Laten we eerst weer even kijken naar de producten waar ik het over ga hebben. Normaliter plak ik de specificaties van de site in de review, maar deze apparaten hebben een pagina vol specificaties. Ik hou het dus maar bij linkjes om op terug te vallen als je alle details wilt. Eerst de 546E en de 540E (De 540E Set valt onder de 540E):

http://en.avm.de/products/fritzpowerline/fritzpowerline-546e/technical-data/

http://en.avm.de/products/fritzpowerline/fritzpowerline-540e/technical-data/

De primaire feature van deze twee kastjes is de optie om aan het andere eind een WLAN verbinding op te zetten, een soort van Access Point functie zeg maar waarbij je dus aan de andere kant met je telefoon tablet of laptop weer goed bereik hebt. Het WLAN netwerk is –b, -g en –n (300Mbit/s) compatible op de 2.4GHz band (Voor de leek: Dit is de standaard van praktisch elk draadloos apparaat). Het grote verschil (wat je vast nog niet op de plaatjes hebt gezien) tussen de 546E en de 540E is dat de 546E een geïntegreerd stopcontact heeft, en de 540 niet. Dit stopcontact is ook nog eens via het netwerk of de fysieke knop in- en uit te schakelen, en ook kan je het verbruik van de apparaten die je er op aan sluit meten. Een flink pakket aan features dus. Overigens kunnen deze apparaten ook nog eens als repeater werken, al heb ik wat moeite met het vinden van een praktische toevoeging daar van.

Wat verder wel belangrijk is is dat deze apparaten compatible zijn met praktisch elk bestaand netwerk, of je nu ADSL, Kabel, of Glasvezel hebt maakt weinig uit, en ook zijn deze nieuwere apparaten veelal compatible met oudere powerline apparaten die je misschien al hebt die ook van de IEEE P1901 standaard gebruik maken. Zowel IP4 als IP6 wordt ondersteund, en ook merkt het apparaat welke je via de kabel aan sluit niet dat de verbinding over het elektriciteitsnet net loopt in plaats van een netwerkkabel, en is ben je praktisch niet beperkt in welke apparatuur je aan kan sluiten.

Ook niet onbelangrijk is dat de verbindingen tussen deze apparaten beveiligd zijn met 128-bit AES encryptie, om onbedoelde spiekers tegen te gaan.

Wel interessant is de specificatie van de snelheid. Er staat namelijk duidelijk “Up to 500 Mbit/sec powerline data throughput”, echter iets verder staat “2 x Fast Ethernet 100 Mbit/s). Dus wacht… de verbinding tussen de twee powerline apparaten zou 500 Mbps moeten zijn, maar de bedrade aansluiting is dus beperkt op 100 Mbps? Als je enige ervaring hebt met netwerk apparatuur zal je niet verbaasd kijken, maar met het oog van een leek voelt dit toch een beetje als nepperij. Hoewel de chips in de adapters inderdaad in staat zijn om 500 Mbps aan data te verwerken, is het in de praktijk normaliter niet mogelijk snelheden te halen van boven de 100 Mbps. Bedraad niet, maar ook draadloos niet. Nog altijd sneller dan de meeste internetverbindingen (Onze gemiddelde internetsnelheid (Q1 2014) is 12,4 MBps volgens onderzoek van Akamai), en gezien elke fabrikant van deze apparatuur hetzelfde doet is het wel begrijpelijk dat AVM hier in mee gaat, maar toch blijft het jammer dat het op deze manier moet.

De specificaties van de 510E:

http://en.avm.de/products/fritzpowerline/fritzpowerline-510e/technical-data/

De 510E is gebaseerd op dezelfde techniek dus het meeste van het bovenstaande is dus ook hier van toepassing, echter zijn ze aanzienlijk kleiner. Het gevolg is dat dit setje bedoeld is om een directe verbinding op te zetten tussen twee locaties, en zodoende een kabel overbruggen. Ze heeft elke 510E adapter slechts 1 LAN aansluiting, geen contactaansluiting, en geen WLAN feature. Uiteraard kan je hier dan later weer sets aan toevoegen, wat de 510E ook de meest logische “toegangsadapter” maakt welke naast de router komt te staan om je powerline netwerk aan je router te koppelen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.