De Eizo EV2730Q is deels ‘freak’, deels een echte Eizo. Vooral wat de bouwkwaliteit betreft valt er geen kwaad woord over dit aparte scherm te zeggen. Het scherm is net als zijn broertjes uitzonderlijk stevig en tevens goed verstelbaar. Zaken zoals kunnen kantelen ontbreken uiteraard omdat een vierkant kantelen wat zinloos is, maar verder heeft ook de EV2730Q losse heupen. Ook is het scherm dankzij de kalibratie vanuit de fabriek direct uit de doos prima afgesteld; we zagen perfecte gamma scores en uitstekende nauwkeurigheid wat grijs- en kleurwaardes betreft. De combinatie 26,5” en resolutie van 1920×1920 leidt ook tot een prettige DPI: scherper dan een 24” 1080p scherm, maar zonder scaling issues van 4K panelen.

Toch valt er wel wat aan te merken, waarbij Eizo het zichzelf vooral lastig heeft gemaakt met de EV2750 die wij onlangs bekeken. Die was met een prijskaartje van 830 euro al zeer prijzig, maar de EV2730Q is nog enkele tientjes duurder. Daarbij is backlight bleeding goed beperkt, maar deed de EV2750 dat toch even beter. Hetzelfde gaat op voor de uniformiteit van de helderheid, ook die mag je goed noemen, maar wederom moet hij zijn meerdere erkennen in zijn 16:9 broer. Maximale helderheid had ook een tikkeltje hoger gemogen, al is dat vanuit praktisch perspectief voor een dergelijk scherm niet heel spannend. Verder helpt het vermoedelijk ook niet dat Eizo heeft laten zien dat ze hele chique schermen weten te maken, maar zelfs de grootste liefhebber van geiten wollen sokken zal toch niet echt warm kunnen worden van de suffe zakelijke uitstraling van het frame van de EV2730Q.

Toch is een directe vergelijking met een ander scherm wat scheef vanwege het feit dat Eizo met dit vierkante scherm iets neer zet waar simpelweg geen enkel direct alternatief voor bestaat. Dat heeft absoluut nadelen, bijvoorbeeld dat zelfs een casual spelletje veelal uitgesloten is vanwege een gebrek aan ondersteuning voor de resolutie, maar ook zeker voordelen: zelfs in een bescheiden testperiode en bij zakelijk gebruik merk je al snel dat die extra (laten we niet vergeten, bijna 80% vergeleken met een 1080p scherm!) hoogte soms verdomd goed uit komt. Er was een tijd, voor 1440p schermen, dat ik vast hield aan 1200p boven 1080p schermen vanwege de extra hoogte, en de EV2730Q bracht die warme gevoelens voor vertikale resolutie bij een aantal gebruiksdoeleinden absoluut terug. Ik kan mij goed voorstellen dat programmeurs, grafische ontwerpers, of spreadsheet verslaafden dit concept zien en daar een verhoging van productiviteit in zien, naast natuurlijk een scherm wat voor hen ook prestaties neer zet. Zeker wanneer je twee van deze schermen zou combineren zou je een gigantische netto werkruimte creëren zonder dat je extreem veel ruimte in de breedte nodig hebt op je bureau. Voor de zakelijke doelgroep denk ik dat de EV2730Q zeker overwogen mag worden als all-round zeer goed scherm met dat unieke voordeel van al die extra vertikale werkruimte, maar wel met de wetenschap dat je voor iets minder geld schermen met traditionele beeldverhoudingen kan vinden die nog iets beter presteren en tevens voor een eleganter plaatje zorgen op je bureau.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”281454″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.