Overclocken is op dit moment nog een beetje aftasten, en dat lijkt vooral te komen door de manier waarop Nvidia deze grafische chip laat boosten. Het is echter ook lastiger omdat MSI Afterburner op dit moment slechts beperkt vrijheden geeft (voltage locked, en powerlimit kan tot maximaal 107%), en GPU-Z geeft bijvoorbeeld (over)kloksnelheden nog niet correct aan, mogelijk dat er dus nog wel wat extra lost komt. Echter voordat ik ook maar iets aan de snelheden had aangepast viel op dat de kaart zichzelf al flink boost. Bij het draaien van de Valley benchmark, waar de core snelheid in de hoek staat, zag ik dat die rond de 2020MHz bleef hangen, ruimschoots boven wat MSI specificeert. De kaart overclockt zichzelf dus feitelijk zolang het verbruik uit de buurt van de limieten blijft, en de temperaturen binnen perken blijven, zonder enige aanpassing van de gebruiker.


GPU-Z geeft de factory snelheid aan, ongeacht de afterburner instelling


Zonder handmatige OC zien we alsnog een aardige boost

Ondanks de standaard boosts bleek er nog wel iets meer pit in te zitten. +600MHz op het geheugen bleek geen probleem, maar de maximale core snelheid (met powerlimit op 107%) van deze sample lijkt ergens net boven de +100MHz te zitten. 2100MHz met boost bleek stabiel, maar iets hogere snelheden lijkt niet helemaal goed te gaan. De komende dagen zal ik er nog wat verder in verdiepen, maar zoals gezegd: ik verwacht geen wonderen. Netto resultaat is tot dusver 18700 in Firestrike, wat iets meer dan 3% is boven de prestaties direct uit de doos.
één ding is zeker, met moderne componenten en degelijke koelers hoef je je pc in geen geval te horen, overclock of niet.

Kijken we naar het verschil in temperatuur, ditmaal gemeten in een compleet systeem (NZXT H440 New Edition) zien we deze stijgen van 70 C op stock naar maximaal 73 C met overclock. Beide keurige temps, maar een relevante toename voor een marginale prestatieboost. De tijd zal moeten leren of de handmatige overclock capaciteiten van deze generatie nog wat zullen verbeteren, maar vooralsnog moet ik het houden op ‘matig’ en lijkt de kaart zelf al het werk alvast voor je te doen.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.