In de praktijk werkt de ROCCAT Kone XTD Optical opvallend prettig. De knoppen voelen erg stevig, en zijn niet bijzonder luid of stil; typisch Omron switches, een duidelijke travel van de knoppen en een duidelijke feedback, en een standaard hoorbare ‘click’ bij het indrukken. Het muiswiel geeft in verhouding een diepere, donkerdere klik, en deze voelt ook merkbaar zwaarder aan, zowel in het indrukken als het scrollen. Het scrollen gaat overigens wel in relatief kleine stapjes, wat het gewicht dan weer een beetje in balans brengt. Liefhebbers van een heel licht scrollwiel zullen hem wel als te zwaar kunnen ervaren.

Het materiaal is zoals eerder besproken ook zeker prima; het voelt allemaal prettig en degelijk aan. In tegenstelling tot rubber-feel muizen is de Kone XTD Optical wel wat gladder, maar alle materialen voelen kwalitatief in orde. De hardere plastic strip zorgt voor wat extra grip bij de palm- en claw-grip, maar je vingers maken enkel contact met de gladdere elementen. De zijkanten waar je duim, pink, en ringvinger rusten zijn wat zachter, de top-coating is duidelijk een stapje harder.

Wat is een palm-grip of claw-grip vraag je je misschien af? Heel kort door de bocht zijn er 3 gangbare manieren om een muis vast te houden. De palm-grip, waarbij je hele handpalm, en je gehele vingers op de muis rusten. De claw-grip, waarbij je handpalm op de muis rust, maar de vingers in een gebogen “claw-vorm” met de vingertoppen op de knoppen zitten. En de fingertip-grip, waarbij je de muis tussen duim-top en pink en/of ringvinger-top vast houdt, de hand-palm los van de muis is, en de vingertoppen wederom op de muis rusten.

In de praktijk zijn er uiteraard veel tussen-varianten, want iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Toch bepaald de vorm van een muis (groten)deels de geschikte soorten grip. Een smalle muis ligt een finger-tip grip gebruiker meestal wat beter, waar een forse, en ook wat hogere, muis als de Kone XTD Optical meer aan stuurt op een palm- of claw-grip. Dit is in de praktijk goed merkbaar, want die laatste twee posities voelen in combinatie met deze muis erg goed, zowel voor mijn eigen handen (iets bovengemiddeld groot), maar ook voor de wat kleinere dameshand, ondanks de niet geringe afmetingen. Uiteraard moeten we niet vergeten dat de muis gevormd is voor de rechter hand, en dat linkshandigen dus buiten de boot vallen.

De fingertip-grip liefhebber daarentegen zal de Kone vorm vermoedelijk wat te groot vinden, maar het is vooral de vormgeving van het duim gedeelte wat die fingertip-grip in de weg zit. Het randje waar je duim bij de andere grips over heen valt zit exact waar je bij een fingertip-grip normaliter je duim-top zou plaatsen; je zit dus met je duim –op- een harde rand. Dit werkt simpelweg niet lekker. Het moge duidelijk zijn: Deze muis is voor palm-, claw-, of hybride varianten van die twee geschikt. Alle varianten waar je duim in de er voor bedoelde ruimte komt te liggen.



Je ziet hier duidelijk waar je duim hoort te ‘vallen’


Verder is het gewicht, en de aanpasbaarheid, een leuke feature in de praktijk. Ik hou mijn muis zelf liever licht, en prefereer de Kone XTD Optical zonder extra gewichtjes, maar de dame hing er meteen 20 gram extra in. Zo heb je voor ieder wat wils.

Ook niet onbelangrijk voor een game-muis is de eenvoud waarmee de muis over tafel glijdt, ook dat doet de Kone XTD Optical prima. Zoals altijd is het verschil tussen een gemiddeld tafeloppervlak en een goede muismat wel duidelijk aanwezig (wrijving hangt uiteraard af van beide oppervlaktes). Een goede muismat maakt dus nog altijd een noemenswaardig verschil.

Uiteindelijk is het een prettige muis om mee te leven. Fijne materialen, een ruime hoeveelheid knoppen, aangevuld met de easy-shift functie zullen de meeste gamers er genoeg aan hebben, flink wat features in de software, een prettige vorm voor de meest gangbare grips en geschikt voor zowel grotere als kleinere handen, er valt weinig op aan te merken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.