Als je eenmaal met een Fritz!Box begint, en op zoek bent naar een oplossing om elders in huis (zonder kabels te trekken) extra aansluitingen of WiFi nodig hebt dan zal je waarschijnlijk niet eens verder kijken dan de 540E of 546E. De integratie tussen de Fritz! apparaten is weer lekker voor elkaar, de software en besturing vanuit de web interface, de Fritz! iOS of Android App, of vanuit een Fritz! Fon (DECT Telefoon) werken soepel en de mogelijkheden zijn zoals we van AVM kennen wederom zeer uitgebreid. Tevens moet ik toegeven: De verbindingen die worden gemaakt zijn stabiel over de enkele maanden dat ze in gebruik zijn, en de installatie was zo gepiept, en dat zijn toch wel even de belangrijkste onderdelen van deze producten.

Vooral die uitgebreide features van de 540E en de 546E kunnen bijzonder interessant zijn, en het zijn precies die features in combinatie met de stabiliteit wat deze producten voor mij zo interessant gemaakt heeft de laatste maanden. Of het gaat om de uitgebreide verbruiksopties die je jezelf toe kan laten mailen, de schakelaar op afstand aan/uit te kunnen zetten, of de WiFi uit kunnen zetten mochten de kinderen niet goed luisteren. Ook de “Random” Power on/off van de 546E kunnen interessant om inbrekers af te schrikken, waarbij bijvoorbeeld je verlichting op willekeurige momenten in een tijdsvak aan of uit gaan. Met een beetje handigheid vind je vanzelf je eigen ‘nut’ in de zee aan mogelijkheden; ik bedacht zelf bijvoorbeeld om een 546E op de kinderkamer te plaatsen, en naar het verbruik te kijken of er wordt gestudeerd op de computer of dat er iemand stiekem zit te gamen. Hoe je daar ook over denkt, of wat je het zelf ook waard vindt, er zit gewoon heel veel in die kleine kastjes.

Hoewel ik zelf powerline adapters lang niet aan heb durven kijken moet ik ook toegeven dat ze wat een aantal zaken betreft WiFi, en ook vooral repeaters, wel hebben ingehaald. De verbindingen werken stabiel, ik heb geen problemen of uitvallers kunnen opmerken met enkele weken flink testen, maar ze zijn in de meeste praktijk situaties ook gewoon sneller dan repeaters: je koopt ze tenslotte om lastige plekken in huis te bereiken, en het verlies is bij powerline over langere afstanden lager dan bij repeaters. Het WiFi netwerk wat dan vervolgens door de 540E of 546E wordt opgezet werkt vervolgens ook weer goed, en maakt dan ook goed gebruik van de snelheid die praktisch haalbaar is tussen de twee powerline adapters. Ook daar weinig te klagen.

Helemaal vrij van risico’s is de techniek echter niet, en dat is uiteindelijk het lastige van deze apparatuur. Zo kan de bekabeling van je huis een groot effect hebben op de snelheid: ik bereikt in één moderne woning snelheden van bijna 100Mbit/sec, en direct er naast in praktisch dezelfde woning met geen mogelijkheid snelheden van amper meer dan 50Mbit/sec. Dat deze snelheid vervolgens op werkelijk alle plekken in huis (hoe dicht of ver de adapters van elkaar stonden) constant en stabiel kon worden bereikt, was uiteraard erg fijn, maar toch baal je als je de stoorzender niet kan achterhalen. Die snelheid is wel mijn laagst gehaalde met deze sets, en ligt nog altijd boven snelheid van menig ADSL en kabel verbindingen, maar ik kan niet uitsluiten dat er woningen zijn waar het nog lager uit kan vallen. Gelukkig dat wij goed zijn ingedekt met het retourrecht, want je kan helaas niets anders doen dan het zelf proberen. Hou wel even rekening met waar je ze aan sluit, want ze op een oude brakke stekkerdoos aansluiten laat zelfs in een woning waar je de 100Mbps aan kan tikken niets van de prestaties over.

Ook de prijs zal een overweging blijven. In mijn geval is een 510E setje van iets meer dan 50 euro een perfecte oplossing om IPTV van de meterkast naar de TV te krijgen, want voor dat bedrag kan ik geen kabel (laten) trekken, en van een installatie is eigenlijk geen sprake: inpluggen, en gaan. Maar als je elders een WiFi netwerk op wilt zetten kom je al snel bij een setje uit van ca 90 euro (540E Set). Dat is meer dan een repeater, en meer dan een access point, en komt aardig in de buurt van de gemiddelde prijs van een kabel door je huis laten trekken. Je krijgt in dat geval wel de functionaliteit die in de 540E en 546E zit waarbij je aan het einde van die kabel zelf maar een oplossing moet bedenken, maar de kabel biedt simpelweg meer snelheid. Als je de 546E liever wilt hebben moet je er rekening mee houden dat je ook nog een extra adapter nodig hebt (als de 510E, of een reeds bestaand powerline netwerk) om de verbinding met je router te maken, wat het totaal een aardige investering maakt. Ik heb niet veel opmerkingen over de uitvoeringen die AVM levert, maar dat er geen 546E Set aangeboden wordt voor een bescheiden meerprijs, maar wel een 540E Set is, vind ik een gemiste kans.

Je zal je vooral af moeten vragen of je de extra prestaties van een kabel nodig hebt, want voor serieus dataverkeer blijft een kabel veruit de snelste oplossing en is de prestatie ook praktisch gegarandeerd. Zo niet, en dat zal voor de gemiddelde consument ook niet het geval zijn, bieden deze uitgebreide oplossingen toch aardig wat leuke features voor het geld. Vanuit de praktijk zie ik echter regelmatig situaties waarbij een kabel trekken gewoon geen, of een hele dure, optie is, en dan is de keuze toch snel gemaakt.

Zoals vaker zijn het producten waar je per situatie de toegevoegde waarde moet zoeken. Een aantal voorbeelden:
– Je wilt (net als ik) een apparaat welke je niet kan bekabelen voor een aardig prijsje toch op internet zetten (mijn IPTV box, icm de 510E).
– Je wilt een zolder (of garage, of schuur, tuinhuis, etc) van een bekabeld of sneller WiFi netwerk voorzien omdat je router die ruimte niet haalt, maar een zware tussenmuur of plafond maakt een repeater niet ideaal. (540E/546E)
– Je wilt een zolder (of garage, of schuur, etc) van een bekabeld of sneller WiFi netwerk voorzien omdat je router die ruimte niet haalt, maar je geeft liever een paar tientjes meer uit om wat hogere snelheden te halen dan met een repeater. (540E/546E)
– Je bent reeds fanatiek Fritz!’er en wilt naast de WiFi of powerline feature ook graag gebruik maken van de extra functies die in combinatie met je Fritz!Box mogelijk zijn. (Al zijn de meeste features dus ook prima zonder Fritz!Box te gebruiken, zoals het kunnen afsluiten van het internet / de WiFi / de stroom tussen bepaalde tijden, of het kunnen inzien van het verbruik. (546E))

Je zal dus je eigen situatie moeten beoordelen om te zien wat voor jou de beste oplossing is, maar ik zie voldoende situaties waar powerline sets als deze de betere oplossingen zijn op dit moment. Ik heb ze in elk geval sinds deze ervaringen weer helemaal op de kaart staan. Mocht je net zo eigenwijs zijn als ik en nog altijd denken dat powerline techniek zwarte magie is die niet werkt en enkel tot frustraties leidt, dan zou ik je in elk geval willen aanraden weer eens een kijkje te nemen, want feit blijft dat deze modernere sets niet alleen werken, en dat ze in de meeste situaties ook erg goed werken.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.