Waar de 901 bij het uitpakken indruk maakte met zijn looks, maakte hij bij het inbouwen een positieve indruk wat betreft de eenvoud van montage, en uiteraard het plezier dat je hebt van het bouwen van een mooie behuizing als deze. Ik zal het stap voor stap doorlopen.

Het i/o paneel van het moederbord zit niet alleen binnen de behuizing, maar ook nog eens wat dieper tussen het zwarte frame, zo zie je er straks niet veel meer van. Het maakt het aansluiten van kabels iets lastiger, maar het resultaat is dat je geen lelijke collectie aan kleuren en verschillende types aansluitingen ziet. Een mooie kabel binder of iets dergelijks en je kan je computer ook van achteren laten zien. Stiekem hoop ik dat ze bij een revisie ook de voeding iets dieper plaatsen, dat deze kabel dan samen met de andere kabels de behuizing uit komt, het zou het nog mooier maken, maar dit is al een stap in de goede richting voor een systeem welke je in het zicht zet.


ITX bordje er in, en nu krijgen we een idee van het formaat. Het is een ruime ITX behuizing, maar de positieve gevolgen van de extra ruimte komen zo al snel naar voren.


Eerst even naar de koeling kijken. Net boven de aansluitingen zit een ruimte om een 120mm ventilator toe te voegen (achter het plaatje waar je “In Win” ziet staan). Schroefje los, ventilator in het bracket schroeven, en terug plaatsen maar.



Daar onder zien we al een klein gaat voor de optische drive.


Net als bij de HDDs net zitten de kabels voor de optische drive ook standaard in de behuizing, waar je normaliter een slim line sata kabel moet bestellen bij gebruik van dergelijke optical drives (scheelt toch weer 5-7 euro). Deze kan je nu eenvoudig z’n plekje in duwen, en klaar.


Ik heb gekozen voor een slot-loading drive, ziet er net wat netter uit dan de tray-loaders die normaliter meer text en logo’s aan de buitenkant hebben, en gezien de locatie werkt deze oplossing in de 901 ook net even lekkerder dan een cd/dvd constant in een lade te moeten klikken.



Voeding schuif je zo naar binnen, en je kan zien dat er nog voldoende ruimte is voor flink langere modellen.


Bij de voeding zien we wederom hoe dik de panelen van de 901 zijn, ook mooie passende schroeven zijn uiteraard inclusief.


Hoewel je kan kiezen voor een luchtkoeler van maximaal 130mm, is er ruimte voor waterkoeling. Omdat het er wel aardig uit ziet heb ik dan ook gekozen dit voorlopig te doen. Eerst halen we dan even een paneeltje van de achterzijde, zo is meteen het i/o paneel goed in beeld, met direct er naast het plekje voor de ventilator.


De koeler schroeven we eerst aan het achterpaneel. De benodigde lange schroeven voor deze installatie zitten ook bij de 901.


Het liefste zou je natuurlijk de koeling binnen het frame willen houden, wat betreft dikte is daar ruimte voor. De manier waarop de slangen zijn aangesloten, en gezien die slangen niet extreem buigbaar zijn, was dit helaas niet passend te maken. Vermoedelijk zal ik nog wel de ventilator naar de binnenzijde verhuizen, maar daar moet ik in de toekomst nog maar even mee spelen.


Je zal hem dus (in elk geval deels) buiten de 901 moeten plaatsen, tenzij je met een specifieke custom opstelling aan de slag wil gaan, en ook dan zal het nog krap worden. In Win geeft ook aan dat waterkoeling eigenlijk aan de buitenzijde moet. Het resultaat is in elk geval opvallend, en ik ben er ook over te spreken.




De slangen lopen keurig via de gaten boven in, ik vind het er zelf goed uit zien op deze manier. Via nog een ander gat komen de slangen uiteindelijk bij de processor. De slangen van de Seidon 120V zijn relatief kort ten opzichte van duurdere modellen, en gezien deze passen zullen de meeste AIO-waterkoeler setjes wel in de 901 passen.



Je ziet nu al dat het benaderen van het i/o panel niet heel handig is. Prima om de pc eenmalig neer te zetten, maar dagelijks je USB sticks achter in en uit pluggen is niet lekker. Gelukkig heb je daar natuurlijk wel 2 front USB 3.0 poorten voor.


Ook in een wat donkere omgeving ziet het er strak uit.


En dan de rest nog: SSDtjes kunnen dus onder de HDD-bay, of er naast, maar je kan ze ook gewoon er in plaatsen; wat je zelf wilt. De bay open je eenvoudig met een duim schroef, en vervolgens haal je de trays er uit.




Helaas geen rubberen ringetjes of iets dergelijks tussen de HDD en de tray. De tray zelf is van staal, waar kunststof gebruikelijk is, deze geeft dus echt niets mee. Geen zorgen over stevigheid in elk geval. Vervolgens schuif je een eventuele HDD zo de SATA aansluiting in.




Hoewel de HDDs op het moment van foto’s schieten nog ontbraken, kwamen er uiteindelijk wel 2 in deze build. De SSD moest dan ook wat meer in het zicht worden geplaatst, en een beetje passend model is dan natuurlijk wel leuk. De Plextor M6S leek mij een uitstekende kandidaat.



Enkel de grafische kaart ontbreekt nog. Dat is uiteraard een kwestie van de stalen plaatjes uit de expansie sloten halen (die kan je terug schroeven indien gewenst), en schuif de GPU er in. Je ziet dat de optionele 120mm intake de grafische kaart in elk geval direct van frisse lucht voorziet, ook zie je dat er nog een flink stuk ruimte is voor noglangere kaarten dan de ca 25-27cm lange Twin Frozr modellen van MSI.


En zo begint het ergens op te lijken. Vind het er nu al aardig uit zien, en dit is nog zonder aandacht aan de kabels te besteden, het inbouwen gaat ondanks de aparte indeling eigenlijk geheel vanzelfsprekend.




Ik zei het al, het inbouwen gaat vanzelfsprekend, en ook de kabels liggen na het aansluiten al in de juiste plek. Een groot voordeel van de 901 is dat de kabels van de 2 HDD hot swap bays en de optische drive reeds aanwezig zijn, en je dus relatief weinig zelf hoeft aan te leggen. Daarnaast is er voldoende ruimte achter het mobo tray om zonder zorgen de kabels achterlangs te laten lopen. Praktisch geen werk.


De hoeveelheid gaten lijken misschien beperkt, maar er zitten er genoeg om geen last te hebben van kabels in het hoofd compartiment van de computer. Zo loopt de CPU Power kabel ook netjes achterlangs.


Tussen de voeding an de achterzijde van je moederbord zit een aardig gat waar alle kabels van de voeding (en ODD) eenvoudig door kunnen. Je wil ze niet te veel laten kruisen, maar je hoeft zeker ook niet op de millimeter te prutsen om het zijpaneel terug te kunnen plaatsen.


Hier zie je dat de standaard kabels niet alleen standaard een mooie zwarte sleeve hebben, maar ook al grotendeels in goede banen worden geleid.


Bij een windowed behuizing telt elk detail, dus dat zij van te voren zorgen voor uniform gesleevde SATA en frontpanel aansluitingen zorgen maakt de afwerking net even mooier (of eenvoudiger/goedkoper als je al van plan was dit zelf te doen). Er is dus aardig aandacht voor de uitstraling van je build, ook intern. Enkel de voeding kabel (of althans, de laatste centimeter) is mij nog een doorn in het oog, en deze zal dan ook nog worden vervangen.



Gezien je aan de achterzijde ook door het glas kan kijken zou je je wellicht zorgen maken over de uitstraling als je de kabels niet netjes laat lopen. Je kan echter enkel met flink licht er op echt door het glas kijken. Op foto’s in studio’s lijkt het inderdaad erg doorzichtig, maar vanuit een praktische hoek kan je echt maar beperkt naar binnen spieken. De glazen panelen zijn er dan ook meer voor de algehele uitstraling van het systeem, dan om heel nadrukkelijk naar de componenten te kijken.


De combinatie van alle standaard aanwezige kabels met sleeves, en de ruimte en uitsparingen, zorgt voor eenvoudig kabel management. Het resultaat ziet er snel erg goed uit, zonder dat je hoeft te investeren in relatief dure aftermarket modding spullen.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.