Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overclocken, ook met zeer krachtige koeloplossingen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overclocks kan bereiken.

Om te beginnen de prestaties op het AMD platform:


Ik zei het vorige keer al, en het is ook de reden dat ik er nu een i7 testplatform bij haal, de verschillen tussen de high-end koeloplossingen bij een relatief eenvoudige processor zijn minimaal. Zelfs met een redelijke overclock zijn de verschillen zo klein dat ze binnen elke redelijke marge van nauwkeurigheid vallen. Ga er maar van uit dat toekomstige high-end koelers niet langer op het FM2 platform getest gaan worden. Overigens frappant dat de meeste degelijke koelers met de eerste keer plaatsen op 3.8 en 4.1 op 35 en 36 graden exact uit kwamen, je zou normaliter toch een beetje afwijking verwachten, misschien dat er een andere factor een grote rol speelt hier?

Dat de Noctua NH-D15 uitstekend presteert komt natuurlijk niet als een verrassing, maar ik moet toch op zoek naar wat overtuigender bewijs, zeker als je onthoudt dat deze luchtkoelers meer voor de S2011 systemen zijn ontwikkeld dan voor FM2+.

Laten we dan maar even kijken naar het resultaat met het Intel test-systeem. Eerst idle:

Eigenlijk niet relevant, dus laten we maar op load gaan testen:

En dan met een overclockje erbij:

Helaas is er nog niet zo veel vergelijkend materiaal, maar dat komt de komende tijd vanzelf. Het zou verder niet juist zijn een directe vergelijking te maken met de prestaties van andere i7-4770k processoren in systemen welke ik heb gebouwd, maar dat deze prestaties op zichzelf uitzonderlijk goed zijn staat m.i. buiten discussie. In tegenstelling tot de AMD setup zie je bij deze Intel setup de temperaturen fors stijgen bij een relatief kleine verhoging van het voltage en de kloksnelheden, het lijkt een stukje bevestiging dat de interne koelpasta van de Intel echte prestaties soms in de weg staan. De vergelijkende koelers in de test zijn wel aardige modellen om te vergelijken: Een stuk duurdere, en één van de best presterende AIO waterkoelers, een iets goedkopere dual-tower luchtkoeler, en een iets-boven-mid-range luchtkoeler van Noctua zelf.

Met een overclock presteert de koeler ruim beter dan de NH-U12S die toch ook positief uit alle tests komt, en in een directe vergelijking met de flink duurdere (130 euro) AIO waterkoeler zijn de temperatuurverschillen dermate minimaal dat je daar in de praktijk niet gek veel van merkt, terwijl de Noctua uiteraard veel stiller is. Het lijkt een veilige stelling dat de Noctua NH-D15 zich terecht de koning van de luchtkoelers mag noemen als het om prestaties gaat. De vergelijking met de Cryorig R1 Universal is uiteraard ook erg interessant, want deze zou een gooi naar de troon van Noctua doen. De Noctua blijft de Cryorig duidelijk een stukje voor wat prestaties betreft, al betaal je daar ook wel een meerprijs voor. Wel moet ik daarbij noteren dat de kwaliteit van de ventilatoren van de Noctua’s een stuk beter is dan de andere koeloplossingen, en dat heeft zeker waarde.

Maar niet alleen de prestaties op het gebied van temperaturen zijn van belang, ook de geluidsproductie is een belangrijke overweging, en vaak een reden dat iemand luchtkoeling over waterkoeling verkiest. Laat ik je meteen gerust stellen, de Noctua NH-D15 is stil.. heel erg stil. Noctua maakt bijzonder goede ventilatoren, en dat blijkt keer op keer. Dat de Kraken X60 -iets- harder kan koelen is leuk, maar de geluidsproductie die daar dan bij komt kijken is best heftig. Ook de R1 Universal is net iets meer aanwezig dan de Noctua om de prestaties in deze tabel neer te zetten. Voor ‘normale’ situaties zal je al snel een aantal graden bij de Kraken mogen tellen om met de geluidsproductie te kunnen leven, waar de NH-D15 bij elk RPM wel een vriendelijke kamergenoot is.

Op lage toeren hoor je de Noctua NH-D15 namelijk totaal niet, en zelfs op 1200 RPM valt het geluid weg tegen welk ander geluid er dan ook uit je systeem komt. Bij het testen van de NF-S12A ventilatoren stond ik al verbaasd te kijken hoe stil die dingen zijn, en dat is bij deze ventilatoren niet anders. Wil je het maximale uit je systeem halen en de ventilatoren op 1500 RPM laten blazen? Prima, ook dan valt er niets te klagen en is de NH-D15 nog altijd een stuk stiller dan concurrerende AIO waterkoelers. Wel is hij dan hoorbaar op praktische afstanden (ca 1 meter met het systeem op tafel), maar het komt bij lange na niet in de buurt van hinderlijk. De realiteit is dat je een dikke i7 stevig kan overclocken zonder dat de Noctua NH-D15 noemenswaardig geluid hoeft te produceren, en dat is een heerlijke prestatie.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.