Review: Eizo FS2735
Productpagina @ Eizo


Bijna een jaar is gepasseerd sinds mijn laatste (en eerste overigens) monitor review. Hoog tijd voor een nieuwe dus. In dat jaar heeft de monitorenmarkt niet stil gestaan, sterker nog: 2015 is een bijzonder goed jaar geweest voor de liefhebbers van goede schermen. Hoewel er geen monitor reviews bij zijn gekomen heb ik niet stil gezeten, en heb ik een flink aantal schermen zien passeren. TN panelen, IPS panelen, 60Hz panelen, 144Hz panelen, 24” schermen, 27” schermen, 29” ultrawide schermen, en dan ook nog eens van Full HD tot en met 4K. Daarmee zal ik niet claimen dat ik alles weet, verre van, maar alles bij elkaar vormt toch geen onaardige basis. Net als vorige keer gaan we ook geen extreem lange review bouwen zoals enkel de echte die-hard monitor fanaten weten te produceren, maar een begrijpelijke balans opzoeken voor zowel de leek als de doelgroep: in het geval van het scherm van vandaag ‘de gamer’ of eigenlijk ‘de veeleisende all-rounder die ook games speelt’.

Het voordeel van veel kunnen ervaren is dat je op een gegeven moment wel weet wat je zelf wilt. Zo was het 29” Ultrawide (2560x1080p) toch niet voor mij, vond ik 4K eigenlijk niet overtuigen vergeleken met 1440p, maar vond ik een 27” of 28” scherm toch wel prettiger in de praktijk en indrukwekkender wat games betreft dan de 24” schermen. Als je een beetje serieus wilt gamen dan is 144Hz toch wel een hele fijne bonus, meer dan G-Sync of Freesync zolang je een beetje GPU hebt, en als echte all-rounder met aardig wat foto activiteit had IPS toch de voorkeur boven TN. Oftewel 27”, 1440p, IPS, 144Hz graag! Ahem, het kwam niet als een verrassing dat ik weer eens een dure smaak leek te hebben, en overigens bleken sowieso maar vier schermen op de hele markt aan dat eisenlijstje te voldoen.

De Eizo Foris FS2735 is daar één van, en is het scherm waar we vandaag naar gaan kijken. Één ding is zeker, net als andere Eizo schermen is het geen model voor mensen met hun hand op de knip, want een prijskaartje van 1099,– euro is niet misselijk en zet de druk direct op de ketel; een dergelijk prijskaartje schept aardig verwachtingen. Eizo claimt dat hun producten echter kwalitatief van een andere orde zijn dan de concurrentie omdat ze het ontwerp en de volledige productie in Japan uitvoeren, en dat wil ik natuurlijk wel eens ervaren.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.