Als fanatiek gamer die de dertig inmiddels is gepasseerd heb je gegarandeerd ervaring met de vele mainstream 2.1 setjes die de markt de jaren hebben overspoeld. Kijk je enkele jaren later (en vermoedelijk met wat meer centjes op je naam) terug dan heb je ook geleerd dat je eigenlijk toch wel wat meer aan speakers uit wil geven dan de 50-100 euro waarvoor de meeste over de toonbank gaan, en vooral de primaire satellieten niet wil verwaarlozen. Nu is van dat laatste geen sprake, maar we zitten met de Edifier XM6PF aan de onderkant van de markt en daar zijn concessies en lastige keuzes nu eenmaal onvermijdelijk: voor een paar tientjes meer koop je een C3X die op alle fronten overtuigend beter presteert, en voor een niet noemenswaardige hoeveelheid meer zien we 2.0 sets (R1280T, R1100) die puur op gebied van muziekweergave even overtuigend beter zijn en meer detail bieden. Als het op concessies aan komt dan durf ik echter wel te stellen dat Edifier hier een zeer redelijke balans heeft weten te treffen tussen prestaties en betaalbaarheid, en gelukkig zonder nare trucjes uit de hoed te toveren. Twee concrete voorbeelden van m.i. nare besparingen in populaire 2.1 sets vandaag op de markt: 1) het toevoegen van een blok staal om maar luxer aan te voelen in de doos in de winkel, en 2) Een gat bovenin de satelliet te zetten met een roostertje maar dan gewoon geen tweeter erachter zetten. Er lijkt zelfs een model te zijn die beide combineert, ahem. Besparingen zijn er, maar de set maakt de indruk dat ze in elk geval de focus hebben gelegd om voor dit bedrag een gebalanceerd setje te bouwen.

Concessies of niet, het is geen armoe om met deze Edifier XM6PF te leven, zowel op gebied van geluid als features (met o.a. een FM radio ontvanger, USB poort, SD kaartlezer en nog een afstandsbediening erbij), en laten we ook de uitstraling niet vergeten; het is best een net setje om te zien, zij het wellicht een tikkeltje onopvallend of recht-toe-recht-aan. Als je beter gewend bent dan mist de set dus wat zuiverheid / kwaliteit, maar (en dat hebben we ook wel eens gezien) het zijn geen speakers die pijn lijden om een laag, gangbaar, of zelfs flink hoog volume aan te bieden met een prima geluid. Sterker nog, een flinke kamer vullen hebben ze echt totaal geen moeite mee, en eigenlijk alles wat wij speelden kwam minstens redelijk voor de dag, of goed met het budget in het achterhoofd. Laat het echter duidelijk zijn dat dit primair een set is voor gamers; zij vinden hier weinig om over te klagen, ook niet als zij wat film- en muziek van tijd tot tijd erbij op willen pakken, maar dat voor primair muziek luisteren de eerder genoemde 2.0 setjes een betere balans bieden; vandaar ook vermoedelijk de aanwezigheid van beide producten op de markt. Kortom, als 80 euro je budget is en je zoekt een net setje om lekker mee te kunnen knallen in games (en daarbij een beetje all-rounden), dan kan je het een heel stuk slechter treffen dan met deze Edifier XM6PF. Edifier zet wat mij betreft hun prijs-prestatie plaatje ook in dit segment prima voort.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”363843″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.