Wij hebben deze headset nu iets van een maand in huis. Gezien het natuurlijk niet mijn headset betreft zal ik natuurlijk deels moeten vertrouwen op de ervaringen tot nu toe van de trotse eigenaresse, maar uiteraard heb ik ook de gelegenheid gekregen om er uitgebreid mee aan de slag te gaan. De headset die deze Ozone ging vervangen was dusdanig hopeloos dat een vergelijking weinig zin heeft, mijn eigen Ozone Strato Evo is echter een mooi product om hem wel mee te vergelijken. Want een meerprijs van 20 a 25 euro moet toch te merken zijn, en ik was al zeer te spreken over de Strato Evo.

Eerst even de praktijkervaring vanuit technisch oogpunt, want het gebruik van deze headset ging niet zonder slag of stoot op het oudere moederbord waar zij nog gebruik van maakt. De Asus P5B is dan wel een ouder type, maar ik durf te stellen dat er nog voldoende gamers zijn die op een Core 2 Duo of Core 2 Quad systeem en een vergelijkbaar bord zitten; een degelijke cpu uit die periode kan namelijk nog prima mee vandaag de dag. Zij merkte op dat de headset na een koude start soms niet leek te werken, en dat het opnieuw inpluggen van de USB kabel het soms meteen verhielp, maar dat ze de headset soms wel drie keer opnieuw moest aansluiten voordat er geluid uit kwam (En het ligt niet aan de settings, of het herstarten van een applicatie oid), het kwam ook niet altijd voor. Gezien zij de headset vaak opruimt (en dan is de travelcase best handig!) gebruikt ze de front usb aansluiting, echter was er een lichte ruis te horen bij 2 van de 3 USB poorten. Van ruis was bij het gebruik van de aansluitingen achterop geen sprake, dus het ligt niet aan de headset zelf, maar ik vind het een vermelding waard als je nog gebruik maakt van een ouder socket 775 moederbord.

Op de headset geheel uit te sluiten heb ik hem enige tijd op mijn eigen beestje aangesloten gehad, een nieuw z87 platform. Geen problemen dat ik hem opnieuw hoefde in te pluggen na cold boots (na ca 20 cold boots heb ik het opgegeven, bij haar kwam het probleem elke 3e of 4e start meestal al voor). Ook geen problemen met ruis op de front usb poorten of de usb poorten aan de achterzijde (getest op alle USB 2.0 en 3.0 poorten op een Gigabyte Z87X-UD3H). Ook op een laptop met 2e generatie core i7 werkte de headset zonder problemen. Het zal dus niet aan de headset liggen, maar nogmaals, het vermelden waard.

Wanneer je een bezoek brengt aan Nederland.fm en verschillende soorten muziek afspeelt kom je al snel tot de conclusie dat de geluidsweergave redelijk in balans, en eigenlijk all-round prima is. De bass weergave is redelijk maar niet heel zwaar te noemen (Dus verwacht niet dat de bass je oren echt doet nadreunen), de hoge tonen en het midden segment zijn juist opvallend helder. De optie om de instellingen aan te passen is voor muziek luisteren wel erg handig, dus het ontbreken ervan blijft jammer. De instelling waar je het mee moet doen is goed te noemen, maar als je een headset zoekt specifiek om veel muziek te luisteren in plaats van te gamen denk ik dat de Onda Pro het in het 80 euro segment best zwaar heeft. In vergelijking met de Strato Evo denk ik veilig te kunnen stellen dat muziek net wat meer helder klinkt, echter geeft de Onda Pro een minder ruimtelijk gevoel dan z’n broertje. In elk geval is het ontbreken van ruis of gekraak, in combinatie met een comfortabel helder geluid, gewoon voldoende om te stellen dat wanneer net als bij ons muziek luisteren niet de hoofdzaak, maar een toch niet onbelangrijke bijzaak, is van de headset hij gewoon meer dan voldoet.

Voor ik over de game-prestaties begin eerst even het minder spannende onderwerp bespreken: de microfoon. Wij maken beide eigenlijk niet veel gebruik van de microfoon anders dan af en toe een skype call, dus deze ervaring is wat beperkter. Toen wij vroegen hoe onze stemmen over komen leek de andere kant er niet echt koud of warm van te worden, het klonk gewoon ‘uh, goed? Hoezo?” (je kent het wel 😉 ). Omdat deze microfoon, of beter microfoons, juist specifiek goed moeten zijn op het uitfilteren van achtergrondgeluid hebben wij besloten maar een test te doen met de geluidsrecorder, een persoon die in de microfoon spreekt, en een ander die in de achtergrond loopt te toeteren. De resultaten waren niet heel overtuigend; de opname klonk gewoon prima, maar om nou te zeggen dat het resultaat met deze betere filtering ook daadwerkelijk beter is, neu. Wellicht is het enige argwaan tegenover marketing-kreten, of waren de verwachtingen onrealistisch, maar ik kon er weinig van merken. Marketing-termen aside, wat wil je van een microfoon? Hij moet jouw stem gewoon goed doorgeven aan de andere partij, en dat doet de Onda Pro gewoon. Beter dan een budget-headsetje, maar niet met de ‘wow’ van een echte high-end microfoon (Die uiteraard dan ook met een ‘wow’ prijs komt natuurlijk..)

En dan nu het echte werk: Gaming! En laat ik meteen stellen dat het gaming-merk op dit vlak niet teleur stelt. Toen ik mijn dame na enkele weken vroeg of ze gelukkig was met de headset kreeg ik een volmondig “yesss! It’s perfect!”. Het doel van de headset was gaming, en de afstelling lijkt daar ook geheel op gericht. Game geluiden klinken gewoon echt lekker, of je nu een potje Diablo 3 speelt, Call of Duty, Magicka of Starcraft speelt. We hebben beide inmiddels een reeks flink verschillende games gespeeld, en het klinkt gewoon allemaal goed. Helder, en met een focus op het midden en hoge segment. Het klinkt cheesy, maar het voelt alsof je echt midden in de actie staat. Het maakt stemgeluiden ook lekker duidelijk en op geen moment dof. Het is merkbaar dat de focus lijkt te liggen op fanatieke of zelfs pro-gamers, die meer interesse hebben in scherp geluid en het goed kunnen verstaan van hun teammates, dan op single-player gamers die wellicht tijdens shooters nog wat meer (lees: eigenlijk overdreven) diepe bass tonen willen horen. Begrijp mij niet verkeerd over die bass, de game prestaties zijn gewoon in het hele segment echt uitstekend, en een duidelijke stap vooruit van mijn Strato Evo.

Ook op het gebied van comfort heeft de Onda Pro er twee fans bij gekregen. Zowel de oorschelpen als de band om je hoofd is van opvallend zacht materiaal gemaakt wat gewoon erg lekker zit. De oortjes vallen geheel om je oren heen wat ik erg waardeer, en ze sluiten ook goed af zonder het gevoel te geven dat de ventilatie tekort schiet. Daarnaast is de headset opvallend licht van gewicht, en gezien de flexibiliteit van de headset is de druk waarmee de headset op je oren zit lager dan bij de Strato Evo en bijvoorbeeld de Sennheiser PC360 die ik voorheen had. Het maakt dat de Onda Pro ondanks dat het een opvallend beestje is, gewoon een lichte en erg comfortabele headset in het gebruik. Zelfs na enkele uren gebruik viel er niets te klagen, en een goed klinkende headset die niet lekker zit heb je natuurlijk niets aan.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.