Ik ben en blijf voorstander van de GTX 970 chip die Nvidia inmiddels even geleden op de markt heeft gezet. Dat hele 3.5GB ‘gate’ gedoe is leuk voer om te klagen als je één kamp prefereert, maar wij hebben geen praktisch voorbeeld kunnen ervaren waarbij de GTX 970 voor wat voor een reden dan ook niet wist te presteren. Het is in mijn ogen de laatste nog redelijk betaalbare kaart voordat je echt grote sprongen gaat maken naar high-end, en tegelijk weet deze chip op zowel 1080p als 1440p uitstekende resultaten neer te zetten. Dat de chip die prestaties met een erg bescheiden verbruik weet te behalen zorgt dat board-partners zoals Asus weinig moeite hebben met het uitbrengen van GTX 970 kaarten die niet alleen prima presteren, maar vooral ook zuinig en zeer stil zijn. Het zijn daarbij dus ook praktisch prettige kaarten in tegenstelling tot wat in het verleden gebruikelijk was. Ik zeg overigens het verleden, maar ook vandaag de dag is stilte geen vanzelfsprekendheid. De XFX R9 380X in de grafiek is wat dat betreft een heel ander beestje.

In het verlengde van die opmerking (dat ze het eenvoudig hebben om stil te blijven) is het wellicht in het nadeel van de grotere Strix dat het (stil) koelen van een GTX 970 zo eenvoudig blijkt dat zelfs de veel kleinere ‘Mini’ dat ook kan doen zonder noemenswaardig te hoeven blazen. Net zoals dat heatsinks op je werkgeheugen inhoudelijk weinig toevoegen (maar wel leuk zijn om te showen) lijkt de logische vraag waarom je nog een dikke kaart als de ‘Strix’ zou moeten hebben. Gelukkig is het nog net niet zo ver, want de Strix is meestal nog net iets goedkoper dan de Mini, blijft toch een paar graden koeler, en biedt uiteraard ook een toffe uitstraling die de eenvoudiger ogende Asus GTX 970 Mini moet missen. In een ATX behuizing met venster zal de keuze eenvoudig zijn. Vooral die uitstraling moet de Strix het ook wel van hebben, want in de benchmarks zagen we dat hij gemiddeld genomen toch net achter z’n MSI counterpart bleef. Het scheelt niet veel, maar structureel zie je toch kleine verschillen. Het feit dat de Asus grotendeels zwart is om beter bij je andere hardware te passen is een voordeel, maar ook wat algehele uitstraling en fysieke bombarie betreft is de Asus gewoon de meer indrukwekkende kaart. Deels door de backplate, deels door de wat grovere bouw.

Niet onverwacht zien we dat de Asus kaarten wel een stukje zuiniger zijn, en slechts één 8-pin stekker vereisen in plaats van twee stekkers (zeker een mooie besparing bij SLI setups bij je voedingskeuze), maar in hoeverre zuinigheid prestaties gaat verslaan als prioriteit bij gamers zal van persoon tot persoon verschillen. Een dikkere uitstraling en een prestatieverschil wat ondanks de meetresultaten in de praktijk lastig te ervaren is zal mogelijke kopers vermoedelijk wel even aan het twijfelen zetten. Overigens moeten we niet vergeten dat overklokken ook een prima oplossing is om het gat te overbruggen, want zelfs zonder extra voltage kregen we de Asus GTX 970 Strix een stuk sneller geklokt en zetten we een Firestrike score neer van 11168 (ipv 9938), 12% meer dan pre-overklok. Het zet je aan het denken waarom Asus de kaarten niet direct een klein zetje extra heeft gegeven, het zit er namelijk dik in. Ik hou het uiteindelijk maar op een gelijkspel tussen de Asus GTX 970 Strix en de MSI GTX 970 Gaming, waarbij je zelf moet kiezen welke factoren voor jou zwaar wegen. Beide zijn in elk geval uitstekende grafische kaarten en ook wat de prijsstelling van Asus betreft is hun GTX 970 uitvoering zonder twijfel een interessante koop.

Wederom even terug naar de Asus GTX 970 Mini. Hij mag dan wel niet de opvallendste van de twee zijn, maar dat kleine kaartje doet toch echt uitstekende zaken. Met prestaties die feitelijk niet onder doen voor zijn grote broer; even goed stilte in idle, en nog altijd een minimale geluidsproductie onder load is het een volwaardige GTX 970, maar dan simpelweg niet langer dan een ITX moederbord lang is. Als je een pittige grafische kaart zoekt voor een super compacte build dan hoef je je feitelijk geen zorgen te maken dat je echt wat inlevert ten opzichte van al die grote beesten, en ook voor de minimale prijsverschillen hoef je het niet te laten.


Zonder enige twijfel de ‘Editor’s Choice’ award voor zowel de Asus GTX 970 Strix als Mini.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Nog enkele vergrotingen dan, klikken voor vol formaat:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.