Wederom moet ik mij bij deze titel eerst afvragen wat nu een echt alternatief is. Mini-ITX systemen zijn er zat, maar echt kleine modellen zoals deze zijn er al een stuk minder, en modellen voor een Vesa montage zijn er bar weinig. Daarnaast ziet de Antec er erg goed uit, en zijn veel van die mini cases vaak niet van top kwaliteit, zowel van buiten als wat betreft voeding. Het feit dat de ISK110 ook nog met een traditionele mITX setup en 2 HDDs komt maakt een directe concurrent voor mij lastig te bepalen, ik had ze namelijk nog niet gezien. Maar om toch een idee te geven:

Concurrentie vanuit de mini-mITX categorie (Intel NUC, Gigabyte Brix).
Uiteraard zijn deze NUC achtige systemen nog wat kleiner, wat er wellicht nog wat beter uit ziet. Daar tegen over stel ik echter dat je zelfs bij een 24” Monitor (of wellicht nog kleiner) je de ISK110 ook al niet meer ziet. Prijstechnisch maakt het niet zo gek veel uit, maar de prestaties van een volwaardige cpu in de ISK110 kunnen uiteraard ver voor lopen op de geknepen laptop varianten in de NUCtjes. Daarnaast kan je een extra HDD kwijt in de ISK110, en heb je naast 4 USB poorten ook nog eens alle aansluitingen op je moederbord. Soms zal meer dan de NUC voor opslag en prestaties niet nodig zijn, maar al met al vind ik het flink inleveren voor een klein stukje winst op het gebied van formaat.

Concurrentie buiten Vesa gebruik
Kleine kastjes op tafel zijn al makkelijker te vinden, en hebben natuurlijk ook het voordeel van de aansluit en inbouwopties van een traditionele setup. Daarnaast zijn er modellen te vinden die een krachtigere voeding hebben om eventueel een zwaarder systeem te draaien. Een blik op ‘smalle’ mITX cases met voeding laat voornamelijk kastjes met c-kwaliteit voeding zien, of kastjes die wat looks gewoon niet in de buurt komen. Uiteraard is daar dus wel een kostenbesparing te halen, maar ik zou het de paar tientjes niet waard vinden dat te doen. Ik denk dat Antec ISK110 gewoon goed in de markt zit wat betreft prijs/kwaliteit, en dat als je een leuk (op tafel staand) alternatief vindt van vergelijkbare kwaliteit, je al snel flink meer geld uit moet geven.

Concurrentie voor Vesa gebruik
Heel kort door de bocht heb ik weinig kunnen vinden, vandaar ook deels dat mijn keuze voor de ISK110 extra snel was gemaakt. Het feit dat er weinig aandacht voor Vesa mount systemen is (al zal daar best verandering in komen) maakt het ook niet eenvoudig om zo’n product vlot te vinden. Mijn enige andere overweging was de grofweg even dure SilverStone SST-PT12B, gezien deze ook een optical bay heeft (maar dan weer 1 HDD plek), en een 150W voeding heeft. Echter deze vereist een Thin mITX moederbord, en de stroom adapter krijg je er niet bij. Ondanks dat je natuurlijk eenvoudig een oude laptop adapter kan pakken maakt dit, en vooral het Thin mITX moederbord, het geheel dan toch weer even duurder.

Concurrentie binnen de complete all-in-one’s van Apple, Samsung, Lenovo, Dell, etc etc
Dat zijn er natuurlijk flink veel, met als grootste voordeel dat alles netjes ingebouwd zit. Maar zelf aanpassingen maken is vaak lastig, om over reparaties maar niet te beginnen. En uiteraard de zeer hoge prijs die fabrikanten voor deze producten vragen is m.i. gewoon te gek voor het product wat je krijgt. Een leuke overweging als de achterkant van de computer geheel in het zicht in de huiskamer staat, maar persoonlijk vind ik het voordeel van zelf de configuratie samenstellen, en zelf een scherm en toebehoren naar keuze uitzoeken wel erg fijn. Zeker als je dan realiseert dat je het over een prijsverschil van vaak enkele honderden euros hebt, en dan moet je nog maar hopen dat je er een SSD bij krijgt. Andere bekende voordelen van de all-in-one’s zoals touchscreens zijn ook gewoon prima met de ISK110 te combineren, dus is er als je het mij vraagt gewoon weinig reden om niet zelf je all-in-one samen te stellen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments