Met behulp van de X-Rite iDisplay Pro heb ik dit scherm aan enkele tests onderworpen. Geen extreme lijsten met testresultaten, maar hopelijk een begrijpelijke samenvatting voor iedereen in een overzicht wat ik korte tijd te begrijpen moet zijn en desondanks een duidelijk beeld te schetsen van de prestaties.

Het eerste wat we gaan bekijken is het bereik van kleuren wat dit scherm weer kan geven, dit doen we door het gemeten kleurspectrum naast het sRGB spectrum te leggen. Met 99.2% van het sRGB binnen het bereik is het aannemelijk dat de laatste 0.8% binnen de beperkingen van de meetapparatuur liggen, zeker omdat het totale volume van het kleurbereik bijna 15% ruimer is dan sRGB, en wat je hier wilt is dat je scherm als het even kan minimaal 100% sRGB weer kan geven zodat semi-pro level fotografie zelfs tot de mogelijkheden behoort.Kijken we naar de afstelling vanuit de fabriek dan zien we een uitstekende witbalans (wel prettig dat je scherm niet geel of blauw oogt), en een praktisch perfecte gamma van 2,19 (2,20 is het doel). Maximale helderheid is met 348 cd/m2 gemeten in lijn met de specificaties (350 cd/m2), en met een zwartwaarde van 0,40 cd/m2 op 100% helderheid mag je spreken van een uitstekend resultaat. Contrast komt daarmee op 871:1, iets lager dan de specificatie van 1000:1, maar desondanks prima. Misschien nog wel mooier is het feit dat de grijsweergave vanuit de fabriek ook uitstekend is, de groene waardes wil je bij voorkeur onder de 3 houden, en scores rond de 1 mag je praktisch perfect noemen voor een fabrieksafstelling. Gemiddelde kleurafwijking ligt rond de 2 Delta E, wat eveneens uitstekend is.Met handmatige kalibratie toont de EV2750 haast absurde resultaten wat betreft de correcte weergave van zowel kleur als grijswaardes. Hoewel je kan discussiëren hoe correct de vuistregel is dat je pas vanaf ongeveer 3 Delta E afwijkingen/verschillen kan waarnemen zal het niet ter discussie staan dat al die scores met een nul voor de komma simpelweg indrukwekkend zijn.


Helaas is er iets mis gegaan met de screenshot van de uniformiteit, al zou ik hier praktisch een setje witte blokken voor kunnen gebruiken. Uniformiteit van de helderheid komt uit op een uitstekende 94%, uniformiteit van de witbalans zit op elk punt onder de 2,5% afwijking, wederom keurig.

Prettig voor elke gebruiker is het praktische gebrek aan backlight bleeding. Op maximale helderheid in een donkere kamer zien we nauwelijks oneffenheden. Een marginaal beetje rechts onderin, tot zover dat een naam mag hebben. Backlight bleeding is een pijnpunt van menig IPS paneel, zelfs prijzige, en Eizo weet zich hier net als bij de FS2735 uitstekend te onderscheiden.


Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.