Ondanks alle visuele verschillen zijn beide muizen toch echt over één kam te scheren wat het gebruik betreft, althans in de basis. Beiden zijn zeer gemiddeld afgemeten waardoor mensen met kleine tot gemiddelde handen vrijwel direct de muis in een volle palm grip zullen vastnemen. Gemiddeld afgemeten handen zullen vervolgens weinig moeite hebben met het iets optrekken van de vingers in een soort-van-hybride palm/claw grip. Grotere handen, zoals bij mijzelf, zullen dat laatste zoals bij de meeste gangbare muizen praktisch moeten doen, of zullen geen moeite hebben met een stevige claw grip met deze modellen. De 450M is merkbaar iets lichter, al betwijfel ik of je het echt gaat merken als je niet overdreven gevoelig bent voor een lichte of zware muis. Visueel gezien dus wel, maar in de hand wijkt Cougar feitelijk niet af van een gemiddelde Logitech gaming muis die velen ooit wel eens gehad zullen hebben. Een keuze die ik ze niet kwalijk kan nemen.

Sensorprestaties valt voor beide ook weinig over te zeggen. De Pixart PMW3310 doet uit zichzelf al uitstekende zaken, en Cougar lijkt de uitvoering ongemoeid te hebben gelaten. Sowieso prettig dat ze specificeren wat ze gebruiken, sommige fabrikanten willen nog maar al te graag doen geloven dat zij het ultieme wiel zelf hebben uitgevonden. De 3310 in deze muis accelereert niet, of vertoont geen andere afwijkingen. Lift-off is zoals we bij een 3310 mogen verwachten voldoende instelbaar naar eigen wens. Kortom: prettig scherp, en geen reden om deze muizen niet te overwegen zelfs voor low-sense games zoals CS:GO of welke andere game dan ook. Gebruik van een muismat is en blijft echter altijd aan te raden om er uit te halen wat er in zit.

Primaire switches komen van Omron, wat beide Cougars een herkenbare click-actie geeft: voldoende feedback, een hoorbare click, en een al met al best scherp gevoel. Waar de Cougar 600M bij mij een sponzig gevoel achter liet doen deze muizen het duidelijk beter. Secundaire switches zullen vermoedelijk elders vandaan komen, maar doen niet af aan de verder prima click ervaring. Een duidelijk onderling verschil zit echter in het scrollwiel, want de 450M heeft een vrij typische ervaring (gemiddeld zwaar, duidelijk voelbare stappen) echter het wiel van de 530M is opvallend soepel. Dit laatste is prettig voor web en documenten, maar als haarscherpe scroll-clicks van belang zijn voor jouw soort gaming mogelijk toch ongewenst gedrag.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments