Om de software te doorlopen gebruik ik de 546E, de 540E werkt vergelijkbaar maar komt, gezien het gebrek aan een stopcontact, zonder de Smart Home- en verbruiksfeatures. Helaas is de software flink breder dan de 600 pixels die ik tot mijn beschikking heb voor een review, dus ik zal een beetje resizen en af en toe wat delen van de pagina af moeten laten vallen. Dit om het vlot leesbaar te houden zonder dat jullie op tal van thumbnails hoeven te klikken. Voor mensen die zich er meer in willen verdiepen en het haarfijne er van willen weten heb ik een zip bestandje gemaakt met alle full-res screenshots om eventuele vragen over de software zo te beantwoorden. Download linkje.

Je bereikt de software door met je browser naar fritz.powerline te gaan, of eventueel het IP adres van het apparaat. Geen software “installatie” op je systeem, maar de software in het kastje zelf. Voor Fritz! kenners zal het allemaal natuurlijk aan voelen, de extreme mogelijkheden zijn een belangrijk onderdeel van deze apparaten en horen dus besproken te worden.

Een overzicht van alle pagina’s die in de software te vinden zijn, meer dan menig router:


We beginnen even met de overzichtspagina en zien een kort overzicht van welke features in gebruik zijn, en het menu links. Om het verder leesbaar te houden laat ik het menu van de screenshots weg, maar als je niet weet hoe je deze pagina’s moet navigeren dan staat je nog wat te wachten 😉



Niet onhandig, het kastje geeft zelf al een snelheidsindicatie van de huidige verbinding. Dergelijke getallen boven de 100 zijn positief, en ook nodig om werkelijke prestaties te halen die tegen de verwachtingen en de praktisch haalbare resultaten aan liggen.


In het details scherm zien we wat extra informatie met wat beperkter praktisch nut, maar ook de firmware update en de optie om LEDS uit te schakelen, die opvallend genoeg later ook hun eigen pagina hebben.


Het smart home deel heeft enkel betrekking op de 546E, want die instellingen gaan over de contactdoos. We zien dat een Fritz!Box of andere Fritz! apparatuur in huis ook deze features kan beheren, en de knop om het contact simpelweg aan of uit te zetten. Verder kunnen we de CO2 uitstoot en de kosten van de elektriciteit instellen en zo ons verbruik en de uitstoot in de gaten houden met de grafieken. Fijn te weten dat mijn stofzuiger max ~1700 W verbruikt. Er zijn voldoende statistieken die je kan laten weergeven zoals je in de screenshots kan zien, en je kan ze tevens naar jezelf laten mailen.






Een hele mooie feature vind ik zelf de automatische switch instellingen, zo kunnen we tal van planningen maken, of de random feature gebruiken. Het idee dat je bijvoorbeeld een lamp er aan hangt terwijl je op vakantie bent, en de verlichting op willekeurige momenten aan- en uit laat schakelen is leuk en kan de indruk wekken dat er toch iemand thuis is.

Terug naar features die zowel voor de 546E als de 540E van toepassing zijn: De WLAN/Wifi instellingen. We kunnen deze adapters hun eigen netwerk aan laten maken, maar de instellingen uiteraard ook afstellen met de reeds aanwezige router. Zoals we mogen verwachten zijn er ook voldoende kanaal instellingen, met o.a. een handig grafiekje om een minder storend kanaal te kiezen, en alle bekende beveiligings- en WPS instellingen.




Ook uitgebreide log- en monitor features ontbreken niet.


De operating mode van de 540E en 546E gaat er standaard van uit dat je de 510E adapter (Van een 510E set, of een 540E set) aan je router hebt gekoppeld, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Je kan hem ook via de LAN of WLAN feature verbinden met je router, en de andere features (LAN, WLAN, Powerline) vervolgens gebruiken om weer andere apparaten te bereiken. Handig als je net iets andere plannen hebt dan ik normaliter zou verwachten.


Erg praktische features zijn de LED-display en Keylock feature. Deze zorgen dat de LEDs op de Fritz! Powerline adapter uit gaan, en dat de fysieke knoppen niet functioneren. Kleine LEDs geven niet veel licht, maar in het donker kan het wel irritant zijn, en zo zijn deze adapters wat prettiger te gebruiken in een slaapkamer. En de Keylock kan ik je verzekeren is een top optie als je kleine kinderen in huis hebt…


Push service is de optie om jezelf periodiek te e-mailen met verbruiksspecificaties, mocht je op meer mail zitten te wachten 😉


De WLAN Timer feature laat je de WiFi op bepaalde momenten van de dag uitschakelen, dit kan om energie te besparen (scheelt vermoedelijk zo een paar Watt = een aantal euro per jaar), of omdat de kids hun laptops maar niet uitzetten in de nacht?


Opties om wachtwoorden in te stellen, al je instellingen op te slaan of te herstellen, de apparaten te updaten, te herstarten, en/of geheel te resetten zijn er uiteraard ook maar vereisen geen verdere uitleg.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.