Met behulp van de X-Rite iDisplay Pro heb ik dit scherm aan enkele tests onderworpen. Geen extreme lijsten met testresultaten, maar hopelijk een begrijpelijke samenvatting voor iedereen. Daarbij moet ik aangeven dat mijn ervaring met het testen van monitoren nog niet op het niveau is van bijvoorbeeld TFT Central of Hardware.info, maar dat we desondanks een duidelijk beeld van deze Eizo neer moeten kunnen zetten.

Het eerste wat we gaan bekijken is het bereik van kleuren wat dit scherm weer kan geven, dit doen we door het gemeten kleurspectrum naast het sRGB spectrum te leggen. Met 99.2% van het sRGB binnen het bereik is het aannemelijk dat de laatste 0.8% binnen de beperkingen van de meetapparatuur liggen, wat je hier wilt is dat je scherm als het even kan 100% sRGB weer kan geven voor praktisch (voor de doelgroep) weergave van beeldmateriaal. Hoe dan ook een uitstekende score voor het kleurbereik.


Nog mooier zijn de afwijkingen van de kleurweergave met een gemiddelde van minder dan 1 DeltaE! DeltaE? Wasdat? Nou, we maken het simpel: Een afwijking van minder dan 2 DeltaE is de grens van wat normaliter als een succesvolle kalibratie betekent, oftewel een goed afgesteld scherm. Een afwijking van minder dan 3 DeltaE mag je beschrijven als ‘niet zichtbaar voor het menselijk oog’. Een echt uitstekend resultaat dus voor de Eizo FS2735, waarbij enkel de afwijking bij rood (2.5 DeltaE) iets hoger (maar nog altijd uitstekend) uitvalt, wat interessant is omdat de iDisplay Pro die ik gebruik daar normaliter net iets zwakker zou zijn. Al met al een bijzonder mooie score.


Een ander resultaat die voor het grote publiek van belang is is het contrast, en daarmee de zwartwaardes en witbalans. Uiteraard willen we dat zwart ‘echt zwart’ is, en wit ‘echt wit’ en niet gelig of blauwig. Op 100% helderheid s de gemeten helderheid in het zwart 0,31 cd/m2 wat simpelweg een uitstekend resultaat is en je als ‘zwart’ zal ervaren. De maximale helderheid is met 343 cd/m2 ook dik in orde, de kans dat je op 100% helderheid wilt werken acht ik daarmee niet bijster groot want het brand zowaar je ogen. De kleurtemperatuur is met een gemiddelde van 6619K ook bijzonder goed in orde (6500k is de doelstelling, maar dit zit er keurig bij in de buurt), laten we niet vergeten dat het scherm ‘zo’ uit de fabriek komt rollen, dus zonder handmatige kalibratie achteraf! De gemiddelde afwijking van de kleurtemperatuur met een flink aantal meetpunten over het hele scherm bedraagt minder dan 3%, met uitschieters tot net geen 5%, dat wil zeggen dat de kleurtemperatuur op andere plaatsen dan het midden van het scherm niet noemenswaardig anders is.

Ook de scores op gebied van gamma en de grijswaardes zijn even zo indrukwekkend. Een default gamma van 2.18 (2.2 is perfect) is simpelweg geweldig, en de afwijkingen bij grijsweergave zijn niet groter dan die bij kleur. Gemiddeld minder dan 1 DeltaE, waarbij enkel de donkerste grijze tonen richting de 2 DeltaE gaan met een maximum van 2.7 DeltaE. Waarbij ook hier de scores dus ruim onder de norm zitten van wat je normaliter zal kunnen ervaren.


Het leek tijdens het testen niet op te houden voor dit scherm, want ook de contrastwaardes waren met gemiddeld 1106:1 heel sterk, dikke scores die je als gamer en all-round gebruiker wilt zien. Nadat de review van Hardware.info aangaf dat het contrast in één van de hoeken bij hun sample minder was heb ik tientallen meetpunten aan de randen van het scherm gemeten op eventuele contrastafwijkingen, maar daar was in geen enkel geval sprake van. Niets behalve uitstekende contrastscores, zelfs met gebruik van checkerboards of andere patronen.

Ook backlight bleeding, het doorschijnen van de verlichting wanneer het scherm donker is en de ruimte waar in je zit donker is, is maar zeer beperkt sprake van, zelfs op 100% helderheid. Rechts boven en rechts onder zie je er hele kleine sporen er van, maar je mag dat feitelijk niets noemen. Vanuit een praktisch perspectief wederom een perfecte score op een gebied waar schermen het vaak laten afweten.


Het lijkt haast niet op te kunnen met dit scherm. Is er dan echt niets om over te klagen? Er zijn eigenlijk maar twee elementen die zijn opgevallen in de prestaties van dit paneel. Het eerste is het zogeheten IPS glow, waarbij vooral elementen op een donkere achtergrond een beetje lijken te.. wel.. glowen. Dit zie je dan vooral in de hoeken als je dicht op het midden van je scherm zit of wanneer je het scherm onder een hoek bekijkt. Dit is inherent aan IPS panelen, al kunnen schermen het relatief goed of slecht doen (waarbij het uiteraard geen verrassing is dat deze het relatief goed doet). Ik zou stellen dat dit weliswaar het voornaamste puntje is waar IPS als techniek wat kritiek op krijgt, maar dat dit niet in verhouding staat tot de voordelen.

Het andere puntje van ‘kritiek’ is de uniformiteit van de backlight. Dan kijken we naar de maximale helderheid op verschillende punten. Afwijkingen van maximaal 25% zijn standaard / goed, maar minder is altijd beter. Hoewel de meeste delen van het scherm onder de 15% blijven (een uitstekend resultaat) laat één hoek het afweten met een afwijking van 23%, waarmee de Eizo FS2735 nog altijd wel een goed resultaat neerzet, maar vergeleken met al het spierballen vertoon in alle andere onderdelen voelt dit toch een beetje als verlies. Om het geheel in perspectief te zetten: In de praktijk kan ik niet zeggen dat ik het kan zien, tijdens gamen niet, met foto’s niet, maar de resultaten zijn duidelijk.


Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.