Voordat we gaan inbouwen moeten we eerst even de ventilator uit het midden verwijderen. Deze trek je er met de clips eenvoudig van af.

Intel en AMD montage ontloopt elkaar eigenlijk weinig. AMD gebruikt de stock backplate van je moederbord, voor Intel moet je de meegeleverde backplate plaatsen. Vervolgens zijn de stappen gelijk, anders dan dat de afmetingen van de balkjes wat anders zijn: plaats je de witte plastic stand-offs over de mounting-gaten, en schroef je de stalen balkjes aan je backplate vast. Zoals altijd, vast is vast, niets forceren, maar zorg wel dat het stevig genoeg zit want de hoeveelheid druk kan wel gevolgen hebben voor de koelprestaties.




Het halve werk is praktisch al gedaan, want vervolgens hoef je enkel de koelpasta op je processor te doen (een rijstkorrel in het midden is normaliter voldoende), en plaats je het koelblok op de processor. Waar je soms nog clips en schroeven op de koelblokken moet monteren is dit al door Noctua zelf gedaan. Met de lange meegeleverde schroevendraaier schroef je die voorgeïnstalleerde schroeven op je moederbord vast. Een normale schroevendraaier werkt overigens ook prima, maar het is een leuke extra die het geheel er net even verzorgder uit doet zien. Zorg dat je beide kanten wel grofweg even strak aandraait om de druk aan alle kanten optimaal te houden, en zoals altijd: draai het stevig aan, maar forceer niets.


Voor we verder gaan nog maar even kijken naar het flinke koelblok, het laat een ATX bord wel op een mATX bordje lijken.



Als we naar het eerste PCI-E slot kijken zien we dat het wel heel erg krap is. Hoewel een beetje handige knutselaar er wellicht iets op kan bedenken moet je er van uit gaan dat het eerste slot niet bruikbaar is. Gelukkig hebben de meeste moederborden daar een PCI-E x1 slot zitten en komt je grafische kaart in het tweede slot, maar hou er voor de zekerheid even rekening mee. Zoals je ook op dit moederbord ziet komt de grafische kaart van je systeem dan niet in de buurt van je processorkoeler, en is er dus niets aan het handje.


Een ander stukje compatibiliteit wat tijdens het inbouwen op valt is die van het werkgeheugen. Dit standaard (32mm) hoogte geheugen (Corsair Vengeance LP, wat weliswaar “LP” heet maar in feite standaard hoogte is) past ruim onder het blok, en we zien ook dat er nog extreem veel ruimte vrij is. 64mm om precies te zijn, waarmee je praktisch elk ‘extreem’ geheugen wel kwijt kan.




De ventilatoren zetten we met behulp van de fan-clips terug op het koelblok. Clips op de ventilator, ventilator op de gewenste plek, en trek hem vast.


Waar je je ventilator plaatst is wel iets om over na te denken, want hoewel we net een mooie ruimte zagen tussen het werkgeheugen en het koelblok, zien we nu dat de ventilator in de normale positie praktisch op het werkgeheugen ligt.


Wanneer je gebruik maakt van standaard hoogte geheugen kan je zonder consequenties de meer gangbare ventilator posities aanhouden (de opstelling die je op mijn foto’s ziet). Bij iets hoger geheugen kan je de ventilator nog eenvoudig iets hoger plaatsen, maar bij flink hoger geheugen ziet dat er wat apart uit. Daarnaast heb je natuurlijk vrije ruimte in de hoogte in je behuizing nodig. De rekensom is eenvoudig, bij 32mm (Standaard) hoogte geheugen komt de totale hoogte van de NH-D15 op 165mm uit, voor elke millimeter dat jouw geheugen hoger is zal je dus een millimeter extra in je behuizing vrij moeten hebben. Gebruik je G.Skill RipJaws van 41mm en wil je de ventilator boven je geheugen plaatsen, zal je dus 174mm ruimte in je behuizing moeten hebben.



165mm heb je sowieso nodig.

Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Niets weerhoud je er van om de tweede ventilator aan de achterzijde van de koeler te plaatsen, zo hou je de optie om geheugen met giga heatsinks te gebruiken, en veranderd er verder weinig.

Mijn persoonlijke mening? Ik zie met DDR3 weinig reden om die enorme heatsinks te gebruiken, voor de koeling is het zeer zelden een toevoeging. Sommige grote heatsinks zien er aardig uit, of die LED-geheugens van Avexir bijvoorbeeld, maar mijn voorkeur gaat om de uitstraling van de processorkoeler te behouden. Standaard hoogte geheugen voor mij dus, en genieten van de indruk die de Noctua NH-D15 achter laat, want de NH-D15 ziet er gewoon erg goed uit (en een leuke visuele upgrade van de NH-D14 als je het mij vraagt).


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.