Review: Powerline Netwerken & Fritz Powerline Roundup (510E, 540E, 546E)


Dit keer een review wellicht niet helemaal in de traditionele zin, maar in de vorm van een wat meer algemeen artikel en dan wel over powerline adapters. Enige tijd geleden schreef ik over enkele repeaters van AVM / Fritz! welke ik met regelmaat gebruik en dat was eigenlijk bijzonder leuk om te doen en kreeg daar best leuke reacties op. Het leek mij leuk er een vervolg van te maken maar dus dit keer met powerline adapters. Niet het heetste review materiaal wat je zou kunnen bedenken, maar verandering van spijs…

Zowel repeaters als powerline producten vallen onder de noemer netwerkapparatuur, maar zijn toch heel andere beestjes. Desondanks zullen de producten toch vaak als concurrenten van elkaar gezien worden, want beide hebben dezelfde basis doelstelling: Buiten het bereik van je router, en op een locatie waar kabels trekken geen optie is, toch een internetverbinding mogelijk maken. Uiteraard is dan de grote vraag van vandaag: Wanneer moet je nu welk product kiezen?

In deze review komen 4 verschillende producten aan bod. De AVM Fritz! Powerline 540E, de 546E, en de 510E *Set*. Er is ook een 540E Set, welke in feite de 540E is met één van de 510E adapters erbij, en die valt dus ook binnen de scope van deze review. De eerste twee zijn apparaten welke op een andere locatie zowel een WiFi netwerk uitzenden, als twee bekabelde aansluitingen geven, de 510E is een set van twee adapters welke een enkele bekabelde aansluiting bieden. Dus zelfs binnen dezelfde categorie nog aardig verschillende producten. De verklaring waarom ik meerdere setjes wil bespreken is simpel, de Powerline->WiFi adapters zijn interessante producten voor mensen in mijn omgeving, en de eenvoudige set gebruik ik om mijn digitale televisie van de meterkast naar de huiskamer te krijgen, gezien deze op een directe verbinding moet, en niet via mijn bestaande netwerk mag lopen. (Ja, daar zijn eventueel andere oplossingen voor, maar niet binnen mijn huidige opzet in mijn huis).

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.