600,299

ProductwebsiteAl ruime tijd heb ik mijn oog gehad op allerlij discussies over verschillende sensoren in muizen, en wat nou een goede of slechte muis maakt. Helaas was dat niet voldoende om echt overtuigd te zijn wat voor mijn gebruik nou handig is. Ik werk veel op de pc, maar speel ook wat spelletjes, en knutsel ook wat in fotoprogrammas. Aardig all-round gebruik dus. Te opvallende game-muizen vielen voor mij af, maar ik wil wel de haar scherpe prestaties van een echte game muis.

Na een opmerking van een medegebruiker en aan de hand van een press release van twee nieuwe CM Storm muizen kwam ik op het pad om voor de verandering eens een muis review te maken. Dit keer over twee nieuwe muizen die, ondanks grote fysieke gelijkenissen, toch nog aardig van elkaar verschillen. Het betreft de gloednieuwe CM Storm Alcor, en CM Storm Mizar, die voor de niet al te gekke prijzen van 35 en 45 euro te koop zijn. In het verleden heb ik met regelmaat een muis gekocht die duurder was dan deze twee samen, dus dat was alvast een positief begin voor deze twee ‘heren’ om ze allebij maar even in de praktijk te testen. In elk geval moest het toch wel zo zijn dat ik in elk geval over 1 van de 2 zeer tevreden zou zijn, welke dan een permanent plekje krijgt naast mijn nieuwe CM Storm Trigger-Z mechanisch toetsenbord (Beetje een merk matchen op je bureau kan geen kwaad toch?).

Mocht je benieuwd zijn waar de namen vandaan komen (of je afvragen of het van Miezer en Al Gore afgeleid is), Mizar en Alcor zijn de namen van de eerste door de mens ontdekte dubbelster, zo’n 83 lichtjaren bij ons vandaan. Al zouden ze zelfs met het blote oog herkenbaar moeten kunnen zijn voor ons.

Grote uiterlijke gelijkenissen zouden je doen vermoeden dat het binnenwerk ook overeenkomsten moet vertonen, maar dat blijkt echter niet het geval. De goedkopere Alcor heeft bijvoorbeeld de optische Avago 3090 sensor die veelvuldig als ideaal bestempeld is, maar de duurdere Mizar heeft geen optische maar een laser sensor; een Avago 9800 sensor die ook vooral positief bekend staat, maar (afhankelijk van de muis, firmware, e.d.) soms, maar ook zeker niet overtuigend, gekoppeld wordt aan positieve acceleratie. Verder komt de Mizar in tegenstelling tot de Alcor met een uitgebreid software pakket. Al met al zag ik voldoende redenen om ze voor de aardigheid direct tegenover elkaar te zetten.

Ik heb aardig lang zitten denken hoe ik deze review nu het best kon opbouwen; ik heb met veel muizen gewerkt de laatste jaren, maar om een echte “roundup” te doen heb ik niet voldoende interessante muizen nog liggen. Muizen vervang je tenslotte wanneer je er weer eens ééntje hebt versleten, en de meeste oudere types heb ik dus niet meer. Het idee om deze twee muizen onafhankelijk van elkaar te reviewen liep ook niet lekker, onder andere omdat ik mijzelf in twee reviews voor de helft aan het herhalen was. Oftewel terug bij het idee om er maar een “versus” review van te maken.

Ik zal mij veel richten op de gelijkenissen en verschillen tussen deze twee muizen, en ook lekker aan de slag gaan om de daadwerkelijke praktische verschillen in de sensoren proberen waar te nemen. Omdat een review nu eenmaal gekoppeld is aan een product post ik ze wel als losse reviews, maar krijgen de twee reviews natuurlijk wel een individueel tintje. Om de lezer echter zaken niet dubbel te laten lezen beperk ik de verschillen in de reviews tot de koppen Uitpakken, Specificaties, en Conclusie. De overige koppen Inleiding, In de Praktijk, en Software zijn dus gelijk, bespaar jezelf gerust onnodig tijdverlies als je 1 van de 2 reviews al hebt gelezen. Uiteraard zal ik ook voor voldoende ‘andere’ fotos zorgen om het toch interessant en even anders te houden

Voor ik aan de echte review begin vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Ik had deze muis ook even open gehaald om te kijken of ik een leuke foto van de switches kon maken, maar die fotos vielen wat tegen. Bij het terug plaatsen van de knop had ik hem niet helemaal vast geklikt, waardoor op sommige fotos het lijkt alsof de knoppen niet recht zitten, die zitten natuurlijk gewoon recht. Was mij gewoon te laat opgevallen dat ik hem nog vast moest drukken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.