Bij NZXT hebben ze een aantal jaar geleden een duidelijk pad uitgestippeld, een pad versierd met strakke behuizingen en daarbij passende accessoires. De H630 was mijn eerste (indrukwekkende) ervaring op dat pad, en inmiddels staan hier nieuwe H440 modellen in huis enkel omdat die strakke toon hier goed bevalt maar ik toch iets compacter wilde. De S340 wederom is wederom een praktisch perfect voorbeeld van een no-nonsense uitstraling, want veel strakker komen behuizingen niet. Dat de speciale Razer uitvoering daar uiteraard een verlicht Razer logootje, groene LED-strips (beide overigens uit te schakelen), en groene USB poorten aan toe voegt past natuurlijk uitstekend bij Razer fanaten en zelfs met die details is het niet lastig in te schatten hoe de standaard S340 er uit zou zien. Strak, en compact, gaat in dit geval wel ten koste van externe bays, optische stations of cardreaders kan je vergeten. Voor de meerderheid tegenwoordig een prima keuze, al had NZXT best een SD kaart lezertje in het frontpaneel mogen verwerken.

Met ‘passende accessoires’ praat ik uiteraard in eerste instantie over de Hue+ kit die we hier uitvoerig hebben laten zien en die je voor een tientje of zes maar liefst vier RGB LED-strips, een zak kabels, en een hippe controller geeft. Gezien de prijs van een losse (enkele kleur) LED-strip al snel richting de 15 a 20 euro gaat, zeker als je correcte alternatieven bekijkt die magnetisch en 3M tape beplakt zijn, is het totaalpakket m.i. niet te duur. Chinese alternatieven zijn goedkoper, maar deze NZXT controller geeft je tal van toffe standaard effecten die vloeiend door de strips vliegen en eindeloze mogelijkheden alles naar eigen smaak in te richten, en laat alle strips in elke opstelling/combinatie ook nog eens perfect samenwerken. Ze snappen in elk geval dat ze meerwaarde moeten creëren, en het niet enkel op basis features en prijs moeten spelen als het op accessoires aan komt. Het resultaat is uiteindelijk gewoon heel erg tof, en hoewel de software zeker nog wel wat intuïtiever mag werkt het gewoon en blijft de Hue+ één van de leukste case accessoires die ik heb ervaren. Je systeem wordt er niet sneller van, maar dit is echt een aanradertje voor (RGB) LED liefhebbers.

Toch gaat de NZXT product synergie verder dan kleine kastjes die precies in de 2.5” bays passen, want we zien dat deze zeer compacte toren gewoon op de millimeter ruimte biedt aan de NZXT Kraken X61 280mm AIO waterkoeler. Niets weerhoudt je dus om in een klein kastje ‘high-end’ te gaan, mits je binnen de specs blijft van wat past. Dat wil zeggen: twee SSD’s, twee 3.5” HDD’s (drie kan evt wel, vereist dat je die op de bodem schroeft) en een dikke grafische kaart of twee, eventueel aangevuld met een dikke Hue+ kit of een Grid+ V2 fan controller. In dat geval kan je in een kwestie van minuten een systeem neerzetten wat er heel strak uit ziet, en je kan gerust zeggen dat ‘intern strak’ net zo’n prioriteit is voor NZXT als ‘extern strak’. Mijn enige kritiek bij dit NZXT-totaalpakket wat ze voor ogen hebben is eigenlijk de prijs van de Grid+ v2, welke samen met een S340 bijna op het prijsniveau komt van een H440 die standaard is voorzien van PWM hub, vier stock ventilatoren (t.o.v. 2 in de S340), meer HDD plekken, en kwalitatief nog een stapje hoger zit, in dat geval is de H440 toch echt de sterkere koop. De H440 is wel wat groter, en de charme van de S340 zijn nou net die compacte afmetingen: zelden zien we ATX behuizingen van dit formaat waar je eenvoudig zo’n tof ogende game pc in kan bouwen.

Kijken we naar de prijsvergelijkers zien we dat de standaard S340 voor ca 63-70 euro te krijgen is, en in die prijsklasse biedt de NZXT S340 naast iets unieks ook één van de scherpste prijs-prestatieverhoudingen. Over de kwaliteit en afwerking van de S340 geen slecht woord vergeleken met de concurrentie, en hoewel er behuizingen zijn met meer ruimte is het lastig een alternatief te bedenken die een dusdanig strakke uitstraling biedt of een dusdanig strak interieur waarin het kinderlijk eenvoudig is om een chique ogende build neer te zetten. Lang niet iedereen zal de iets opvallendere special edition waarderen, maar als je Razer in je hart hebt zal een meerprijs van ca 15 euro voor wat groene details en twee LED-strips is zo gek niet klinken.

Al met al is de NZXT S340 een ijzersterke behuizing voor weinig centjes, en de Hue+ een complete en aantrekkelijke RGB LED kit om welke behuizing dan ook mee op te fleuren. Twee producten waar ik echt heel enthousiast van ben geworden, en ik begreep dat ik de Hue+ ook al mocht overhandigen aan vrouwlief die haar witte H440 van roze verlichting wil gaan voorzien. Oftewel: To be continued…

Als laatste enkel nog even een kusje voor mijn lieftallige dame die zo lief was dit allemaal in elkaar te zetten en in beeld te brengen. We sluiten af met een filmpje van de Hue+ in de S340 ‘in actie’ om nog één keer te tonen dat dit spul gewoon heel erg tof is.


Zonder enige twijfel de ‘Editor’s Choice’ award voor zowel de NZXT S340 als de NZXT Hue+

De NZXT Grid+ v2 krijgt onze seal of approval, maar is iets te prijzig / niche om zonder meer een echte aanrader te zijn.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments