Eerst even de verpakking. Ziet er degelijk en ook aardig uit, wel een stevige hoeveelheid “gamer-bling”. Uiteraard een flink aantal features op de verpakking omschreven, en je kan hem ook open klappen om de muis voor je aanschaf goed te bekijken. Gezien ROCCAT gear goed beschikbaar is bij o.a. Media Markt, wel een fijne toevoeging.




In de verpakking vinden we de muis, een handleiding, en een klein doosje met de gewichtjes. Muismat uiteraard niet inbegrepen.


Het doosje bevat dus de optionele gewichtjes om je muis tot maximaal 20 gram zwaarder te maken. Klinkt als weinig? In de praktijk is 20 gram extra in je muis best veel. Zoals we mogen verwachten in deze prijsklasse is de kabel ‘braided’, de lengte is 1.80 meter, en aan het einde vinden we een leuke USB stekker om te zien.





Maar dan het beestje zelf! De Kone XTD Optical is een indrukwekkend beestje. In tegenstelling tot de vele zwarte muizen op de markt houdt ROCCAT het iets lichter, met een antraciet kleur bovenzijde, donker grijze zijkanten van vrij zacht, en niet ‘grippend’, kunststof, en een zwarte glimmende rand tussen die twee elementen in. Dit zwarte komt vervolgens weer terug in het deel met de DPI switch knoppen en het muiswiel. De materialen voelen erg fijn aan, en er is gekozen voor een niet-rubber feel van de materialen waar je vingers de muis raken. Het zwarte plastic er tussen is daarentegen wel wat stroever, wat tot gevolg heeft dat de muis niet in de hand glijdt in de palm-grip of claw-grip waar deze muis voor gemaakt lijkt te zijn. Hoewel het lastig is dergelijke materialen te beschrijven maakt de Kone XTD Optical zeker een degelijke indruk wat look en feel betreft.











Zoals je op de foto’s kan zien is hij ook wel een opvallende verschijning. De lijnen van het logo zijn duidelijk aanwezig, de verschillende tinten grijs/zwart en de opdruk “XTD Optical” en “ROCCAT Kone” zijn lastig om te missen, maar het doet aan de indruk die hij achter laat zeker niets af.

Een puntje van kritiek bij de originele Kone was het muiswiel. ROCCAT lijkt voor recente Kone modellen het muiswiel een flinke upgrade te hebben doorgevoerd, en geven deze aanpassing dan ook duidelijk aan met de “Titan Wheel” feature. Duidelijk is dat het een heel ander muiswiel is dan het origineel had, want deze voelt bijzonder stevig aan, en biedt ook een tilt-functie, waarbij je hem naar links of rechts kan drukken als extra functie. Het muiswiel voelt gezien de stevigheid wel wat zwaar aan om te scrollen, wat voor liefhebbers van een zeer licht muiswieltje wel een overweging kan zijn.


Kijken we naar de onderkant, dan zien we de onderkant van een muis.. jawel. Woopie! Wat getalletjes waar niemand naar kijkt, wat logo’s waar niemand iets van begrijpt, en een aardig oogende sensor. Ook zien we hier duidelijk het klepje waar de optionele gewichtjes onder kunnen worden geplaatst.




Één ding is zeker, de ROCCAT Kone XTD Optical is net als zijn voorvaders een indrukwekkend beestje om te zien, en wat materialen betreft voelt hij als een stevig stukje evolutie aan. ROCCAT lijkt wat ontwikkeling betreft niet stil te zitten, ondanks dat de basis vorm van de Kone niet gek veel is veranderd.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.