Tower-koelers worden normaliter aangeschaft om zware processoren koel te houden. De Intel Core i7 4770k is een mooi voorbeeld van een stevige consumer-grade processor, en met de optie tot overclocken is hij in staat om zelfs de zwaarste processorkoelers aan het werk te zetten.

In combinatie met een Gigabyte Z87X-UD3H test ik de chip zowel op 3.9GHz en 4.2GHz @ 1.20V. Hoewel de stock snelheid technisch gezien 3.5GHz is, is 3.9GHz de normale boost speed, en ook die zal een niet overclocker toch wel stabiel willen bereiken.

Overige punten:
– De omgevingstemperatuur tijdens testen een constante 23 C
– Gezien ik niet altijd dezelfde case kan gebruiken maak ik gebruik van een open test bench: de Cooler Master Test Bench v1.0
– Geen verdere ventilatoren of koeling, enkel de onderdelen die de fabrikanten in de doos mee leveren worden gebruikt
– Ik gebruik de meegeleverde koelpasta, mocht je dat er niet bij krijgen gebruik ik Arctic MX-4.
– Voor load test gebruik ik Prime95 met de setting In-place large FFTs. Een zware belasting die in de praktijk bij gaming of video-edit-werk niet zal voorkomen, dus neem dat in overweging bij je eventuele aanschaf.
– Ik noteer de temperatuur nadat deze minimaal 15 minuten onveranderd blijft.
– Bij het passeren van 70 graden Celcius (AMD) of 90 graden Celcius (Intel) faalt de koeler een test, en vervallen de resultaten op die instelling. Ik het dan niet aanraden om die betreffende koeler in het dagelijkse leven te gebruiken met die bepaalde instelling, gezien andere factoren zoals een warme zomer dag, of de opbouw van stof in de case, dan wel tot kritieke temperaturen kunnen leiden.

Gezien het AMD systeem zijn exit maakt, en ik die testmethode in vele voorgaande koelers heb gebruikt, hou ik het voor die setup even bij een verwijzing naar een eerdere review:
productreview: Cooler Master Seidon 120V review door Foritain

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.