Met behulp van de X-Rite iDisplay Pro heb ik dit scherm aan enkele tests onderworpen. Geen extreme lijsten met testresultaten, maar hopelijk een begrijpelijke samenvatting voor iedereen in een overzicht wat in korte tijd te begrijpen moet zijn en daarbij een duidelijk beeld te schetsen van de prestaties.

Het eerste wat we gaan bekijken is het bereik van kleuren wat dit scherm weer kan geven, dit doen we door het gemeten kleurspectrum naast het sRGB spectrum te leggen. Met 96% van het sRGB binnen het bereik geen slechte score. In hoeverre die paar procent een rol speelt bij fotobewerking vind ik lastig om te oordelen, een geinformeerde gok zou zijn ‘praktisch niet’, behalve bij gebruikers op het hoogste niveau van beeldbewerking. In een directe subjectieve vergelijking met de eveneens aanwezige EV2750 (die 99,2% sRGB bereik neerzette) was (beide schermen na definitieve calibratie) feitelijk geen onderscheid te maken. Ik laat het echter aan de foto-pro’s over om deze meetwaarde in acht te nemen.Positief is de witbalans vanuit de fabriek, praktisch perfect. Hetzelfde gaat op voor de gammawaarde die met 2,20 exact zit waar je hem wilt hebben. Kijken we voor de aardigheid naar de gamma bij rood, groen en blauw zien we dezelfde perfecte scores terug. Kudos voor de calibratie vanuit de fabriek. In de regel heeft die calibratie gevolgen voor de maximale helderheid en contrastwaarde. Laatstgenoemde is met 1039:1 uitstekend, echter grotendeels vanwege de prima ‘black level’, met 0,26 cd/m2 op maximale helderheid is zwart ook goed zwart. Maximale helderheid is met 275 cd/m2 echter niet bijzonder hoog, en een stukje lager dan de specificaties. Hoewel die waarde nog altijd ruim voldoet voor een goed verlichte ruimte, is het verschil met de ca 350 cd/m2 van de EV2750 duidelijk zichtbaar, en een mogelijke overweging bij omgevingen met extreme lichtinval.
Na calibratie zien we net als bij de EV2750 werkelijk uitstekende nauwkeurigheid wat grijs- en kleurwaardes betreft.Backlight bleeding blijf beperkt vergeleken met mainstream IPS panelen, echter de EV2730Q doet het op dat vlak toch ietsje minder dan de EV2750 en FS2735 waarbij backlight bleed totaal geen naam mocht hebben. We zien in dit paneel een marginaal beetje bleed vanuit de vier hoeken. Niet veel, en bijna opvallend symmetrisch.


Uniformiteit van de helderheid is met 89% niet verkeerd, en bij elke standaard keurig, maar ook hier moet de EV2730Q zijn meerdere erkennen in de EV2750. Opvallend is niet zo zeer die maximaal 11% afwijking, maar meer het feit dat deze zich al op sommige punten rond het midden van het scherm bevindt, terwijl je dit in de regel pas richting de randen of hoeken aantreft. Uniformiteit van de kleurtemperatuur is met maximaal 4% afwijking en gemiddeld minder dan 2% afwijking uitstekend.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.