De doelstelling van Phanteks was bij hun eerste behuizingen al duidelijk: Liefhebbers van waterkoeling een ideale behuizing geven. Dat lijkt ze goed te lukken, want net als zijn voorgangers heeft de Evolv ATX aardig wat vriendelijke montagemogelijkheden voor de benodigde onderdelen. De extreme mogelijkheden van bijvoorbeeld de Enthoo Primo ontbreken in deze Evolv ATX vanwege het feit dat deze Evolv de afmetingen heeft van een traditionele tower computer, maar met ruimte voor drie forse radiatoren moet zelfs een serieuze waterkoeler toch wat leuks kunnen doen. Zoals met andere Phanteksjes zullen de liefhebbers stuk voor stuk hun gewenste indeling kunnen vinden.

Kijken we naar de grotere markt dan zullen die niet ongelukkig zijn met de aanwezigheid van drie 140mm stock ventilatoren. Een stevige stock setup, al mag je voor dergelijke bedragen wel één en ander verwachten dus krijgt Phanteks er op dat punt zeker geen bonuspunten voor. Hoe dan ook, vanuit een praktisch perspectief voldoende koeling en meer dan voldoende mogelijkheden om het uit te breiden.

Dat koeling-geweld komt niet zonder keerzijde, en dat is dat de behuizing van nature geen extreme geluidsdemping lijkt te bieden. Stevige materialen hebben in de regel een positief effect, en Phanteks zorgt voor demping bij het plaatsen van onderdelen die geluid produceren: voeding, pomp en externe HDDs. Met de case fans en Fractal AIO op volle toeren is er echter sprake van een duidelijk hoorbare airflow, al zorgt de aanwezigheid van de PWM fan hub er voor dat je dit in de praktijk normaliter niet hoeft mee te maken. Ik vermoed dat de combinatie van ventilatieroosters en het feit dat aluminium deuren, die meer speling bieden dan traditionele stalen panelen met stukje overlap, simpelweg meer geluid door laten. Is hij luider dan andere torens? Ik denk het niet, al ontbreekt een manier om dit goed te vergelijken. Wat ik wel kan stellen is dat wanneer je voor pure stilte wilt gaan, je zoals altijd wilt zorgen voor componenten die van hunzelf ook lekker stil zijn. Ik vermoed dat de ventilatie Met de standaard aanwezige ventilatoren op de PWM-hub, en de PWM instelling op de vooraf ingestelde ‘silent’ mode, heb je wel degelijk een stille behuizing voor je staan.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
5 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marco
Marco
4 jaren geleden

I noticed that you have installed the fans radiator as intake in the top.
I prefer this solution, as already adopted in my HAF X, that takes fresh air from outside to grant a better colling to the radiator.
Have you modded something to fit the fans or the installation is quite standard ?
thanks in advance

Marco
Marco
4 jaren geleden

Thank you Stephan for your feedback

Frederik D. M.
Frederik D. M.
4 jaren geleden

How did you get the fans above the radiator? Can’t get my Corsair fans to fit nicely without bending the topbracket abit..

– Frederik D. M.