woord over te zeggen.






Je zag het wellicht al aan het koelblok, maar het zijn geen glimmende koelvinnen. Zoals je aan de bovenkant kan zien is het wat grijzer en wat meer matte, wat m.i. een luxere uitstraling geeft. Bovenop kunnen we ook aflezen dat het om een Noctua gaat, zonder dat het te ‘in your face’ is.


Een ander opvallend element is de vormgeving van het koelblok aan de onderzijde. Daar lijkt een stuk weggesneden, dit is om de NH-D15 compatible te maken met hogere types werkgeheugen.


Ook de bekende schroeven zijn standaard aanwezig op het koelblok, een groot deel van de montage van sommige concurrenten staat in feite al voor je klaar.


Nog even ondersteboven. De heatpipes zijn bijzonder fors, en ook hier zien we de uitsparing voor het werkgeheugen wederom duidelijk. Het contact met de processor is een nickel-plated koper, ook dit ziet er allemaal keurig uit.




De 140mm ventilatoren van de Noctua NH-D15 zijn onmiskenbaar Noctua’s, het bekende beige-bruine kleurenschema blijft iets waar ze aan vast houden voor processorkoelers, ondanks dat er tegenwoordig ook zwarte varianten op de markt zijn van de losse ventilatoren. Love it or hate it, indruk maakt het zeker. De bekende elementen zoals de demping tegen trillingen ontbreken uiteraard niet.







Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.