Tom Clancy’s The Division 2 Performance review


In deze video duiken we in de prestaties van Ubisoft’s Tom Clancy’s The Division 2 en beantwoorden we de vraag welke videokaart je wilt kopen als je op zoek bent naar een nieuwe om deze game soepel te spelen. Tevens kijken we naar de impact van je processor, en kan je mij redelijk wat stukken zien falen in mijn omgang met deze game zijn cover-to-cover systeem.

In de beschrijving van de video staan timestamps waarmee je direct naar specifieke delen van de video kan springen. Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door MSI. Zij waren zo vriendelijk ons van een volledige GPU line-up te voorzien om deze testen te kunnen doen.


Ook het spel zelf komt aan bod, al kunnen we daar vrij kort over zijn als je al enigszins bekend bent met de eerste. Vond je de eerste tof, dan vind je deze beter. Ik was zelf geen enorme fan van de eerste game. Ik heb er veel plezier aan beleefd, maar in de balans tussen werk, reviewen, familie en dan hopelijk af en toe een game was ik wel veel tijd kwijt aan het inventory management van het eerste deel; even een uurtje knallen bracht je niet ver.

Precies op dat vlak is de tweede game een heel stuk beter geworden. Downtime zoals het vorige voorbeeld, maar ook de hoeveelheid tijd die je aan looten kwijt na elk gevecht was is allemaal wat ingekort, met een vlottere, leukere game tot gevolg. Er is ook duidelijk tijd besteedt aan meer diepgang, zowel in de manier van spelen als in het omgaan met al je loot. Want vergis je niet, het is en blijft een looter-shooter. Als je daar geen fan van bent dan zit je bij the Division 2 simpelweg aan het verkeerde adres. Verwacht je een meeslepend verhaal, dan kan je ook beter elders kijken, maar deze game weet donders goed wat van hem wordt verwacht en voorkomt dat de af en toe wat ongeïnspireerde verhaalelementen in de weg staan van het plezier dat je er uit weet te halen. Ik kan enorm genieten van een prachtig verhaal als in the Witcher 3 of God of War, maar zie liever een game die het licht aan pakt en je gewoon lekker laat rennen en schieten (zoals the Division 2), dan één die het verhaal tot frustreren toe opdring.

Zo komt The Division 2 eigenlijk lekker voor de dag. Visueel sterk, audio technisch sterk, en niet onbelangrijk is de gunplay zelf waar je vlot aan went gewoon lekker. Inloggen, knallen, looten, gaan. Met hier en daar een paar pittige uitdagingen als je net wat hogere missies doet dan bij je level past. Maakt het wel leuker. Positief is ook dat de game erg soepel draait. Op de laagste instellingen helemaal, maar zelfs op medium waar de beeldkwaliteit eigenlijk nog heel erg goed in orde is. Goed nieuws voor iedereen die geen luxe game pc heeft, of niet het budget heeft om onze aanraders aan te schaffen. Ook is een ultra zware processor geen vereiste. Zo is de Ryzen 5 2600, onze huidige instap-favoriet, hier uitstekend voor geschikt. Onderaan deze pagina vind je wat CPU resultaten, al zijn die eigenlijk maar weinig interessant. Ze laten ons de devs wel complimenten geven, want de game schaalt uitstekend met zowel meer cores als snellere cores; zowel AMD als Intel fans zullen blij zijn.


Het doel was echter om de juiste videochip te zoeken voor iedereen die zijn of haar GPU wenst te upgraden voor deze game. Na de nodige uren gamen en testen kwam ik tot de conclusie dat je voor een goede balans tussen prestaties en visuals op ‘high’ wilt spelen; Ultra hakt zwaarder in op de 1% lows, zeker op momenten met veel actie, vuur en explosies en High is visueel eigenlijk nauwelijks van Ultra te onderscheiden. Na het gericht testen op deze High setting kwamen we voor de vier populairste resoluties tot de beste videochips om 60 FPS+ average, 55 FPS+ 1% lows te bereiken op die instelling:

Voor 1080p: GeForce GTX 1660
Bijvoorbeeld onze MSI GeForce GTX 1660 Armor OC
Voor 1440p: GeForce RTX 2060
Bijvoorbeeld onze MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z
Voor 4K: GeForce RTX 2080 Ti
Bijvoorbeeld onze MSI GeForce RTX 2080 Ti Gaming X Trio
Voor 3440x1440p: GeForce RTX 2080
Bijvoorbeeld onze MSI GeForce RTX 2080 Duke

Eerder publiceerden we al reviews van deze RTX 2060 Gaming Z, RTX 2080 Ti Gaming X Trio & Duke, en die laatste twee kwamen ook voor in onze grote RTX 2070, RTX 2080 en RTX 2080 Ti roundup.


Zoals je misschien al had opgemerkt ontbreekt AMD in dat beknopte lijstje. Niets ten nadele van AMD fans, maar op 1080p waren de 1% lows van de RX 580 net te laag voor onze (arbitraire) grens, en de Vega 56 overkwam hetzelfde op 1440p. Prima opties als je graag bij AMD blijft en geen probleem hebt met wat settings tunen, maar deze game pakt simpelweg wat gunstiger uit voor Nvidia. Meer informatie over de positie van AMD GPU’s in deze game in de video, of scroll verder voor de relevante grafieken op een rijtje.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Disclaimer: Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door MSI. De door ons gebruikte voorbeelden komen dan ook uit hun stallen. Voor de verschillende meer vergelijkende tests tussen videokaarten check je onze GPU reviews hier.



















Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.