Een belangrijk deel van reviews vind ik de ervaring, het gevoel, het echt werken met het product. Niet enkel de meetwaardes. En tot zover de foto’s niet voor zich spraken was het ook een genot om de EV2750 op tafel te hebben, mocht je een EV2450 al kennen is het een duidelijke upgrade, deels uiteraard vanwege de combinatie 27” en 1440p/WQHD. Dergelijke schermen zijn nog altijd een relatieve luxe vergeleken met mainstream 1080p/FullHD schermen, maar zijn praktische oplossingen vanwege de interessante DPI rond de 110: hierdoor ogen deze schermen erg scherp, zonder dat je de nadelen ondervindt van scaling. Dit laatste zien we bijvoorbeeld bij 28” 4K/UHD schermen erg sterk.

De EV2750 laat praktisch enkel uitstekende gevoelens achter in gebruik, zelfs een paar potjes gamen komt hij prima mee weg. Games als The Witcher waar het draait om grafisch geweld komen goed tot hun recht. Het verschil met een 144Hz scherm als de FS2735 is uiteraard goed merkbaar bij snelle shooters, maar van zichtbare ghosting, undershoot of overshoot lijkt weinig sprake. Als CS:GO fanaat voel je toch echter de drang naar meer snelheid en in een side-by-side ontkom je er niet aan dat de EV2750 simpelweg trager voelt dan de FS2735. Helaas ontbreekt mij de hardware om zaken als overshoot, ghosting, response e.d. te meten, maar de subjectieve ervaring beviel al met al prima voor alle soorten (niet competitieve) games, zelfs met een snel scherm als dagelijks game-beest. Hoewel duidelijk geen specifiek game-scherm op zich leent de EV2750 zich dus wel prima voor een occasional game naast je dagelijkse activiteiten. Een beetje grafische kaart is dan wel vereist vanwege de resolutie die zwaarder weegt dan Full HD en het ontbreken van elke vorm van ‘sync’.

De eerste indrukken van de beeldkwaliteit waren al met al gewoon uitstekend, met direct het gevoel van een heldere en neutrale weergave van de desktop omgeving, foto’s, en sites. Het kunnen schakelen tussen sRGB modi en eigen instellingen verloopt soepel via de touch-knoppen en de OSD welke je goed informeert over welke knop welke actie tot gevolg heeft; een irritatiepuntje bij sommige schermen. Toegegeven: van mij hadden fysieke knoppen ook gemogen, maar vanaf stap één is het feitelijk computeren met een glimlach. Picture in Picture features zijn ook aanwezig voor de liefhebber, iets wat ‘gewoon’ werkt, maar in mijn praktijkervaringen zelden aan bod komt.

Iets waar ik persoonlijk minder van ben gecharmeerd is de EvoView optie, die standaard aan staat en vlot uit ging. De EV2750 bevat een sensor om de lichtsterkte in de kamer te bepalen, om zodoende de helderheid van de EV2750 aan te passen. Hoewel prettig voor mensen die gevoelig zijn voor zeer lichte schermen, en het uiteraard stroom bespaard, zijn de standaard instellingen m.i. iets te aggressief in het terugschakelen. Dit kan je uiteraard wel weer naar wens afstellen, maar ‘effort’. Merk je echter dat je last van je ogen krijgt bij gebruik van computerschermen en pas je nu handmatig je helderheid aan, dan zal het ongetwijfeld zijn meerwaarde tonen, al zal gewenning, iets wat binnen de reviewperiode uiteraard lastig is, ook een rol spelen. Wel knap is dan weer dat op minimale helderheid de Eizo ook echt extreem donker is, overigens een genoemde feature, al ontbreekt mij kennis van wat het gebruiksdoel van een dergelijke feature is.

Vooral de stabiliteit van de voet en het scherm zelf is iets wat ik even wil aanhalen, want met inmiddels een aantal schermen op het bureau is het verschil met goedkopere modellen erg duidelijk, iets wat foto’s lastig in beeld brengen. Er zit geen noemenswaardige flex in welk stukje dan ook, wat het scherm in elk geval de indruk geeft van een high-end model.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.