Je kan Noctua koelers bijna blindelings reviewen. Aan de prijs, een stevig pakket extra’s, een bijzonder verzorgde verpakking en installatie, uitmuntende bouwkwaliteit van alle onderdelen, en uitstekende koel- en geluidsprestaties. Althans dat is de verwachting ook wanneer je met de NH-L12 begint te werken, en gelukkig stelt hij wat dat betreft niet teleur. Het kunnen vertrouwen op een merknaam is een zeldzame kunst wat dat betreft, en verdient ook een positieve kanttekening.

Als je geen ruimte hebt voor een hoge tower koeler, maar wel ruimte hebt voor de complete NH-L12 (en ruimte hebt in je budget), is het een dikke aanrader. Geen prijsvechter, maar wel een bijzonder compleet en verzorgd product waar eigenlijk niets slechts over te zeggen valt. Serieus overclocken met een G3258 is geen enkel punt, en de stap die je daar uit kan maken is dat zelfs een i5 of i7 op z’n gemakje haalbaar zal zijn (dus zonder echt te blazen). Als je een i7 serieus wil gaan overclocken zal hij wel hard aan het werk moeten, maar rest de vraag: Welke vergelijkbare luchtkoeler gaat het in die situatie beter doen? Ik denk met enig vertrouwen te kunnen stellen dat je dan toch de stap naar waterkoeling zal moeten maken om betere prestaties neer te gaan zetten, mocht je toevallig wel ruimte hebben voor een radiator. Hou dan wel rekening dat de NH-L12 in tegenstelling tot AIO waterkoelers op lage toeren echt onhoorbaar is, en enkel tijdens de zwaarste benchmark pas hoorbaar hoeft te zijn.

Bouwkwaliteit? Volgens mij in de foto’s duidelijk te zien: Één van de beste, zo niet de beste, uitvoering van koelblokken en ventilatoren op de markt, en dat gaat ook op voor de kwaliteit van de lagers in de ventilatoren. Je betaalt er voor, maar je krijgt er wat voor, zo simpel is het. Hetzelfde gaat op voor de installatie, kind kan de was doen, en de handleiding is ook door een kind van 5 te volgen.

De grote vraag zal dan uiteindelijk zijn of er ruimte is in het budget voor producten als deze. Ja de NF-F12 PWM ventilator kost los normaliter al zo 20 euro, de NF-B9 PWM zit daar niet ver van af, en kans dat je er vele jaren plezier van hebt zonder dat ze luidruchtiger zullen worden is flink groter dan bij de sleeve-bearing of rifle-bearing alternatieven, maar ca 50 euro blijft gewoon aardig geld voor een HTPC stijl luchtkoeler. Ondanks dat er weinig vergelijkbare opties de NH-L12 in koelprestaties zullen verslaan zijn er wel alternatieven die voor minder geld (denk even aan ~30 euro) prima prestaties neerzetten op de processoren welke je in compacte behuizingen verwacht aan te treffen. Je zal het dan met sleeve- of rifle bearing ventilatoren moeten doen die op termijn eerder aan vervanging toe moeten zijn, maar het geld wat je over houdt kan je dan wellicht elders goed besteden.

Op de NH-L12 valt an sich eigenlijk niets aan te merken, al is het jammer voor Noctua dat de perfecte doelgroep wat behuizingn betreft beperkt is: Je zal bijna 100mm aan ruimte moeten hebben voor de koeler, maar geen ruimte moeten hebben voor een echte tower koeler, en/of een behuizing hebben met 66mm ruimte waarbij je de 120mm ventilator elders kan gebruiken. Daarnaast zal er voor veel builds er simpelweg de (financiële) ruimte niet voor zijn ondanks dat je echt veel krijgt om de meerprijs te verklaren. De NH-L12 is net als z’n broertjes en zusjes bedoeld is als een product voor echte liefhebbers die graag iets meer uitgeven om net die beetje extra prestaties te halen, of die de typische Noctua-ervaring reeds waarderen, en met dat in het achterhoofd doet de NH-L12 het zoals verwacht uitstekend. Of om een andere vergelijking te maken: een vergelijkbaar uitgevoerde VW en Audi bieden dezelfde ruimte en snelheid, maar als ik het geld over had zou ik het toch wel weten 😉


Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.