Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overclocken, ook met zeer krachtige koeloplossingen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overclocks kan bereiken.

Deze koeler is getest op zowel het AMD 760k systeem omdat ik benieuwd was naar de vergelijking met de Scythe Mugen 4 PCGH, als het Intel i7 systeem om hem te vergelijken met de Scythe Ashura en de Noctua NH-U12S.

Eerst even de grafiek uit de oude doos erbij! Het grafiekje met de AMD resultaten (een deel weggelaten, het werd een te lange lijst). Er zal nog 1 koeler op dit systeem worden getest na deze, daarna is het exit amd-760k setje.


We zien dat de Cooler Master Hyper 612 Ver 2 het prima doet. Dicht in de buurt van de iets duurdere Phanteks TC12DX, en ook CM’s eigen Seidon 120V AIO waterkoeler. Het voordeel van de nieuwe 612 is dat deze zowel op lage als hoge toeren erg stil is, en dus van mij niet van de 100% PWM stand af hoeft om hem “leefbaar” te houden. Zodra je de geluidsproductie beperkt wil houden doet deze koeler het dus nog iets beter dan die concurrenten.

Voor veel mensen zal de vraag wellicht zijn “Mugen of 612”. Hij is ietsjes luider dan de Mugen 4 PCGH, maar die was echt op 2 centimeter afstand nog onhoorbaar waar deze 612 net waarneembaar is, en de 612 is weer een flink stuk koeler. Vergis je niet: Deze 612 ver 2 is bijzonder stil onder alle omstandigheden, en uiteindelijk denk ik dat de goede balans en de betere ventilatorkwaliteit de nieuwe 612 toch het de nipt iets betere keuze maakt. (Ik moet wel zeggen dat de Mugen 4 PCGH in mijn test ver beneden verwachtingen presteerde, dit was echter de eerste koeler in de test en dat viel dus pas weken later op nadat ik meer luchtkoelers toe kon voegen. Ik hoop deze nog een keer op de i7 te kunnen testen).

Verdere concurrentie komt in dit geval van de Raijintek Themis Evo, die vergelijkbaar presteert, wat meer geluid maakt op volle toeren, en wel een stuk goedkoper is, maar helaas wel slecht leverbaar is in Nederland. Of deze vergelijkbare prestaties zich bij een i7 doorzetten is uiteraard nog maar zeer de vraag, want de praktijk leert dat meer heatpipes (De 612 heeft er 6, de Themis Evo 4) daar wel enig voordeel geven. Helaas kan ik de Themis Evo niet meer testen op de i7, en moet ik deze nieuwe 612 het voordeel van de twijfel geven.

Ik wil uiteraard niet te lang blijven hangen op het vorige testplatform welke binnenkort de deur uit gaat, dus verder met de nieuwe test omgeving: De Intel Core i7-4770k.

Idle temperaturen zijn een beetje suf, maar goed ik hou ze er bij voor de aardigheid:


Load op stock en load op een overclock:



Typisch gevalletje resultaten die we konden verwachten. Enige, maar praktisch wel te verwaardelozen prestatieverschillen ten opzichte van de Scythe Ashura en de Noctua NH-U12, de twee modellen in de grafiek die als echte concurrenten te bestempelen zijn. Hoewel hij net warmer is dan de Scythe Ashura is hij wel noemenswaardig stiller op volle toeren, en als je de Ashura op gelijke geluidsproductie zet zal hij die 2 graden wel verliezen. Daarnaast is de Cooler Master ventilator van iets betere kwaliteit, en dat zou normaliter betekenen dat op termijn het gat in geluidsproductie enkel groter zal worden.

Het verschil in geluidsdruk met de Noctua NH-U12S is wat kleiner, en praktisch lastig te ervaren (Er staat een systeem met een NH-U12S naast) maar het verschil is nog wel meetbaar. Maar die NH-U12S is wel een stuk duurder (op 1 shop na kost deze je ~57 euro, een aardig verschil), al krijg je daar wel een nog betere ventilator, meer extra’s, en een wat luxere installatie.

Het blijft erg lastig om te beoordelen met zulke kleine verschillen, en ik moet toegeven dat in een normale omgeving waarbij je de één of de ander koopt, het allemaal niet zo gek veel uit maakt. Toch zie ik al met al een goede prestatie ten opzichte van z’n concurrenten in deze vergelijking, en in vergelijking met de concurrenten in dezelfde prijsklasse zelfs de betere balans tussen prestaties en geluidsproductie. Enkel als je liever een paar graden wilt winnen en als je een luidere koeler tijdens gamen of andere zware taken voor lief neemt zijn er dus opties die beter aan je wensen voldoen.

Los van de alternatieven is het ook nog eens een koeler die een i7 met overclock prima aan kan, en dat is voor een koeler in deze prijsklasse altijd een goede prestatie. Zeker wanneer dit ook nog eens in stilte wordt gedaan.!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.