De Aegis komt in een standaard uitvoering, en een Core uitvoering. De Core is goedkoper, mist het ICON Display aan de voorzijde, maar is in elk ander opzicht gelijk. BitFenix deed eerder met de Pandora al exact hetzelfde, en inhoudelijk is er sindsdien ook niets veranderd.

Dit scherm van 2.4 inch (iets meer dan 6 cm) heeft een resolutie van 240 bij 320 pixels, wat overeenkomt een PPI van 167. Dat is vervolgens weer ongeveer gelijk aan FullHD op een 13.3” laptop, dus hoewel de resolutie in eerste instantie wat laag klinkt zit het eigenlijk wel goed. Standaard wordt het BitFenix logo weergegeven, en de hoeveelheid pixels zijn voldoende om een scherp beeld en scherpe tekst te geven.


Het leuke aan het paneeltje is natuurlijk dat je je eigen plaatje kan kiezen. Via de BitFenix website kan je een kleine applicatie downloaden: gewoon een .exe bestandje. Deze applicatie is extreem basic, geen user interface of iets dergelijks, je sleept een plaatje op dit .exe bestand, je drukt op enter, en enkele seconden later staat het plaatje op je behuizing. Niet meer, niet minder. Wat het stock plaatje niet duidelijk maakt, maar waar je snel genoeg achter komt, is dat je prima kleurenplaatjes weer kan geven. Zoals je op sommige foto’s kan zien is de kleurweergave niet verkeerd.




Geen idee wat ik hier van moet zeggen, had mn lieve vrouwtje uitgezocht


Do you like fishsticks?


De glanzende voorzijde van de Aegis maakt foto’s van de voorzijde met groot licht aan vrij lastig vanwege weerspiegeling van de tripod. Vandaar even het gifje van mijn BitFenix Pandora review, waarbij je duidelijker kan zien dat de weergave bij normaal licht ook echt prima is

Toch is het paneeltje verre van perfect, al kan je de schuld ook aan het ontwerp geven waarbij het scherm achter een zwart laagje plastic zit. Wat je de schuld ook wilt geven, het gevolg is dat het scherm matige kijkhoeken heeft waarbij de kleuren snel veranderen. Horizontaal valt nog te doen en lijkt het geheel simpelweg wat minder helder, maar zodra je een beetje de hoogte in gaat dan blijft er weinig over van eventuele kleuren, oftewel wanneer je de behuizing op de grond zet zal je er niet gelukkig van worden als je hem normaliter onder een stevige hoek bekijkt. Al moet ik wel toevoegen dat een wit op zwart logo redelijk stand houdt. Nu zal een OLED scherm vast wel een optie geweest zijn, maar ik kan mij voorstellen dat dat een nog grotere meerprijs met zich mee had gebracht.


Aardig detail bij een leuk plaatje recht van voren


Bij het vergroten van de hoeken zie je de details snel verdwijnen

Het andere nadeeltje is dat de contrastwaarden niet bijzonder zijn en dat zwart niet echt zwart is, maar dat je duidelijk onderscheid maakt tussen zwart van de behuizing en zwart van het scherm. Nu merk je van de contrastwaarden niet gek veel tenzij je een plaatje pakt zoals het CS:GO logo (onderdeel van de .gif) met een focus op grijswaarden, want op een kleuren plaatje of echt zwart-wit plaatje merk je er gelukkig niet veel van. Dat zwart niet echt zwart is is echter wel jammer en opvallend zodra je iets wilt weergeven met een zwarte achtergrond en je duidelijk de rechthoek van het paneel kan herkennen.

Al met al is het “ICON Display” absoluut een leuk idee, maar de uitwerking ervan laat dus, net als bij de Pandora, wel wat te wensen over. Als je een paar vuistregels aan houdt (enkel foto’s met duidelijk contrast, geen kleurfoto’s als je onder een vertikale kijkhoek de Aegis bekijkt, en bij voorkeur plaatjes waarbij je geen grote zwarte achtergrond hebt) is het ook best leuk te hebben en ook leuk om te laten zien, maar het had gewoon beter gekund. Het feit dat enige interactieve software ontbreekt om bijvoorbeeld bewegende beelden weer te geven, de CPU-temp weer te geven (ik noem maar wat), of iets anders te doen dan enkel handmatig een plaatje te slepen is ook wel jammer. De API is wel vrij te downloaden dus ik hoop dat een handige knutselaar daar ooit nog een keer iets mee gaat doen. Software ontwikkeling is uiteraard een prijzige bezigheid, dus helemaal als een verrassing komt het niet dat BitFenix geen ruimte heeft gevonden of gemaakt om daar echt in te investeren.

Uiteindelijk maakt BitFenix het ons wel makkelijk, want je kan zelf kiezen of je het schermpje wilt, of dat je toch de besparing kiest met een Core variant. Een prima optie lijkt mij.


Bezigheidstherapie: Guess the game!

Kleine toevoeging: In deze Aegis heb ik een Windows 8.1 systeem gezet, waarbij de BitFenix App direct en zonder verdere installaties werkte op een schoon geinstalleerde computer. In de Pandora draaide ik echter een schone Windows 7 x64, en wilde de app eerst niet werken en kreeg ik een foutmelding dat msvcr100.dll ontbrak. Dit bestand is onderdeel is van het Microsoft C++ Redistributable Package 2010. Hoewel ik dat al geïnstalleerd had bleef de foutmelding komen. Na een flink poosje rommelen (issue was niet bekend, of kon ik iets vinden via mijn BFF Google) kwam ik er achter dat het installeren van de x86 versie van het Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package, en de SP1 MFC Security update, de BitFenix App gewoon goed werkte. Mocht je die melding krijgen, ondanks dat het nog altijd een uitzondering lijkt te zijn, weet je wat je te doen staat.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.