Vertical GPU / PCI-Express riser test


Wat is er mooier dan in je nieuwe pc build je grafische kaart in volle glorie laten zien? Tal van nieuwe cases komen met een ‘vertical mount’ optie en we moeten toegeven: het ziet er best tof uit.

Toch gebruiken wij het zelden, en voor een goede reden. Die reden, of eigenlijk redenen, gaan we vandaag uiteenzetten. Als voorbeeld gebruiken we daarvoor de NZXT H500i die we onlangs (uitermate positief) reviewden, een behuizing waarvan de fabrikant zelf het concept ‘vertical gpu’ niet al te actief pusht maar hey het zit er wel in!

Eerst even kijken waar we gebleven waren: De H500i in ‘standaard’ indeling, zij het redelijk dik aangekleed met verlichting en sleeved cables.




Specs:
– NZXT H500i Zwart-Rood
– MSI X470 Gaming M7 AC
– AMD Ryzen 2700X
– GeIL Super Luce 32GB 3000MHz
– NZXT Kraken X52 (X62 past ook overigens)
– NZXT Hue+ controller + 3 NZXT Aer fans.
– MSI Radeon RX 580 Gaming X+
– Samsung 970 PRO 512GB
– Samsung 860 PRO 1TB
– Seasonic Focus Plus Gold 650W
– Gelid solutions Extension cables (rood)

De PCI-Expres riser


Het eerste minpuntje van het V-GPU concept zien we al voordat we beginnen, we hebben er namelijk een PCI-Express riser kabel voor nodig. Deze zien we bij bepaalde behuizingen inbegrepen wanneer hij noodzakelijk is binnen het ontwerp van die case, maar in de traditionele tower case waarbij een verticaal geplaatste GPU een optionele mogelijkheid is moet je er veelal één bijkopen.


Wij gebruiken de ca 30 euro kostende riser van Thermaltake (35 euro bij Highflow, of 30,90 op Amazon.de). Niet de goedkoopste, maar we weten uit eerdere ervaringen al dat slechte risers wel voor prestatieverlies kunnen zorgen. Deze staat goed aangeschreven en we zouden goedkope onbewezen Aliexpress deals dan ook afraden (reviews 4tw I guess).

De build


Met de riserkabel kunnen we onze 2,5 slot dikke MSI Radeon RX 580 Gaming X+ mooi recht opzetten.



We moeten toegeven, het oogt best leuk, en het oog wil ook wat toch? Oh kijk, er zitten zelfs lichtjes in! Ohh.. ahh.. etc etc.


Maar we zien ook een reden tot wat zorg. Het vereist geen specialist op gebied van pc cooling om wat vraagtekens te zetten bij onze foto met het glazen paneel erop: de videokaart zit namelijk echt op een haar na tegen het glas.


Prestaties


We knallen. We draaien 3D Mark Fire Strike in een loop totdat onze temperaturen stabiel zijn. Ook zetten we onze geluidsmeter op de voor ons gebruikelijke 50 centimeter afstand, en meten de geluidsproductie:




Holy sh.. dat zijn forse verschillen. 13 graden erbij op de GPU zelf, 8 graden erbij op de VRM van de GPU, en dat met ruim 3 dBA meer. 3 dBA lijkt niet extreem veel, maar het is significant luider. Niet alleen zien we een forse temp delta, 88 Celcius is ook gewoon hoger dan we in absolute temperaturen willen zien en we zien dan ook dat de GPU zichzelf af en toe terug begint te klokken. Met slechts enkele tientallen MHz, maar toch zien we een minimale afname van de prestaties (1-3%) in de langere benchmarks

Ook de vraag of een degelijke PCI-Express riser an sich prestaties kost wilden we beantwoorden. Hiervoor haalden we het glazen paneel eraf zodat de verticaal gemounte GPU weer goed kon ademen. We draaiden onze gebruikelijke GPU review suite aan games en kwamen tot de conclusie dat het verschil nihil is. Heel soms zien we een enkel frame voorsprong voor de ene of andere setup, maar vaker dan niet was het stabiel en het was ook niet enkel in het voordeel van de riser-loze setup.

Om iets aan bruikbare getallen te vergelijken dan de veelal dubbel-digit FPS waardes in games draaiden we 3D Mark op beide builds 10x. We kwamen tot een gemiddelde van welgeteld 0,2% voorsprong voor de build zonder PCI-Express riser. We kunnen daarmee veilig stellen dat als er al sprake is van een verschil dat dit vooral theoretisch is, maar bij lange na niets waar een gamer zich zorgen om hoeft te maken. Een goede riser an sich is dus geen enkel probleem.


Nuancesaus


De vraag of we verticale GPU’s aanraden horen we vaak, en ons antwoord daarop is meestal een korte: Nee, doe het niet. Bovenstaande resultaten konden wij natuurlijk vooraf voorspellen maar soms helpt het om wat je al lang weet even in een grafiek te zetten om mensen ermee om de oren te slaan. Hopelijk snapt iedereen dat een GPU tegen het glas aan zetten niet lekker ging werken, maar alsnog schrokken we nog een beetje van de grote verschillen, met het throttlen van de GPU tot gevolg.

Is een verticale GPU mount daarmee per definitie marketing bullsh-t en gewoon een slechte feature? Nee, dat is het zeker niet. We proppen hier een 2,5 slot dikke videokaart in een compacte ATX toren, en dat is niet representatief voor elke V-GPU situatie. Denken we even terug aan bijvoorbeeld de Thermaltake Core P3 bijvoorbeeld, die is heel bewust gemaakt voor verticale GPU’s (die case is geheel open, en de videokaart zit op vele centimeters van het zijpaneel) en daar waren de prestaties niet significant anders. Het verhaal wordt ook compleet anders als we onze videokaart in deze H500i van waterkoeling zouden voorzien. Daarmee breng je de warmte over naar een ander punt in de case, en blaas je die naar buiten. Het is dus ook niet zo dat deze mount feature in de NZXT H500i en tig andere bescheiden afgemeten cases per sé een dom idee of design flaw is, je moet er alleen een passende situatie omheen bouwen.

Er valt dus best wel wat te zeggen voor een verticale GPU, maar enkel onder de juiste omstandigheden en vooral als jij goed weet wat je doet. Het is niet iets wat je dus even dom in elkaar gooit want dan loop je het risico dat je een dik prima case zoals een H500i in een probleem omtovert. Oftewel: als de videokaart minimaal enkele centimeters heeft om te ademen, of wanneer je er een (custom) waterloop op zet prima te doen, maar anders niet. Op de vele typisch afgemeten ATX torens die ‘toevallig’ ook een verticale GPU kwijtkunnen? Doe jezelf een plezier, en hang die dikke luchtgekoelde videokaart lekker op de traditionele manier erin. Het hoeft er m.i. niet minder mooi op te zijn en het werkt stukken beter.

Meer lezen? Check de reviews van de in dit stuk gebruikte componenten:
NZXT H500i Zwart-Rood
AMD Ryzen 2700X
GeIL Super Luce 32GB 3000MHz
NZXT Kraken X52 (X62 past ook)
MSI Radeon RX 580 Gaming X+
Samsung 970 PRO 512GB
Samsung 860 PRO 1TB

Voor deze test hebben we -deze- riser gebruikt.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.