De Edifier XM6PF set kwam hier op een nogal gelegen moment binnen: net voordat wij een middagje klussen in de agenda hadden gezet; op deze manier konden we eerst een brede selectie muziek voorbij laten komen alvorens we op de details gingen letten. Bijkomend voordeel was ook direct de FM ontvanger, want voor de achtergrond is radio natuurlijk wel wat gezelliger. De eerste indrukken ontliepen de latere indrukken echter niet veel: Er zit meer power in die speakers dan je ze vooraf zou geven, er zit ook zeker meer laag in dan je van de niet-al-te-zware speakers en de niet-al-te-grote sub zou verwachten, en tegelijk merk je ook dat de helderheid van het midden en hoog, en eigenlijk simpelweg de kwaliteit van de tweeter, niet mee kan met een 2.0 setje zoals de Edifier R1280T, laat staan als je er uiteraard een dikke S1000DB naast zet. Heel vreemd is dat ook niet, die is tenslotte iets (of in het geval van de S1000DB 5x) duurder en in die set is er geen budget ‘verloren’ geraakt aan een subwoofer. Mid- en high komt wel op een comfortabele en gebalanceerde manier tot uiting, en van een redelijk detail is ook nog sprake, maar een 2.1 set van 80 euro en loepzuiver geluid? Mwah.


Enkele uren verder waren wij eigenlijk wel verbaasd hoe goed dit ogenschijnlijk simpele pc speakersetje niet alleen de kamer goed wist te vullen, maar ook twee kamers verderop nog prima voor de dag kwam. Bij 100% volume is de vervorming duidelijker en merk je dat de drivertjes feitelijk voorbij hun kunnen schieten, maar je kan een heel eind gaan voordat dat een overweging is; meer dan ver genoeg voor iemand die op een meter of twee voor de speakers zit. Duiken we iets meer in de nuance dan zien we ook de beperking van een wat kleinere sub (vergeleken met de dikkere sets hier, niet zozeer zijn eigen klasse). Zet je hem bescheiden open dan vormt hij een nette aanvulling op het geheel, en – ik generaliseer maar even- een jongere luisteraar met een voorkeur voor laag zal zich gelukkig prijzen met de sub capaciteiten nog een standje verder open, maar schiet je iets te ver door en je begint je besparing ten opzichte van een set zoals de Edifier C3X duidelijk te horen. Hetzelfde gaat op wat betreft de primaire driver en de tweeter; je moet ze niet als een audiofiel benaderen want dan missen ze dus duidelijk dat stukje kwaliteit. Al snel schakelden we naar muziek met meer focus op vocals met het vermoeden dat de zwakke plek daarmee duidelijker zou worden, maar dat viel eigenlijk erg mee waardoor de totale balans van wat er uit komt, concessies merkbaar of niet, wel prettig te noemen is.

Wat wij inmiddels wel konden verwachten was dat de aanwezigheid van een subwoofer in games en films juist weer meerwaarde konden tonen ten opzichte van de 2.0 sets, en dat was ook zeker het geval. Nu is de intro van Battlefield 1 an sich al indrukwekkend, maar met onze eerdere hardware aan de kant en deze budget Edifier op tafel kwam het kippenvel even goed weer terug. Nee het is geen C3X (bijna 2x duurder) of S760D (600 eur?), maar de wat goedkopere main drivers en tweeter spelen op die momenten duidelijk minder een rol in de speelervaring die gerust uitstekend genoemd mag worden, en de sub knalt op die momenten goed mee met alle actie. Het was dus een beetje verwacht, maar ons vermoeden werd duidelijk bevestigd na de eerste rondjes gamen: Dit is een lekker setje voor mensen die primair gamen, ook wat films kijken, en daarbij van tijd tot tijd ook nog wat muziek willen luisteren, maar zeker niet andersom. Voor dat laatste is een set als de R1280T simpelweg overtuigend beter en dat kan ik stellen zonder dat ik ze er direct naast hoef te zetten.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.