De markt van processorkoelers is stevig gevuld, en het valt dan ook niet mee om een echte aanrader op de markt te zetten. Laten we eerlijk zijn, de prestatieverschillen tussen de betere koelers in dezelfde klasse ontlopen elkaar niet zo veel. Het is dan ook echt zoeken naar iets extra’s om je te overtuigen, zeker als je net als ik een flink aantal processorkoelers voor je snufferd krijgt. Fabrikanten zullen dus extra hard hun best moeten doen om je te overtuigen, en gooien dan graag met wat mooie termen, en proberen ze ook met uniekere uitstralingen je te overtuigen hun producten aan te schaffen. Wanneer de prestaties elkaar tenslotte niet gek veel ontlopen, zal een gemiddelde consument vermoedelijk wel gecharmeerd zijn door de uitstraling die beter bij hun build past.

Die fancy marketing termen doen mij altijd vrij weinig, en wat die uitstraling betreft is Cooler Master met deze Hyper 612 ver 2 niet heel ver van de bekende weg af gegaan; die x-vents zie je wel wanneer je je snufferd in je systeem duwt, maar de uiteindelijke uitstraling veranderd er niet veel door. Het koelblok zelf blijft redelijk klassiek model met de forse koperen heatpipes en (wat grof uitziende) aluminium koelvinnen, en eigenlijk enkel de grote plastic clips om de ventilator maken hem enigszins herkenbaar als zijnde een Cooler Master product. Ik vermoed overigens dat die grote clips ook zeker wel in de smaak zullen vallen bij mogelijke kopers, dus de aanwezigheid van toch iets ‘net even iets anders’ kan ik wel waarderen. Ondanks dat vele nieuwe merken je aandacht proberen te vangen met gespoten koelvinnen en aparte kleurstellingen en vormen lijkt Cooler Master toch aan het vertrouwde vast te houden. Of je dat belangrijk vindt moet je zelf bepalen, en zal misschien ook afhangen of je een windowed behuizing hebt of niet. De klassieke stijling zou ook met de prijsklasse te maken kunnen hebben, want als we het budget verruimen en de Cooler Master V8 GTS bekijken zien we dat de dames en heren bij CM ook zeker aparte ideeën hebben.

Maar laten we niet vergeten dat we het over een koeler hebben van onder de 40 euro, waar de selectie van echt opvallende koelers een stuk kleiner is. Wat resteert dan? De koelprestaties zijn voldoende om een i7 een schop onder z’n achterwerk te geven, en de geluidsproductie is uitzonderlijk goed: zelfs op de volle 100% is hij dermate stil dat er in een degelijke behuizing niets tot weinig van over zal blijven, en uiteraard is hij met PWM goed instelbaar voor de mensen met zeer gevoelige oortjes. Die twee core features zijn dusdanig goed in orde dat je praktisch niet om de Hyper 612 v2 heen kan in de prijsklasse. Het enige wat dan nog van belang is is de installatie, en hoewel die zelf geen awards zal winnen is hij voldoende voor het gebruik wat we bij dit mid-range product mogen verwachten: eenmalig installeren en een paar jaar plezier van hebben, dus kan ik er moeilijk over vallen.

Cooler Master lijkt zich met deze degelijke maar neutrale koeler dus te richten op de mensen die voor maximaal 40 euro zo veel mogelijk koelprestaties willen halen maar wel een zeer stil systeem willen, en die grote doelgroep zal niet verder hoeven te zoeken dan deze nieuwe telg in de Hyper 612 reeks. De Cooler Master Hyper 612 ver 2 oogt dan niet echt innovatief, maar is wel een uitstekende uitvoering van de bekende weg. Vergeet enkel niet te checken of hij in je gekozen behuizing past, want 161mm is fors voor een koeler op basis van een 120mm ventilator.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.