The king is dead, long live the king! En je mag de GTX 1080 gerust een koning noemen. Met één klap maakt deze nieuwe Nvidia het gehele topsegment van de vorige generatie overbodig: Flink betere prestaties dan de GTX 980 Ti (en ik vergelijk hem met een factory-oc model) en de AMD Fury X op elke resolutie, enkele aardige nieuwe features, en dat terwijl het verbuik is afgenomen. Het gebrek aan concurrentie uit het rode kamp, vooralsnog is er niets high-end door AMD aangekondigd, maakt Nvidia met de GTX 1080 de komende (ruime) tijd alleenheerser en de enige realistische optie voor veeleisende, en vermogende, gamers. De komst van de GTX 1070 zal iets meer budget bewuste kopers ongetwijfeld doen twijfelen, maar als je het beste wilt is de GTX 1080 de chip.

Eerst maar even de kanttekeningen afwerken, want dromen van mooi speelgoed is leuk, maar we dienen realistisch te blijven. Uiteraard is er de prijs, want een kaart als deze kost evenveel als menig compleet mid-range game pc. Ook is het belangrijk te onthouden dat dergelijke prestaties compleet overkill zijn voor gamers met een Full HD / 1080p scherm, en dat je pas profiteert bij resoluties van 2560x1440p of hoger. Keerzijde is uiteraard dat eigenaren van 4K of 1440p ultrawide panelen zullen smachten om een GTX 1080, want daar komt al dat prestatiegeweld toch goed van pas, maar als we naar de Steam Survey van Mei 2016 kijken zien we dat daar ca 95% van de gebruikers op 1080p of lager functioneert en zij dus een kleine minderheid vormen. Geen zaligmakend onderzoek, maar een duidelijke indicatie dat prestaties als dit niet voor de massa zijn, maar voor de echte liefhebber. Inhoudelijk gezien is er van teleurstelling wat de kaart betreft weinig sprake, het enige wat vooralsnog wat bescheiden blijkt zijn de verdere overclock mogelijkheden.

Dat laatste lijkt echter vooral een gevolg van de nieuwe manier waarop Nvidia de kaart al omhoog laat boosten. Of het gerelateerd is aan deze MSI Gaming X uitvoering kan ik nog niet beoordelen, maar zonder enige aanpassing van mijn kant zien we de kaart ver voorbij de specificaties schieten. Een realistische schatting is dat dit aan de Nvidia chip gerelateerd is en dat MSI of concurrenten daar niet gek veel speling in zullen hebben. De combinatie van een zuinigere chip en een nog dikkere Twin Frozr koeler dan ooit tevoren uit de fabrieken van MSI zorgt in elk geval voor dusdanig goede koel- en geluidsprestaties dat we dergelijk agressief boosten enkel kunnen toejuichen, zie het als een lekkere overclock zonder dat je maar iets hoeft te doen. Net als vorige generatie stoppen de ventilatoren ook bij eenvoudig gebruik, en de koeling is dusdanig dik in orde dat ik gedurende de hele test periode de kaart niet heb hoeven horen terwijl de temperaturen in een behuizing zo tegen de 70 C aan tikken, dus ook vanuit een praktisch perspectief is het gewoon een verdomd lekkere kaart. Mooie bonus is het feit dat MSI de ventilatoren heeft voorzien van double ball bearings waarvan je mag verwachten dat ze de rest van de kaart ruimschoots zullen overleven en stil zullen blijven, al kan je daar als reviewer op korte termijn weinig mee.

De grote vraag zal zijn hoe de MSI uitvoering het gaat doen ten opzichte van de concurrentie, maar vooralsnog kan ik daar geen antwoord op geven vanwege de beperkte beschikbaarheid en prijsinformatie van alle GTX 1080 varianten. Vorige generatie deed MSI prima zaken, en er lijkt vooralsnog geen reden om aan te nemen dat dat deze generatie anders gaat zijn. De nieuwe Nvidia chip is efficiënter, en MSI heeft de Twin Frozr inhoudelijk verbeterd, dus dat kan haast niet mis zou je verwachten. Dat ze ook visueel wat upgrades hebben uitgevoerd, zoals wat grovere lijnen en wat meer verlichting, zal menig MSI liefhebber ook niet verkeerd uitkomen. Ondanks de toevoeging van een RGB LEDje blijft het thema van MSI natuurlijk onmiskenbaar ‘rood’, dus dat zal nog wel een overweging blijven. Zolang MSI de prijsstelling net als ‘last gen’ concurrerend kan houden hebben de andere fabrikanten in elk geval alvast een pittige kaart om hun tanden in te zetten, want deze MSI GTX 1080 Gaming X zet hier voor nu de nieuwe benchmark voor high-end graphics neer.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”350131″ numshops=”5″]

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
250250250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.