‘Alle mooie dingen kosten geld’ werd mij veel verteld. De Eizo FS2735 past goed in dat gezegde, want hij is even zo mooi als dat hij prijzig is. De ‘elephant in the room’, de prijs, kan je natuurlijk lastig negeren en voor velen zal het voldoende zijn om dit scherm van hun wenslijstje te verwijderen. Er zijn ook veel invalshoeken die de prijs op het randje van het belachelijke zetten: Zo kosten 24” 1080p 144Hz schermen een kwart van dit scherm, 27” 1080p 144Hz schermen iets van een derde, en 27” 1440p schermen ook niet veel meer dan dat. Zelfs een IPS scherm met die afmetingen en resolutie hoeft niet meer dan 400 euro te kosten. Voor een jonge gamer is een scherm als dit vermoedelijk dan ook niet meer dan een droom, en voor een niet gamer wellicht complete waanzin.

Zodra je echter het beste van beide, nee: alle, werelden wilt combineren: IPS scherm voor uitstekende kleurweergave en kijkhoeken, 144Hz voor ultiem snel gamen, en 27” en minimaal 1440p voor zowel de game-ervaring als productiviteit, dan kom je toch in een pittige prijsklasse uit en tevens bij slechts één fabrikant wereldwijd die die panelen kan maken: AU Optronics. Ondanks dat de ontwikkelingen op het gebied van monitoren niet stil staan geeft dat enigszins aan dat het prijspremium voorlopig nog niet zal verdwijnen. Laat het duidelijk zijn: als je geen concessies wilt doen kost een monitor je een flinke zak centen.

Maar zelfs binnen het handje vol modellen die aan die pittige eisen voldoen is de Eizo FS2735 met enige marge de meest prijzige. Ik vermoed dat Eizo een directe concurrentie met Asus of Acer op prijs niet aan wil (of kan) gaan waardoor duidelijk is gekozen voor kwaliteit en extra features. Kwaliteit komt in de vorm van een fantastische afstelling vanuit de fabriek (kalibratie) die het scherm zelfs voor foto fanaten direct uit de verpakking fantastisch maakt, of de FS2735 feitelijk gewoon een ultieme all-rounder maakt. Kleurweergave is fantastisch, grijswaardes zijn fantastisch, praktisch alle resultaten met betrekking tot de beeldkwaliteit zijn fantastisch. Enkel de uniformiteit van de backlight zou nog iets strakker mogen, maar dat staat welke vorm van gebruik niet in de weg. Prijzig of niet, Eizo zal de all-round gebruiker die toch al naar een prijzig scherm kijkt met deze standaard afstelling toch zeker aantrekken.

Features zoals het kunnen kantelen en in hoogte kunnen verstellen zijn vanzelfsprekend en ook niet uniek, maar vooral de besturing via software en via de app (die via bluetooth met je scherm verbindt) is een bijzonder prettige toevoeging en een mooi stukje meerwaarde voor gamers die hun instellingen zelfs tijdens het gamen willen aanpassen. En instellingen krijg je, van keurige standaard instellingen tot een flink aantal instellingen die de game ervaring verbeteren (sterker nog, praktisch oneerlijk voordeel geven) tot knappe toevoegingen zoals de anti blur backlight modus die voor een high-end game pc veel relevanter is dan G-Sync of FreeSync. Nu zou de app nog wel iets vlotter mogen reageren, maar nadat je de instellingen per game hebt staan merk je daar weinig meer van en gezien de rest is het niet meer dan een minuscuul hikje in een geweldige prestatie van dit scherm.

Uiteraard hamert Eizo er graag op dat hun ontwikkeling en productie in Japan plaats vindt wat voor betere kwaliteit moet zorgen, en het scherm is ook zeker fysiek stevig. Echter feitelijke onderbouwing is niet te vinden op de site en tevens kan ik er ook geen uitspraken over doen met het scherm voor mijn neus totdat dit scherm vele jaren oud is. Toch siert het Eizo dat zij deze claim ook daadwerkelijk onderbouwen, iets wat fabrikanten ondanks claims over de kwaliteit maar zelden doen, met een garantie die de concurrentie simpelweg niet biedt: 5 jaar on-site garantie op defecten aan de constructie of het LCD paneel, en een zes maanden ‘zero bright pixel’ garantie. Hoe je die garantie wil waarderen is subjectief, maar de wetenschap dat er binnen een dag of twee-drie een nieuw scherm staat als er problemen mee zijn is wel fijn. Hoewel monitoren in de regel aardig lang mee gaan lijkt deze extra garantie wellicht niet bijzonder, maar laten we niet vergeten dat high-end schermen als deze de grens verleggen en gevoeliger zijn dan mainstream, iets wat ik helaas moet beamen met een inmiddels defecte Asus PG278Q naast mij (in welk geval je hem dus enkele weken zal missen als je deze opstuurt). Daarbij wil ik wel opmerken dat het Eizo niet zou misstaan als ze de dode pixel garantie zouden uitbreiden tot de gehele garantieperiode, zoals Dell doet (mits je het scherm bij Dell aanschaft voor een flinke meerprijs!).

De Eizo FS2735 is simpelweg een bijzonder beeldscherm en een knap stukje techniek. Fysiek vind ik hem nog redelijk ingetogen en had ik het zelfs als dertiger niet erg gevonden als hij nog ietsje opvallender was geweest, maar wat prestaties betreft is het een beest. Razendsnel gamen, bloedmooi beeld, uitstekende afstelling vanuit de fabriek, handige game-verbeterende trucjes, handige software en app, en vooral ook de heerlijke anti blur modus. Een scherm waar ik als gamer werkelijk intens gelukkig van word wanneer ik er achter zit. Dat werd ik ook van de Asus PG278Q in de tijd toen ik op 144Hz ging gamen, maar baas boven baas en als je vervolgens met foto’s aan de slag gaat, of zelfs maar gaat browsen, dan komt het uitstekende (gecalibreerde) IPS paneel toch beter uit de verf wat dit scherm naast bruut game-scherm gewoon een fantastische alleskunner maakt. Extreem happy geek out.


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.