Waar de Silent Base 800 vooral een presentatie van degelijkheid en goede uitvoering was laat be quiet! met de Dark Base Pro 900 zien dat ze ook echt kunnen innoveren en dat terwijl ze er ook nog even een schepje bovenop doen wat de bouw betreft. De Dark Base Pro 900 is, bij welke standaard dan ook, een echte high-end behuizing.

Een aantal features zijn vooral leuk, denk bijvoorbeeld aan de ingebouwde draadloze QI lader voor je telefoon of de twee LED strips in vijf kleuren. Andere features zijn knappe verbeteringen van bekende concepten, bijvoorbeeld de ingebouwde PWM fan hub die zowel 4-pin als 3-pin ventilatoren aanstuurt maar even goed met een handmatige slider bediend kan worden, of de manier waarop de uitstekende stoffilters en geluidsdemping in de behuizing is verwerkt. De klapper is uiteraard de geheel modulaire opbouw die niet in het teken staat van ‘zo veel mogelijk opties voor marketing-geblaat op de productpagina’, maar om een aantal echte oplossingen te bieden: de optie om ruimte te maken voor extreme radiatoren en waterkoeling, en uiteraard de knappe oplossing om het gehele binnenwerk op zijn kop te zetten zodat het één van de weinige behuizingen is die vanaf de rechter kant van de case te bewonderen is. Dat gaat niet geheel zonder onvermijdelijke overwegingen, zoals het feit dat je systeem dan wel ondersteboven zit, het flink schroeven is voordat je die opzet in elkaar hebt zitten, en het feit dat hierdoor een strakke afwerking van de voeding achterwege moet blijven voor elke oriëntatie. Vooral dat laatste is wat jammer wanneer je een meer typische indeling gebruikt zonder luxe kabels, al lijkt be quiet! uit te gaan van zeer high-end builds met custom kabels en custom waterkoeling getuige zowel de standaard aanwezige reservoir- en pomp brackets, als uiteraard de niet misselijke prijs. Hoewel maatvoering een persoonlijke overweging is denk ik persoonlijk dat de forse, maar niet overdreven afmetingen van deze behuizing gecombineerd met alle mogelijke koelopties als een sterk pluspunt mag tellen; die opties zijn namelijk concurrerend met veelal veel grotere torens. Nu is de Dark Base groot genoeg om indruk te maken, maar nog redelijk binnen het praktische bereik van de full tower.

Het is vermoedelijk de prijs die meer budget-georiënteerde liefhebbers afschrikken, en laten we ook voorop stellen dat dergelijke bedragen absoluut niet noodzakelijk zijn voor een kwalitatief keurige build (waardoor dit dus per definitie een enthousiast-class product is), maar kijken we naar deze knappe featureset, de bouwkwaliteit en afwerking en het heerlijke glazen zijpaneel (Even los van het feit dat je duidelijk kan zien dat deze interne constructie niet goedkoop is om te maken), dan is de prijs verre van onredelijk. Vooral de materialen maken de high-end indruk, al is aluminium wel wat gevoelig voor vingers waardoor regelmatig schoonmaken onvermijdelijk is als je constant met je tengels aan het deurtje wil zitten, bij voorkeur niet doen dus. Over de koeling en geluidsproductie hebben we het dan overigens nog niet gehad, maar zelfs met de meest dikke componenten van dit moment (zoals een i7 6950X en GTX 1070 en 1080) is er niet eens een reden om de standaard koeling met drie 140mm ventilatoren van de stilste stand af te halen, laat staan als je gaat investeren in een visueel nog knappere oplossing. Zowel koeling als geluidsproductie zijn dan ook een non-issue zoals je graag zou zien in deze klasse.

Hoewel overkill (of te prijzig) voor de massa is de be quiet! Dark Base Pro 900 een beest van een case en een voorbeeld van hoe wij producten voor de echte liefhebber graag zien: functioneel innoverend, uitstekend gebouwd, en met een afwerking waar je u tegen zegt; een waar vlaggenschip.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250250250

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.