ROCCAT liet in voorgaande reviews al zien dat ze leuke en hippe software kunnen maken die vol zit met features. De software bij de Ryos TKL Pro is daar geen uitzondering op. Je zal de software wel even moeten downloaden, want een CDtje krijg je niet. Niet erg, want zo download je in elk geval de meest recente versie, en de muis werkt ook prima zonder software dus er is niet direct noodzaak.

In het eerste venster, main control, krijgen we direct een flink aantal opties te zien. Ze kunnen we de caps lock toets omzetten naar Easy-Shift, maar in combinatie met andere ROCCAT apparatuur (bijvoorbeeld een muis) kan je via de Talk functie ook die knop gebruiken om Easy-Shift functies op dat apparaat te activeren. Verder kunnen we bepaalde toetsen uitschakelen (vooral Windows key is handig tijdens gamen), aangeven hoe sterk de verlichting van het bord moet zijn, en een slaapstand verlichting kiezen. Zo kunnen we de backlight automatisch laten uitschakelen na een aantal minuten, of kiezen voor bepaalde leuke patronen. Sound feedback geeft je via je speakers of hoofdtelefoon updates als je bepaalde aanpassingen maakt, kan handig zijn, maar ik krijg er elke keer een hartverzakking van.Onder key assigment kunnen we elke toets naar wens instellen en er twee functies aan geven waarbij de tweede functie wordt gebruikt wanneer je de Easy-Shift knop indrukt. Ook kunnen we onze eigen macro’s opnemen. Wat ik zelf erg handig vind is de ruime selectie aan voorgeprogrammeerde opties: specifieke handelingen in tal van games en applicaties die je direct aan knoppen kan binden.
Bij key illumination kunnen we alle LED-opties naar wens aanpassen. Dit onderdeel van de software was wel heel even wennen, want er zitten heel veel mogelijkheden in dat kleine schermpje. Vooral de “Active Layer” was iets waar ik over heen keek, je kan de verlichting namelijk aanpassen afhankelijk van welke modifier je indrukt, zoals shift, control, alt, etcetera. Dat hield in dat nadat ik dacht alle verlichting geheel aan te zetten, in gebruik het toetsenbord af en toe knipperde omdat ik dan shift in drukte. Uiteraard eenvoudig op te lossen door voor alle layers de verlichting geheel aan te zetten, maar was in het begin even stoeien. Hoewel de feature een beetje ver gezocht lijkt, zijn er best doeleinden voor te vinden, bijvoorbeeld als je enkel de knoppen laat verlichten waar een shift-bind aan vast zit wanneer je shift in druk.


Elke knop kan individueel worden belicht, en per knop kunnen we ook een blinking of breathing effect aanzetten, met daarbij verschillende snelheden. Omdat het niet bijster snel gaat om alle toetsen individueel in te stellen kan je gebruik maken van de pre-defined lightgroups, waarbij je verschillende groepen toetsen zoals WASD in één klik kan verlichten. Er is ook een LED macro manager, waarbij je je eigen lichtshow kan opnemen en laten afspelen (je kan dit dan aan een toets binden). Kan even tijd in gaan zitten, maar met een beetje creativiteit kan je dan leuke dingen doen.

Wat we bij de ROCCAT Tyon en Kone XTD Optical ook al zagen is de R.A.D. oftewel statistieken en achievements! De muis presteert er niet beter van, maar het is wel leuk om te zien hoe vaak je bepaalde acties op je toetsenbord uitvoert. Bij genoeg acties kan je vervolgens achievements unlocken, die je weer via social media kan delen. Niet helemaal mijn ding, maar ik vermoed dat er wel wat jongere gamers zijn die dat leuk vinden.


De update en support tab geven aan welke driver en software versie wij hebben, en laten ons eenvoudig updates zoeken. Eventueel kan je ook vanuit de software technische vragen stellen.


Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments