Cougar heeft maar weinig voeten aan de grond gekregen in de Benelux, maar inhoudelijk gezien zie ik daar niet veel redenen voor. Er zijn wel wat puntjes van kritiek, of wat elementen om te overwegen, maar dat gaat ook op voor menig concurrent. Het is ietwat jammer, want als gevolg pakken ze een paar euro duurder uit dan de adviesprijs, terwijl populaire concurrenten met uitstekende distributie vaak net onder de adviesprijs vallen. Dat leidt tot levertijden, want de kans dat je één van deze muizen binnen 24 uur thuis hebt is klein, en het feit dat hij netto soms een tientje duurder uit pakt dan een concurrent die in de basis even duur zou moeten zijn. In een scherpe markt als bij game muizen is dat duidelijk iets waar ze aan moeten werken. Bij mij scoren beide muizen wel echt punten door gebruik van een bewezen uitstekende sensor, en daarbij ook gewoon duidelijk aan te geven wat er in zit, en het feit dat ze een redelijk traditionele vorm (oftewel herkenbaar in de hand vanaf dag één) combineren met een duidelijk eigen uitstraling.

Juist wat de uitstraling betreft ontlopen deze twee broers elkaar, want intern zijn beide gebaseerd op diezelfde uitstekende sensor en de bekende Omron switches (al hadden ze best mogen kiezen voor de 10 of 20 miljoen click versies in plaats van 5, iets waar ze nu mee adverteren alsof het helemaal het einde is). De 450M is extreem glossy, wat zonder twijfel een ‘acquired taste’ is (Voordeel: makkelijk poetsen. Nadeel: veel poetsen), terwijl de 530M juist weer geheel mat is, en waar de 450M look voor een groot deel wordt geholpen door de verlichting blijft de invloed op de 530M weer erg bescheiden. Positief is het feit dat je per model ook nog uit andere kleurstellingen kan kiezen, wat in elk geval een extra keuze toevoegt aan de markt welke eenvoudig ‘goed’ genoemd kan worden. Zeker ook in geval van de 450M voor linkshandigen, want die mensen hebben natuurlijk al minder te kiezen.

Voornaamste probleem zit in de grote beschikbaarheid van directe concurrenten waardoor het voor elke ca 50 euro muis lastig is om op te vallen. Ook zien op zich leuke RGB verlichting, maar doet de 450M het m.i. gewoon veruit het best in geheel groen, terwijl je op de 530M uiteindelijk maar weinig ziet van je LED feature. Ook loopt de synchronisatie tussen de LEDs niet 100%, waardoor je beter af bent door de muis gewoon in één kleur in te stellen dan door het spectrum te cyclen, een klein schoonheidsfoutje. De software werkt verder ook prima, maar je zou kunnen zeggen dat het wat verfijning mist die je bij de grootste merken wel krijgt. Als je echter een goede sensorprestatie zoekt met een all-round prima totaalplaatje voor grofweg 50 euro, en de uitstraling je aanspreekt, dan mag je ze zeker op je verlanglijstje zetten. Hou dan wel rekening met het feit dat de 450M wel heel erg spiegelt, en dat het scrollwiel van de 530M slechts marginaal voelbare stappen heeft, maar verder zijn het muizen die je vermoedelijk direct kan oppakken om uitstekend mee te gamen.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments