Tijdens een router review heb ik hier normaal een volledig verhaal over mijn leefomgeving. Toch haal ik nog even wat belangrijke aspecten aan voor de onderstaande testresultaten. De RE450 bevindt zich op de bovenverdieping van onze dijkwoning. Het is dus van belang dat de dekking in onze extra kamers en ‘master bedroom’ beter worden. Er bevinden zich een aantal geïsoleerde muren. Het persoonlijke doel is de realisatie van een volledige stabiele verbinding. De snelheid van de draadloze verbinding komt op de 2e plaats, en moet acceptabel zijn om HD-content af te spelen, of om een Twitch stream te kunnen volgen.

Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 200Mbps download en 20Mbps upload. De meegeleverde modem (Technicolor TC7200) staat ingesteld op bridge modus. De router die ik gecombineerd heb in deze test is de Touch P5 van TP-LINK. De RE450 bevindt zich ongeveer 16 meter weg van de router. Let the test begin!

Met mijn MSI GE620DX laptop aangesloten op de Gigabit Ethernet poort zien we de volgende resultaten.


Waar ik normaal in onze bovenkamer op 16 meter afstand problemen heb met de 5.0GHz verbinding zien we nu een enorme verandering. Normaal was er sprake van een zwak tot geen signaal, afhankelijk van je positief ten opzichte van de router. Als ik met mijn neus richting de router stond was er een verbinding, zodra ik wegdraaide viel deze om de havenklap weg. Hieronder mijn nieuwe resultaten op de bovenkamer en onze slaapkamer. De meters in afstand is de fysieke afstand vanaf de RE450.


De 2.4GHz verbinding is erg competitief aan de router snelheid die ik op de bovenetage behaal. We zien dus bijna geen snelheid winst, wat ook niet de doelstelling is met een extender. Het gaat hier juist om het uitbreiden van het dekkingsgebied. Een stukje stabiliteit en betrouwbaarheid mag ook niet ontbreken. Waar het soms bij de router wisselvallig was afhankelijk van je positie. Ik kan nu wel stellen dat dit verleden tijd is, de bovenetage is voorzien van een stabiele 2.4GHz verbinding.


Laten we dan ook nog maar de iPad 3 en MSI laptop meenemen in deze draadloze test. Hier zijn de resultaten ook niet veel beter dan die van de router, wel is de stabiliteit hier ook een verbetering.De bovenetage krijgt lucht om te ademen. Normaal was het een vrij verstikte situatie. Met het kijken van YouTube filmpjes schakelde mijn telefoon om naar de 4G-verbinding, omdat het WiFi signaal te zwak. Dit is nu iets wat verleden tijd is. De stabiliteit en betrouwbaarheid is op de bovenetage verbeterd. Ik kan zelf stellen dat het 5.0GHz verbinding betrouwbaar genoeg is om te gebruiken, en een stuk sneller dan de vorige situatie. Hier was het krampachtig gebruik maken, tot eigenlijk alleen maar gebruik van het 2.4GHz netwerk. De realisatie van 5.0GHz op het volledige woonperceel komt stapje bij stapje dichterbij, I like it! Toch zijn hier nog meerdere extenders voor nodig om dit te realiseren.

De plaatsing van een extender is ook niet geheel onbelangrijk. In de huiskamer hebben we een wenteltrap met een open trapgat. Halverwege de huiskamer viel mijn WiFi weg en ging deze over op de RE450. Deed ik vervolgens weer een stap richting de router, dan pakte hij het signaal van de router weer op. Ik heb dus even moeten spelen met de perfecte positie. Houd hier rekening mee, en probeer een ruime afstand te pakken, en vermijd eventuele hotspots waar je router het dekkingsgebied goed bereikt. Op die manier vermijdt je een irritatieprikkel als je bij het zoveelste WhatsApp gesprek wegvalt. Nee, het is niet het probleem van de extender het is puur de gekozen positie. Met een goede positie ervaar je plezier, en vraag je jezelf misschien wel af waarom je niet eerder hebt gekozen voor een extender.

Over Redactie

Avatar
TechTesters.eu, uitgebreide Nederlandstalige reviews sinds 2013.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op